Valódi Magyar Szakácskönyv - A Magyar Nők Lapjának kiadóhivatala által 1892-ben kiadott mű reprint kiadása. Második bővített kiadás.

közgazdasági és jogi kiadó  | 1987  | kemény kötés  |  419 oldal

Libri Antikvárium
ELŐSZÓ Könyvem története. Több éve már, midőn egy hangtalan, puszta nyári délután belépett hozzám - Nagyváradon - gróf. Teleky Sándor, a vitéz, a hires honvédezredes. Mint egy tavaszi napsugár ugy hatott komor lelkivilágomra a gróf ur nyájas biztató szava. Mert látva küzködő életem s tudva, hogy értek a főzéshez - kérdé: mért nem irok egy eredeti magyar szakácskönyvet? - Nincsenek-e leirott jegyzeteim, valami különlegesebb ételekről? - Igen, vannak felelém. - Ugyan kérem adja ide, hadd nézem át. Nagy szégyenkezve elő is álltam egy szakadozott füzetecskévél. Amint érdekkel lapozgatta, időnként megszólalt: - No lám ezt sem ismerem, ezt sem, ezt sem, pedig milyen jól hangzik a leírása, milyen ízletesnek képzelem e holmikat. - Írja le kérem egy könyvbe ezeket az ételeket és még sok mást, a mi valószinüleg még a fejében van. Vissza TARTALOM Könyvem története, írta Zilahy Ágnes 3 Levesek Közönséges hus-leves 9 Barna-leves 10 Tyuk-leves 11 Tiszta borsos-leves 11 Gulyás-hus 12 Gulyás-hus másképpen 13 Rák-leves 13 Kaszáslé 15 Rákba való töltelék 16 Pörkölt- vagy árva-levesek Rák-leves 16 Tüdő táska-leves 17 Gomba-leves 18 Zöldség-leves 18 Darával töltött tészta-leves 19 Gombócz-leves 21 Paradicsom-leves 21 Káposzta-leves 22 Turbolya-leves 22 Paszuly leves 23 Borleves böjtösen 24 Burgonya-leves 24 Savanyu tojás-leves 25 Borkő-leves 25 Köménymagos leves 26 Tört máj-leves 27 Levesbe valók A gyurt tészták 27 Csiga-tészta készítése 28 A rákba való felvert galuska 30 Rák-leves rák-hussal 30 Tej-galuska 31 Dara (griz) koczkák 31 A máj-galuska 32 Olasz-borsó 33 Gyöngykása fokhagymával 33 Gyöngykása gombával 34 Rizskása gombával 34 Rák-vaj - vagy rák-zsír 35 Vegyes zöldség 36 Tüdő táska 36 Liszt-koczkák 37 Zsemlyekása (griz) gombócz 38 Lisztgaluska 38 Hús körül való étkek Rizskása gombával 39 Csiperkegomba 39 Többféle gomba készítése 40 Rizskása hagymával 41 Házi makkaroni 41 Vizes galuska 42 Turós-gombócz 42 Burgonya törve 43 Reszelt tészta 43 Sárga-répa 44 Káposzta-saláta 44 Mártások Tatár-mártás 45 Mandulás tormamártás 46 Metélő hagyma-mártás 46 Eczetes torma 47 Halakra való mártás 47 Majonéz 48 Szárdella vaj 48 Paradicsom-mártás 48 Hagyma mártás 49 Tejfeles ugorkamártás 50 Tejfeles tormamártás 51 Szardellamártás 51 Kapornyamártás 52 Zsemlyemártás 53 Kapormártás 53 Fokhagyma-mártás 54 Ugorkamártás 54 Köszméte (Piszke) mártás 55 Sóskamártás 55 Egres-mártás 56 Meggy-mártás 57 Ribizli-mártás 57 Alma-mártás 58 Leves utáni ételek Főtt marhahus párolva 59 Főtt marhahus vagdalva 60 Kirántott sonka 61 Velős szeletek 61 Vese velővel 62 Sonkás-omlet 62 Liba, vagy