Gárdonyi Géza

Ida regénye

scolar kiadó kft.  | 2021  | MAGYAR nyelvű  | KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ  |  408 oldal

Gárdonyi Géza a ,,boldog békeidők" irodalmának kiemelkedő alakja, aki nem tartozott egy irányzathoz sem, műveivel mégis maradandó hatást gyakorolt irodalmunkra. Mintha egyik kezével még a 19. századi romantikus történetmesélést markolná, a másikat azonban már a Nyugat szecessziós, naturalista-szimbolista stílusába mártaná. Minden műfajban otthonosan mozgott, és rengeteget írt: cikkeket, karcolatokat, esszéket, verseket, novellákat, humoreszkeket, meséket, drámákat és egyéb színpadi műveket. Minden bizonnyal ő a magyar szépirodalom egyik legnépszerűbb alkotója, akinek történelmi regényein generációk nőttek fel, elég csak Az egri csillagokra, A láthatatlan emberre vagy az Isten rabjaira gondolni.
Minden egy hirdetéssel kezdődött: Férjhez adnám a lányomat művelt fiatalemberhez, akinek foglalkozása vagy hivatala hacsak kissé is úri, de nem iszákos, nem kártyás és ép, egészséges. A lányom móringja most 300 ezer korona készpénzben. Később örökség ennél is nagyobb, talán milliókra is rúgó.
A szabados életet élő Ó Péter borkereskedő mielőbb szeretne megszabadulni a zárdából nemrég hazatért lányától. A pénz nem számít, így elhatározza, hogy a jelentékeny hozomány ígéretével kerít férjet Ida számára. Jönnek is a kérők tucatszám: villás bajszú katonatisztek, cilinderes fiatal- és kevésbé fiatal emberek. Az apa választása a festőművész-újságíró Balogh Csabára esik, akinek sürgősen pénzre van szüksége. A kényszer szülte házasság szigorúan üzleti alapokon köttetik - az esküvő előtt Ida és Csaba megfogadja: a külvilág felé eljátsszák a boldog ifjú párt, míg egymás számára idegenek maradnak, és egy év elteltével megszabadulnak kötelékeiktől. A fiatalok ártatlan titkokkal terhelt múltja számos félreértéshez vezet, ígéretüket azonban egyre nehezebb megtartaniuk.
1918 körül új ,,műfaj" bukkant fel a pesti lapok hasábjain: a házassági hirdetés. Ez ihlethette meg Gárdonyit is, aki 1920-ra megírta ezt a lélekmelengető regényt két tiszta szívű, egymásra szemérmesen pillantgató fiatal lassan kibontakozó szerelméről.
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet

500 pont

+ 2 499 Ft

Ingyen szállítás 14 000 Ft felett

A termék megvásárlásával

249 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó scolar kiadó kft.
Kiadás éve2021
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:408
BorítóKEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly668 gr
IllusztrációSZÍNES ILLUSZTRÁCIÓK
IllusztrátorNagy Norbert
ISBN9789635093410
Árukód2749238 / 1200639

Vásárlói értékelések, vélemények

(29 vélemény)

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

500 pont

+ 2 499 Ft

Ingyen szállítás 14 000 Ft felett

A termék megvásárlásával

249 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

A gyerekbirodalomA gyerekbirodalom