2016. 01. 25. - Winkler Nóra

Girlpower macskákkal

Szórakoztató, ötletes, elkötelezett csajokat ajánlok a leghosszabbnak tűnő hideg hónap heteire.

Mindenki tud rajzolni - Óvodás foglalkoztató
Barabás Zsófi - Moizer Zsuzsa

Kezdem a Barabás Zsófi – Mojzer Zsuzsa páros által készült hiánypótló kiadvánnyal, a Mindenki tud rajzolni-val. Két, még fiatal, de már jó ideje komoly és sikeres képzőművésznőnek köszönhetjük a felszabadító című gyakorlókönyvet. Kicsiknek készült, de tudomásom szerint éltesebb rokonaik is beleszeretnek és önfeledten mennek Cicuval és Buborékkal. Lehet tudni, hogy a vizualitással jó barátságot ápoló gyerekek lesznek később azok, akik kíváncsian, nyitottan fordulnak például egy múzeumélmény felé. Szóval ez a jó ízlésű könyv, ami sikere révén sorozat lett, sőt külföldön is megjelent, rövid és hosszú távon is jót tesz.

 
 

A házikedvenc
Karafiáth Orsolya

Elvarázsolt világba visz Karafiáth Orsi szellemes regénye, a Házikedvenc. Orsi nevű harmincas főhőse egy csodásnak hangzó ingatlanhirdetés okán ismeri meg a lángvörös bársonypongyolában közlekedő, összességében rémisztő főbérlőt, Bori nénit. És igaz, hogy jó adottságú az ősfás kertben álló ház tetőtéri kis lakása, voltaképp egy szürreális kalandsorozatba költözik be. Minden szinten és karakterben dübörög az őrület, Orsi maga is szétesik, evésbe menekül. Filo Vera rajzai illusztrálják a könyvet, ami hangsúlyosan mesekönyv, de kiolvasható alóla a testtel, változásainak elfogadásával bíbelődés.

 
 

Ülök a matracon
Berki Judit

Emlékszem, mikor a kezembe adták Berki Judit könyvét, nem akartam elhinni, hogy így is lehet itthon írni. Úgy értem, kedvenc amerikai comedy-hősnőim, Tina Fey, Lena Dunham könyörtelen, önkritikus, pontos, okos és kibírhatatlanul vicces életrajzi könyvein nevettem annyit, hogy folytak a könnyeim, és tessék, erre van egy ilyen magyarul. Nem is az, hogy vicces, hanem hogy a vicc nem fedi el a valóságot, nem pusztán szórakoztatni akar, flittereket dobni a nehézségekre, hanem szerves része a történetnek. Jófej, pesti nő mindennapjai, őrült barátok, munka, programok, jóga, és közben keresgélés, megérkezik-e a férfi, akivel családot lehetne alapítani – az ezzel járó köröket az épeszű, árnyalt, szellemes hősnő teljes joggal látja ironikusnak. Ritka az ennyire manírmentes szöveg, becsüljük meg.

 

Winkler Nóra

Kulturális újságíró, néha könyvíró, árverésvezető. E téren szívügye és büszkesége a Bátor Tábor évenkénti jótékonysági aukciója. Olvasás nélkül nehezen lenne meg, ötévesen kezdte a János vitézzel, a szenvedély iskolai magyarórákon, egyetemen az amerikai írók műveiben való elmélyedés során csak fokozódott. Ha lakótereket kell felidéznie, a könyvespolcok képe, hogy melyik cím melyik mellett volt, tisztán beugrik neki. Hálás, hogy munkája legjava kedvtelés, tudta, hogy kulturális területen fogja jól érezni magát. Rádiózott és tévézett, szeret interjúkat készíteni és beszélgetéseket vezetni. Kortárs magyar írókkal különösen, mert pár éve legfontosabb elismerésükkel, az Aegon Művészeti Díjjal dolgozik.

A Nóra polcán könyveket ajánlok – frisseket, még csak előjegyezhetőket, bestsellereket, delikát darabokat, régi nagy kedvenceket. A könyveket párosítom képekkel, festményekkel, fotókkal, mindig olyat keresek, ahol szépen összekapcsolódik művészet és irodalom.

David Hockney: Mr és Mrs Clark és Percy

Mivel macskák járkálnak fel-alá e könyvek oldalain, és a macskák lenyűgözően öntörvényű karakterek – nagynéném kedvence egy fenséges Maine Coon, így azt mondja, rájött, a Garfield sorozat egy túlzások nélküli dokumentumanyag –, egy David Hockney festményt választottam. Hockney hetvennyolc éves, a világ egyik legjobb művésze, angol, de sokat élt a napsütéses Kaliforniában. Ezalatt született ez a festmény is, menő barátait, a divattervező Clark házaspárt látjuk, és macskájukat, akit teljességgel hidegen hagy a jelenet, és kifelé bámul. Hockney modern utalást tesz a híres Jan van Eyck képre, az Arnolfini házaspárra, de Percy, a fehér macska jelenléte is fontos; a kiszámíthatatlanság szimbóluma itt ő, mert a pár, és az erőviszonyokat valahogy érezni is a képen, a férfi hűtlensége miatt pár évvel később el is vált.

Válasszon könyvet Nóra polcáról!

Nóra polca (17)


ChatBot