Borpárlat és gyümölcspálinka

mezőgazdasági kiadó  | 1977  | kemény kötés  |  210 oldal

Libri Antikvárium
Tartalom Előszó 5 A pálinkafőzés története (Sólyom L.) 7 Gyümölcsszeszfőzdék területi elhelyezkedése, irányítása, kapacitása, feladata (Sólyom L.) 15 A gyümölcsszeszipar nyersanyagai (Sólyom L.) 19 Gyümölcsök 19 Alma 19 Cseresznye 22 Eper 24 Kajszi 25 Körte 28 Meggy 29 Őszibarack 30 Szilva 31 Egyéb gyümölcsök 33 Vegyes gyümölcs 34 A gyümölcs konzerv-, hűtő-, szeszipari feldolgozásának helyzete és jelentősége 36 A gyümölcs szeszipari feldolgozásának problémái 39 A gyümölcs átvétele, vizsgálata 41 Borgazdasági termékek 43 Bor 43 Szőlőtörköly 46 Borseprő 48 Borgazdasági termékek vizsgálata 50 Egyéb nyersanyagok 54 Cefrézés (Ujszászi J.) 56 A cefrekészítés műveletei 56 Átválogatás 56 Mosás 57 Mag- és száreltávolítás 57 Aprítás 58 Cefreszállítás 59 Különleges cefrézési eljárások 60 Pektinbontás 60 Gőzölés 61 Calvados készítése 61 A borókabogyó feldolgozása 61 A szőlőtörköly feldolgozása 62 Az erjedés elmélete (Pelc A.) 65 Az élesztő 65 Az élesztő kémiai összetétele 66 Az élesztő enzimjei 67 Tápanyagok, táplálékfelvétel 68 Az alkoholos erjedés mechanizmusa 69 Az élesztők gyakorlati felosztása 70 Baktériumok 71 Penészek 72 Gyümölcscefrék erjesztése (Pelc A.) 74 A kierjedt cefre tárolása 77 A cefre vizsgálata, az erjedés ellenőrzése 77 A bor és a cefre lepárlása (Nagypataki I.) 81 Több komponensű gőz- és folyadékelegyek 81 Mi az elegy? 81 Korlátlanul elegyedő folyadékrendszerek 82 Gőz-folyadék egyensúlyi rendszerek 83 Alkohol-víz elegyek viselkedése forraláskor 85 Elgőzölögtetés 89 Kondenzáció (cseppfolyósítás) 90 A lepárlás módszerének kialakulása és fejlődése 91 Közvetlen tüzelésű üstök 94 Vízfürdős lepárlóüstök 95 Gőzfűtésű lepárlóüstök 95 Az üstfedél, a sisak és a páracső 97 Deflegmátorok 98 Bor-előmelegítő 99 A hűtő 100 Mérő- és gyűjtőberendezések 101 Finomítóüstök 102 Folytonos üzemű borlepárló berendezés 105 A lepárlás 107 Lepárlási módszerek 108 A cefre feldolgozása szakaszos készüléken 109 Finomítás szakaszos készüléken 114 Főzés és finomítás egyetlen műveletben az összetett lepárlókészüléken 117 Az érlelés (Ujszászi J.) 122 A természetes érlelés 123 Az érlelés fizikai folyamatai 123 Az érlelés kémiai folyamatai 128 Kísérletek az érlelés felgyorsítására 130 Tárolás (Ujszási J.) 132 Tárolóhelyek és -eszközök 132 Raktárak, pincék 132 Fahordók 133 Egyéb tárolótartályok 135 Folyadékok továbbítása 136 Az alkohol jellemzői és mérése 137 A darabban álló hordók folyadékmennyiségének (liter) kiszámítása 139 A szeszfok megváltozása 139 Derítés 148 Fontosabb derítőszerek 149 Szűrés 150 Töltés, palackozás 151 Hordós szállítás 151 Demizsonos szállítás 152 Palackozás 152 A gyümölcsszeszipar késztermékei (Sólyom L.) 154 Gyümölcspálinkák 154 Almapálinka 154 Barackpálinka 155 Cseresznyepálinka 155 Körtepálinka 155 Meggypálinka 156 Őszibarack-pálinka 156 Szilvapálinka 156 Vegyesgyümölcs-pálinka 156 Egyéb, ritkább pálinkák 157 Szőlő- és borgazdasági termékek párlatai 157 Borpárlat 157 Seprőpálinka 158 Törkölypálinka 158 A gyümölcsszeszipar késztermékeinek vizsgálata, összetétele (Ujszászi J.) 160 Érzékszervi vizsgálat 160 Fizikai és kémiai vizsgálatok 162 Az alkoholtartalom meghatározása 162 A szárazanyag- (extrakt) tartalom 163 Gyümölcsszeszfőzdék egyszerű laboratóriumi felszerelése 171 Gyümölcspálinkák és borpárlatok hibái (Ujszászi J.) 173 Illat- és ízhibák 173 Tisztasági és színhibák 178 Energia- és vízgazdálkodás (Saáry M.) 184 Az energiagazdálkodás főbb irányelvei 187 Vízgazdálkodás 192 Gyümölcsszeszipari melléktermékek és hulladékok (Sólyom L.) 195 Egészség- és vagyonvédelem (Varga J.) 197 Személyi higiénia 197 Az egészség- és munkavédelem tárgyi feltételei 198 Tűzvédelem 200 Törvényes előírások (Varga J.) 201 Az üzemben tartó kötelességei 201 Hitelesítés és a műszaki leírás előkészítése 201 Bejelentések 202 A mennyiség megállapításának módjai 202 Nyilvántartások 203 Az üzemben tartó egyéb feladatai 203 A felelős üzemvezető 204 Pálinka és borpárlat előállításának különös szabályai 204 Irodalomjegyzék 207
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 1 290 Ft

A termék megvásárlásával

129 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv
Kiadó mezőgazdasági kiadó
Kiadás éve1977
Oldalak száma:210
Súly200 gr
ISBN2399988166173
ÁrukódSL#2110269318
Kötéskemény kötés

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 1 290 Ft

A termék megvásárlásával

129 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Rebecca Makkai: Lenne pár kérdésemRebecca Makkai: Lenne pár kérdésem