Lapozzunk tovább egy fenntartható jövőre!

2015-ben 150 ország vezetője fogadta el az ENSZ fenntartható fejlesztési céljait – egy olyan tervezetet, amely élhetőbb jövőt hivatott biztosítani mindannyiunk számára. 17 pontot fogalmaztak meg, amelyek segítségével a civilizáció teljes átalakulását célozták meg 2030-ig.

Mára azonban nemcsak az ENSZ és egyéb nemzetközi szervezetek foglalkoznak a fenntarthatóság összetett kérdéskörével: a fejlett országok egyre szélesebb vásárlói köre is tudatosabban éli mindennapjait, és szem előtt tartja a fogyasztói társadalom negatív hatásait.

Magyarország vezető könyvkereskedelmi vállalataként a Libri is arra törekszik, hogy a szervezet belső működésében és az általa nyújtott szolgáltatásokban egyaránt megfeleljen a 21. század kihívásainak, a fenntarthatósági alapelvek szigorú követelményeinek.

A fenntartható jövő

három alappillére a Librinél
  • Felelős vállalatirányítás
  • Termék- és szolgáltatásfejlesztés
  • Munkavállalói jólét
  • Ökohatékonyság
  • Hulladékmentes iroda
  • Energiatudatosság
  • Társadalmi felelősségvállalás
  • Edukáció
  • Olvasásnépszerűsítés

Felelős vállalatirányítás

Az üzleti tervnek és a fenntarthatósági stratégiának kéz a kézben kell járnia, hiszen csak így tudunk biztos jövőt építeni. Eddigi eredményeink között szerepel a Libri tavaly indított Nyitott Könyv Programja, ami segítő kezet nyújt az újító szellemű, friss ötletekkel jelentkező kiadóknak. A vállalat továbbá vezetői szinten is kiemelten fontosnak tartja a társadalmi egyenlőség biztosítását.

Amit még tehetünk:

További innovatív ötletek bevezetése, amelyekkel a vállalat egyszerre maradhat profitábilis, miközben rendszerszintű változtatásokat eszközöl a fenntarthatóbb működés elérése érdekében. Kizárólag olyan külső beszállítók alkalmazása, akik tökéletesen megfelelnek a magyar környezetvédelmi előírásoknak.

Termék- és szolgáltatásfejlesztés

Termékeink és szolgáltatásaink fejlesztésénél mindig szem előtt tartjuk azok környezeti hatásait. Az online megrendelt könyvek ingyenes bolti átvételével arra ösztönözzük vásárlóinkat, hogy házhoz szállítás helyett a személyes átvétel lehetőségét válasszák.

Amit még tehetünk:

További intézkedések bevezetésével, a vásárlói kedvezményrendszer átgondolásával tovább ösztönözhetjük vásárlóinkat a bolti átvételre, valamint vizsgáljuk az alternatív házhozszállítási módok alkalmazási lehetőségeit is.

Munkavállalói jólét

Versenyképes bérekkel, béren kívüli juttatásokkal, irodai gyümölcsnapokkal és rugalmas otthoni munkavégzéssel igyekszünk növelni munkatársaink elégedettségét, ami minden vállalat hosszú távú sikerének kulcsa. Fontosnak tartjuk azt is, hogy munkatársaink megjelenési lehetőséget kapjanak a Libri Magazin oldalán is, és a könyvek világában megszerzett beható ismereteiket lehetőségük legyen megosztani olvasóinkkal is.

Amit még tehetünk:

Azon vagyunk, hogy munkatársaink minden lehetőséget megkapjanak a személyes és szakmai fejlődésre. Továbbképzési rendszerünk fejlesztésével, és az értékelési rendszerünkbe való integrálásával ezt a folyamatot már megkezdtük.

Ökohatékonyság

A Libri minden könyvesboltja úgynevezett Mesepontként is szolgál, ahol bárki leadhatja azokat a gyerekkönyveit, amelyeket már nem használ, cégünk pedig hátrányos helyzetű gyerekeknek juttatja el ezeket – így már könyvek tízezreinek találtunk új célt, így megakadályoztuk, hogy papírhulladék váljon belőlük. Csomagoló- és kitöltőanyagaink, valamint saját papíralapú kiadványaink FSC-minősített alapanyagokból készülnek, emellett folyamatosan figyelemmel követjük azokat a lehetőségeket, amelyekkel csökkenthetjük az irodánk, raktárunk és boltjaink mindennapi működéséből adódó környezeti hatásokat.

Amit még tehetünk:

Egy olyan vállalatnak, ami alapvetően papíralapú termékekkel foglalkozik, mindig lesz lehetősége olyan újításokat bevezetni, amelyek csökkenthetik karbonlábnyomát. Innovatív megoldásokkal és az általunk kínált termékek környezeti hatásait vizsgálva törekszünk vállalatunk ökológiai lábnyomának csökkentésére.

Hulladékmentes iroda

A Medence Csoport segítségével reklámanyagainkat és molinóinkat táskák és tolltartók formájában keltjük új életre, és látjuk el őket hosszú távú funkcióval – így jelentősen csökkentjük a vállalatunk működéséből származó hulladék mennyiségét. Ezek a használati tárgyak munkatársaink és vásárlóink körében is népszerűek. Az E-számlára való átállással szintén jelentősen csökkentettük az általunk termelt papírhulladék mennyiségét.