más szárnyas májból vagdalék 63 Földi csiga 64 Borju-láb és borju-fej kirántva 65 Agyvelő kirántva 65 Tüdő savanyu lével 66 Tüdő rizskásával 66 Töltött tojás 67 Keserű gomba 68 Főzelékek Tavas-káposzta 69 Töltött-káposzta (kolozsvári) 70 Közönséges töltött-káposzta 72 Hussal összerakott káposzta 73 Kelkáposzta töltve 74 Zöldkáposzta töltve 75 Lucskos káposzta 76 Székely-gulyás 77 Töltött karalábé 78 Töltött zöld paprika 79 Töltött paradicsom 80 Töltött burgonya 81 Töltött ugorka 82 Tökkáposzta 83 Paprikás káposzta 84 Babéros savanyu burgonya 85 Szemes paszuly 85 Száraz borsó 86 Tojásos és sonkás burgonya 87 Szilva-lével 88 Szilva tálbafőtt 88 Zöld-paszuly 89 Vegyes zöldség 90 Kartifiol 91 Spárga-tök 91 Spárga 92 Komlóhajtás 93 Laboda (vagy spenót) 94 Szemes zöld-borsó 95 Lencse böjtösen 95 Ludas-kása 96 Kucsmagomba töltve 97 Aszalt lengyel-gomba 98 Becsináltak Rák "Kokó"-val 99 Borju agyvelő czitrommal 100 Sárga-répa sertés-hussal 101 Tárkonyos bárány 101 Köszmétés bárány 102 Bárány czitrommal 103 Köszmétes csirke 103 Karalábés csirke 104 Zöldborsó csirkével 104 Paradicsomos csirke 105 Mazsolás és gesztenyés nyelv 106 Paczal 106 Borju-láb és fejtojással 107 Debreczeni mazsolás csirke 108 Bosporus 109 Rák rizskásával 110 Pecsenyék A Luhysült 111 Beafstek 113 Marhahus paprikás 114 Vetrecze 115 Zöldséges pecsenye 115 Lengyel rostélyos 116 Vereshagymás rostélyos 117 Tejfeles rostélyos 117 Fehér pecsenye 118 Savanyu vesepecsenye 119 Szalonával tüzdelt vesepecsenye 119 Töltötött fehér pecsenye 120 Szénen, illetve rostényon sült (fleck) 121 Marha-pecsenye-gombócz 122 Vagdalt marha-pecsenye 123 Borju-szelet 124 Borju-vesés 125 Borju-pörkölt 126 Borju-tokány 126 Borju-czomb 127 Rántott borju 127 Töltött borjuszeg 128 Borju fehér pecsenye töltve 129 Borju-máj 130 Borju-nyelv 130 Rántott csirke 131 Töltött csirke 132 Paprikás csirke 134 Pörkölt csirke 135 Kappan-sült 136 Szalonnával sütött kappan 136 Kacsa sülve 137 Szelid kacsa vad módra 138 Pulykasült 139 Pörkölt-pulyka 140 Pulyka vagdalt hussal 141 Libasült 142 Libamell fejtva 143 Sült-libamáj 144 Angol-sült 145 Marhahus tejfeles mártással 146 Paprikás-szelet 146 Serpenyős rostélyos 147 Főtt-marhanyelv 148 Marha pecsenye zöldséges mártással 148 Erdélyi tokány 149 Malaczsült 150 Pörkölt-malacz 152 Malacz-pecsenye tordaiason 152 Paprikás, sertés fejből 153 Sertés-gerincz (karmanádli) 154 Sertés-gerincz (másképen) 155 Sertés szelet 155 Sertés-czomb 156 Vad-husok Az őzderék páczolva 157 Páczolt-nyul 159 Nyul Pácz nélkül 160 Nyul paprikás 161 Nyul babérral 161 Vad-liba 162 Vad-kacsa 163 Szalonka és szalonkabél 164 Fenyő-madár belestül 166 A verebek 166 Halak Szegedi halpaprikás 167 Tejfeles halpaprikás 168 Rántott harcsa 169 Apróhal egészen sütve 170 Csuka fűszeresen 171 Süllő (vagy csuka) töltve 172 Hal-leves 173 Hering