Balatoni borgasztronómia BALATON ÉS KÖRNYÉKE - SOMOGY, ZALA, VESZPRÉM - TÁJJELLEGŰ ÉS ÚJONNAN ALKOTOTT ÉTELEINEK ÉS BORAINAK HARMONIZÁCIÓJA

paginarum kiadó  | kemény kötés  |  318 oldal

Libri Antikvárium
FÜLSZÖVEG A borgasztronómia alapvető könyvei a Magyar borok és borvidékek sorozatban A borgasztronómia fogalma a borok és ételek harmonikus egyeztetésének meghatározó tényezőit és szabályait fejezi ki. Egy borvidék borait és ételeit akkor harmonizálhatjuk a legtökéletesebben, ha megismerjük és átérezzük a borvidék szellemiségének történelmi és kulturális értékeit. Milyen borokat válasszunk a Balaton környéki ételekhez? Bármely borvidék elsőszámú borgasztronómiai szabálya a helyi borok és a helyi ételek egyeztetésére vonatkozik, vagyis alapgondolatában a származási hely jelentőségét hangsúlyozza ki. A borgasztronómia a ,,Hely Szellemének" (szellemiségének) évszázados örökségét, szokásait, hagyományait, kultúráját és történetét ötvözi össze a borok és az ételek harmóniájának jelképes nyelvezetével. A balatoni borgasztronómia a Balaton körzetében termelt borok és a Balaton környékére jellemző ételek (somogyi, zalai, veszprémi ételek) harmonizációs szabályait írja le. A szerző a balatoni borok és ételek egyeztetésének alapelveit, a somogyi, zalai és veszprémi tájjellegű konyhák és újonnan kidolgozott étel-összeállítások példáin keresztül mutatja be. tekintetbe véve a magyar szőlőfajták és borok történelmi értékrendjét, a magyar konyha hagyományait és a magyar gasztronómia megújulásának szükségességét. A színes fotókkal gazdagon illusztrált könyv fontos információkat tartalmaz mindazok számára, akik meg szeretnék ismerni a borok és ételek egyeztetésének általános szabályait, a Balaton környéki borok és ételkülönlegességek tükrében. A szerző Genfben alapított gasztronómiamarketinggel foglalkozó kutatóintézete (Institut de Recherches des Préférences Alimentaires) több neves francia, spanyol és svájci borvidék és élelmiszertermelő és forgalmazó vállalat stratégiáját dolgozta ki. A Nemzetközi Borakadémia tagjaként jelentős kutatásokat vezetett a borok és a különböző nemzeti konyhák harmonizációjának a kérdéseiről. 1981- ben Ő rendezte meg első ízben Hongkong-ban, a legismertebb francia borászok közreműködésével a kínai gasztronómia és a francia borok egyeztetésének nagy nemzetközi visszhangot kiváltó szimpóziumát. 1980. és 1991. között a távol-kelet Gastronomy Research International vezetőjeként, luxus szállodaláncok és repülőtársaságok gasztronómiai szakértője és szaktanácsadója. Sokat foglalkozott a magyar borok és a magyar gasztronómia külföldi népszerűsítésével, ugyanúgy Távol-Keleten, Thaiföldön, Hongkongban, Szingapúrban, Fülöp-szigeteken és Japánban, mint a nyugat-európai országokban, elsősorban Franciaországban. Sokoldalú érdeklődése kiterjed a vallástörténet és a magyar őstörténet kutatására is. Főbb művei: ..A Sólyom embere" 1993; ,,A honfoglaláskori magyar fejedelmi konyha" 1996; ,,A magyar borok és ételek harmonizációja" 2000 (megjelent angolul, németül és franciául is) Vissza TARTALOM Köszönetnyilvánítás 5 Előszó 7 Borgasztronómia: a ,,Hely Szellemének" gasztronómiája 9 Balatoni borgasztronómia: a ,,Hely Szelleme" 11 ,,A nyári Balaton" 11 A Balaton körzetének földtani, éghajlati, történelmi és kultúrtörténeti meghatározói 17 Földtan 18 Éghajlat 27 A Balaton és vidékének állatvilága 29 Balaton és körzetének bortörténete 30 Szkíták, kelták, rómaiak, gótok, hunok, gepidák, longobárdok, avarok, magyarok 30 Magyar honfoglalás, ,,honvisszafoglalás" 31 ,,Georgikon", Európa első felsőfokú mezőgazdasági intézetének alapítása Keszthelyen 1797-ben 46 Balaton környéki szőlőfajták összetételének változásai 49 Somogy, Zala, Veszprém pásztorkultúrája 51 A faragás művészetének alapanyagai 61 Pásztorhajviselet 63 A csárda 63 Pásztorételek 67 A pásztorkonyha szerepe a somogyi, zalai és veszprémi (bakonyi) konyhában 70 Pásztorkultúra, lovaskultúra, magyar kultúra 71 Somogyi (dél-balatoni) konyha: a savanyút kihangsúlyozó édes-savanyú ízhatás 84 Zalai - veszprémi (Balaton-felvidéki) konyha: az édeset kihangsúlyozó édes-savanyú ízhatás 84 Somogy - Zala(Dél-Balaton) és Veszprém (Balaton-felvidék, Somló) borai 87 Somogy szőlővidéke 87 Badacsonyi borvidék 90 Balaton-felvidéki borvidék 94 Balatonfüredi - csopaki borvidék 97 Zalai - Balaton-melléki borvidék 98 Somlói borvidék 100 Hungaricum magyar szőlőfajták és boraik 102 Idegenforgalom, borturizmus 109 Borturizmus, borutak a Balaton vidékén 111 Bor és turizmus 111 Borturizmus és borutak 122 Borgasztronómia 141 Balaton és környéke tájjellegű ételeinek és borainak harmonizációja 141 Borok és ételek egyeztetése 143 Ízészlelés, ízérzékelés fiziológiai síkon 144 Az ízérzékelések fizikai, pszichikai, érzelmi, szimbolikus és kulturális összetevői 150 A borgasztronómia megvalósítása 159 Borkonyha 163 A borkonyha néhány jellegzetes receptje 164 Somogyi borgasztronómia: somogyi ételek és borok egyeztetése 216 Zalai-veszprémi borgasztronómia: a zalai és veszprémi ételek és borok egyeztetése 218 Újonnan kidolgozott ételek és a Balaton környéki borok egyeztetése 262 Függelék Zala vármegye 1752. évi rendes közgyűlésén jóváhagyott, az egész megyére kötelező érvényű Hegytörvény 287 A Hegyközség alapszabálya Magyarszerdahely, 1992. június 30. 301 Felhasznált irodalom 309 Ételmutató 311
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 990 Ft

A termék megvásárlásával

99 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 4-6 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 4-6 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv
Kiadó paginarum kiadó
Oldalak száma:318
Súly699 gr
ISBN2399960448945
ÁrukódSL#2111005536
Kötéskemény kötés

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 990 Ft

A termék megvásárlásával

99 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 4-6 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 4-6 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Az ízek varázsaAz ízek varázsa