Amit még tehetünk:

Irodánk mindennapjaiban még sokat tehetünk a hulladék csökkentése érdekében: a papírmentes irodai működésre való átállás, a szelektív hulladékgyűjtés szélesebb körű alkalmazása, a 100%-ban újrahasznosított papír és egyéb környezettudatos megoldások univerzálissá tétele irodánkban még előttünk áll.

Energiatudatosság

Irodánk és raktárunk felszereléseit folyamatosan korszerűsítjük. Energiahatékony irodai berendezések, valamint raktári munkagépek beszerzésével vállalatunk minden operatív szintjén évek óta szem előtt tartjuk az energiahatékonyság szempontjait.

Amit még tehetünk:

Céljaink között szerepel a vállalatunk által használt gépek és gépjárművek energiahatékonyabbá tétele, hosszabb távon minden vállalati járművünk elektromos autókra való lecserélése, valamint munkatársaink továbbképzése a tudatosabb energiafelhasználás érdekében.

Társadalmi felelősségvállalás

A Libri évek óta támogat olyan gyermekjóléti szervezeteket, amelyek célul tűzték ki a hátrányos helyzetű és beteg gyerekek minél hatékonyabb támogatását. Több ezer könyvadomány, programok szervezése és egyéb támogatási formák mellett a Libri online vásárlások véglegesítésekor ösztönzi vevőit is egy-egy kiemelt jótékonysági szervezet támogatására. A 2018-as karácsonyi kampányunk gerincét adó Mesepont-programban 45 000 könyvadományt gyűjtöttünk össze rászoruló gyerekek számára, a programot pedig azóta kiterjesztettük egész évre és minden könyvesboltunkra, amelyek folyamatosan várják vásárlóink már nem használt gyerekkönyveit.

Amit még tehetünk:

Ránk vár még a feladat, hogy boltjainkat és weboldalunkat 100%-ban akadálymentesítsük, ami a 21. században minden vállalat társadalmi felelősségvállalásának központi eleme kell, hogy legyen.

Edukáció

A könyv az egyik legmegbízhatóbb információforrás, így természetesen könyvkereskedőként kiemelt szerepünk van abban, hogy az általunk kínált termékekben rejlő edukációs lehetőségeket kiaknázzuk. 2021 nyarán a Jelenkor Kiadóval közösen indított Mészöly 100 kampányunkban Mészöly Miklós születésének centenáriuma alkalmából osztottuk ki magyar főiskolások és egyetemisták között a szerző novelláinak különkiadását 10 000 példányban. Könyvtérkép-programunkban a magyar olvasók oszthatják meg egymással könyvespolcaikat. A Libri Magazinon megjelenő Portré-rovatban havonta négy magyar és külföldi szerzőről osztunk meg olyan érdekességeket, amik az iskolai oktatás során ritkán kerülnek szóba, de érdekesebbé, emberközelibbé tehetnek irodalmi ikonokat és kevésbé ismert szerzőket is.

Amit még tehetünk:

Tervezési fázisába lépett a Könyvtérkép-program továbbfejlesztése, aminek keretében klasszikus és kortárs magyar írók szempontjából fontos információkat készülünk megosztani a Könyvtérképen, így érdekesebbé téve és kiegészítve az iskolai irodalomoktatást. A Könyvtérképet egyéb funkciókkal is bővítjük, amik mind a program közösségalkotó és edukációs aspektusait lesznek hivatottak erősíteni.

Olvasásnépszerűsítés

A Libri olvasásnépszerűsítő programjának központi elemei az évente átadott Libri irodalmi díjak, amelyekkel a kortárs magyar szépirodalom alkotóin, valamint műveik bemutatásán keresztül hívjuk fel a figyelmet arra, hogy napjainkban is maradandó értékek születnek hazánk kulturális terében. Az online Libri Magazin oldalán a könyves világ érdekességeit könnyed, mégis informatív formában bemutató cikkek, hírek és videók segítségével gyűjtjük össze. Olvasásnépszerűsítő programunkban szerepet vállalnak a Libri munkatársai is, akik könyvélményeiket és szakértő véleményüket osztják meg a közönséggel. A maradandó értékeket képviselő olvasmányok kiválasztásában szakértő segítséget nyújt továbbá a Libri Magazin olvasóinak Beck Zoltán, Boldizsár Ildikó, Jakupcsek Gabriella és Stahl Judit is.

Amit még tehetünk:

Folyamatosan dolgozunk szakértő programunk és a Libri Magazin fejlesztésén és népszerűsítésén, amik közvetlenül is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy minél több potenciális olvasóban keltsük fel a könyvek végtelen világa iránti érdeklődést. Meggyőződésünk, hogy egy egészséges társadalomnak alapszükségletét jelentik a minőségi könyvek, így azon dolgozunk, hogy minél többen mondhassák el magukról, hogy az ő mindennapjaiknak és szerves része az olvasás.