melegen 173 Száritott tőkehal 174 Marinirozott hal 175 Rántott békaczomb 176 A pisztráng hidegen 176 Saláták és diszitések Aszpik 177 A magyar házimustár 179 Öntött saláta 179 Hideg saláta 180 Zeller és burgonya saláta 181 Hering saláta 181 Vegyes saláta 182 Tészták A fánk 183 A bába kalács 186 Az egyszerű kalács 188 Kürtös kalács 189 A király kalács 190 Az arany galuska 191 A csorgagott czukros tészta 193 A darázslép tészta 195 A cseh fánk 196 Az élesztős-sodralék 197 A mákos gubó 198 Az élesztős lepény 199 Az élesztős palacsinta 200 A turós koczka-tészta 201 A paraszt-bélés 203 A réteges (élesztős) pogácsa 204 A tepertős pogácsa 205 A tepertős vakarcs 205 Az élesztős, irós-tészta 206 Az irós-tészta 207 A félirós-tészta 209 A toló-fánk 211 A rétes-tészta 212 A rétesbe való töltelék 215 Az almatöltelék 216 A turós rétes 217 A máktöltelék 217 A diótöltelék 218 Csiga rétes 218 Császár-morzsa 219 A debreczeni béles 220 A székely béles 222 A burgonya-rétes 223 A palacsinta-tészta 223 A levelen sült 225 A zsemlye pudding 227 Bor mártással 228 A puddingokra és tálba főttekre való tejmártás 229 A bor-mártás 230 Csokoládé mártás 231 Az eper tálbafőtt 231 A dara tálbafőtt tojássárgával 232 A dara tálbafőtt másképpen 233 A csokoládé tálbafőtt 234 A tejfel tálbafőtt 234 A keményítő tálbafőtt 236 A zsemlyemorzsás darakoczkák 237 Csörege kétféleképen 238 A rózsa fánk 239 A tejfel-koczka 241 A hájas pogácsa 242 Az uti pogácsa 242 Kisütött zsemlye 243 Az alma-fánk 243 A zsiros lepény 245 Turós-lepény 246 A fahajas-fánk 247 A málé-lepény 248 A gyurt tészták 249 Juh turós tészta 251 Tehén turós-tészta 251 A sodrott tészta (nudli) 252 A szilvaizes derelye 253 A káposztás koczka-tészta 255 A sonkás tészta 255 A tejbefőtt laska 257 A darával készült tészta 258 A mákos-tészta 258 A tehén turós gombócz 259 A bánáti gyümölcs-kenyér 260 A gyümölcs-kenyér 262 A vaniliás perecz 263 Vanilia hajtás 264 A czukor-perecz 264 A ráczpite 265 A pozsonyi mákos és diós patkó 266 Libazsiros sütemény 267 A porhanyó kis kifli 268 A mézes lepény 268 A diós sütemény 269 Diós rudak 270 A habos tészta 270 Füszeres édes tészta 271 Vajas torta 272 A morzsa-torta 273 A csokoládés édes tészta 274 A csokoládé torta 274 A sodrott torta-lepény 275 A dió-torta 276 A pörkölt torta 277 A dalauzi 278 A czukros tört dió 279 A mogyoró csemege 280 Az édeske 280 A mandulacsókocska 281 Tojásos perecz 282 A gyümölcsös csókocskák 282 Mandula kártya 283 A bazarcsókocskák 283 A vanilia fagylalt 284 Kávé fagylalt 285 Csokoládé fagylalt 286 A madár-tej 286 Tejhab krémekbe és kávéba 287 A krémek 288 Baraczk-krém 289 Az ostya-sütés 289 A kozmás ételekről A kozmás étel 290 Különlegességek A disznótor 293 A disznó-ölés 296 A kolbász 300 A tüdőshurka készítése 302 A véreshurka 304 A májas készítése 306 A kásás hurka 308 