Halász Csilla  |  Őrfi József  |  Viczián Zsófia

Ybl összes - 52 település - 113 épület

látóhatár kiadó kft.  | 2014  | MAGYAR nyelvű  | CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS  |  320 oldal

Ybl Miklósról már életében is azt mondták kortársai: mind az épületek számát, mind azok művészi megvalósítását tekintve nincs magyar építész, aki képes lenne őt valaha is túlszárnyalni. Mert a közhiedelemmel ellentétben Ybl nem fővárosi építész; megalkotta ugyan az Operaházat, a Vámházat, a Várkert bazárt, sok pompás fővárosi palotát, középületet, bérházat és az ő tervei szerint valósult meg (már halála után) a királyi palota bővítése is, de szerte az országban hatalmas életművet hagyott hátra: kastélyokat, templomokat, mauzóleumokat tervezett. A szerzők a főváros kilenc kerületében és az ország 51 másik településén felkeresték a XIX. századi ünnepelt sztárépítész alkotásait. Kalandos útjukon, melyről a kötetben élményszerűen számolnak be, 113 épületet és 11 egyéb építményt fényképeztek le, hogy beszámolhassanak arról, milyen állapotban vannak az építészzseni ma is álló alkotásai. Sokszor úttalan utakon jártak, bokáig gázoltak sárban és agyagban, hogy Ybl minden munkájához eljussanak, s előfordult, hogy kalandos módon jutottak be egy-egy helyszínre, hogy minden épületet lefotózzanak.
Az 59 éven át alkotó kivételes tehetségű művész jelentős szerepet játszott a XIX. századi Budapest ma is felfoghatatlanul szédületes ütemű építkezéseiben, az egész korabeli Magyarország ízlésének formálásában. Erről és a korszak hihetetlenül pezsgő kulturális életéről is élményszerűen, olvasmányos formában számolnak be az építész, történész, sajtótörténész szerzők, valamint a fotográfus, akinek több mint 300 színes felvétele látható Ybl épületeiről. A kötet segítségével nem csak egy kivételes életművel ismerkedhetnek meg az olvasók, hanem a korral, amelyben a művészként számon tartott Ybl alkotott, és az emberrel, aki lakta az épületeit.
Aki meg akarja ismerni Magyarországot, vegye a kezébe ezt az útikönyvként is használható, térképekkel felszerelt színes, képes albumot, kerekedjen fel, és járja be a Felvidéktől Arad megyéig, Szatmártól Drávafokig azokat a településeket, amelyeken az egyik legnagyobb magyar építész, Ybl Mikós munkái ma is állnak.
A kötet az idei év egyik legszebb karácsonyi ajándéka.
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Utolsó ismert ár:
6 555 Ft

A termék megvásárlásával

655 pontot szerezhetSzemélyes átvétel

Ingyenes


Házhoz szállítás

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó látóhatár kiadó kft.
Kiadás éve2014
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:320
BorítóCÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
Súly1780 gr
Illusztráció300 SZÍNES FOTÓ
ISBN9786155444012
Árukód2580995 / 1140659

Vásárlói értékelések, vélemények

Marosi Csilla
2014. 10. 24.

Már kézbe venni is gyönyörűség ezt a könyvet, mert gazdag és szép képanyaga és igényes kivitelezése jó érzéssel tölti el az embert. A tartalom sem marad el a külső megjelenéstől: amellett, hogy Ybl valamennyi épületéről megtudhatjuk eredetét, történetét és mai állapotát, a szerzők kitűnően megidézik a kor hangulatát: a bemutatott épületeken keresztül bepillantást nyerünk a kor kulturális és pénzügyi fejlődésébe, a budapesti bérházak és a vidéki kastélyok tulajdonosainak világába is. Nem csak az építészetet, hanem a kultúrtörténetet kedvelőknek is ajánlom ezt a könyvet.


Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Utolsó ismert ár:
6 555 Ft

A termék megvásárlásával

655 pontot szerezhetSzemélyes átvétel

Ingyenes


Házhoz szállítás

14 000 Ft felett ingyenes

Plusz egy nap az olvasásraPlusz egy nap az olvasásra