A hájszeles 309 A gömböcz 310 A disznófő-sajt 311 Bőrsajt 314 A kocsonya készítés 315 A király-hús 316 A paprikás szalonna 317 Az alta készítése 318 A komlós kenyér sütése 320 A komlós korpa készítése 322 A bálmos 324 A mus kolbász (bánáti csemege) 325 A puliczka 326 A "debreczeni" kolbász készítése 328 A sonka és a marha-nyelv páczolás 329 A "virsli" készítés 330 A zsir olvasztás 331 Meleg és hideg italok Csokoládé 332 Az édes ürmös készítése 332 Dió pálinka 333 Puncs 334 Meleg limonádé 334 Hideg puncs 335 Almabor 335 Vegyes gyümölcs-pálinka 336 Vaniliás pálinka 336 Narancs pálinka 337 Köménymagos pálinka 338 Eczet készítés 338 Birsalma-sajt 339 Birsalma-sajt más módon 340 Télire eltett zöld-paszuly 340 Czitrom és narancs eltartása 341 Hogy kell a szilvát eltartani 342 Hogyan kell a tojást eltartani 342 A dinnye eltartása 343 Hogy kell az avas zsirt jóvá tenni 343 Kovászos ugorka télre 344 Kovászos ugorka más módon 345 Ugorka saláta 347 Eczetes ugorka üvegben 348 Paprikás piros káposzta 348 Tökkáposzta üvegben 349 Sóska mártás üvegben 350 Hagyma eczetbe téve 350 Édes zöldpaprika eczettel 351 Eczetes ugorka saláta 351 Vegyes zöldség saláta 352 Aszalt körte 353 Aszalt zöld kukoricza 354 Zöld paszuly aszalva 355 Aszalt paradicsom 355 Tinori gomba aszalva 356 Szappanfőzés 356 Hogyan lehet az égési sebet gyorsan enyhiteni? 358 HOgyan lehet a kemény tüzet eloltani? 358 Mosdószer 359 Befőttek Többféle egyformán elkészíthető befőtt 360 Sárga dinnyehaj befőtt 362 Görög dinnye befőtt 363 Czukorba főtt baraczk 365 Kajszin baraczk befőtt 366 Magolt ribizli 367 Körte befőtt 367 Birsalma befőtt 368 Hámozott dió befőtt 369 Rendes dió befőtt 369 Jöld ringlot 370 Rummal eltett vegyes gyümölcs 371 Meggy eczettel 372 Birsalma sürü czukorban 372 Magolt meggy czukorban 373 Apró arany alma czukorban 373 Birsalma eczettel 374 Kajszin baraczk eczettel 374 Sárga dinnyehéja befőtt 375 Az elromlott befőttek értékesítése 375 Őszibaraczk-iz 376 A czukros gyümölcsök 376 Paradicsom üvegben 377 Ünnepi ebédek Az ünnepi ebédekből 378 Az asztalterités 380 Nagy ebéd (télen) 383 Nagy vacsora (télen) 384 Nagy ebéd (tavasszal) 385 Nagy vacsora (tavasszal) 386 Nagy ebéd (nyáron) 386 Nagy vacsora (nyáron) 387 Nagy ebéd (ősszel) 388 Nagy vacsora (ősszel) 388 Utóirat 390
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 1 790 Ft

A termék megvásárlásával

179 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv
Kiadó közgazdasági és jogi kiadó
Kiadás éve1987
Oldalak száma:419
Súly400 gr
ISBN2399980860901
ÁrukódSL#2110354424
Kötéskemény kötés

Elérhető még:

Könyv
E-könyv

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 1 790 Ft

A termék megvásárlásával

179 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Popper Péter: Várj, amíg eljön az órádPopper Péter: Várj, amíg eljön az órád