Szőlő és bor (A szőlő szaporításának módjai - A bor kezelése) 14, átdolgozott és bővített kiadás

mezőgazdasági kiadó  | papír / puha kötés  |  478 oldal

Libri Antikvárium
Megjegyzés: 170 fekete-fehér ábrával, fotóval illusztrálva. FÜLSZÖVEG A szőlőskert gazdái jó szőlészek és borászok, s méltán büszkék szőlőjükre, lugasukra, vendégmarasztaló borukra. Az írói szándék találkozott az olvasók, azaz a házikerttulajdonosok igényével, és a siker nem maradt el. Prohászka Ferenc könyvének ez a 14. kiadása, amelyet a nemrégen elhunyt szerző kívánsága szerint átdolgoztattunk. A világosan, egyszerűen, de szemléletesen és szakszerűen megírt mű a csemege- és borszőlőtermesztésről, valamint a borkezelésről szól. A szőlőtermesztési rész a szőlőfajták jellemzését, a szaporítást, a tőkehiány pótlásának módjait, a telepítést, a termő szőlő metszését, növényvédelmét és a lugas nevelésének tudnivalóit tartalmazza. Aki csak kevés bor készítésére vállalkozik, annak is tudnia kell a szürettel, a must erjesztésével, a bor kezelésével kapcsolatosan teendőket. A régi és jól bevált módszerek mellett megtalálja az olvasó a szőlőtermesztés és a borkészítés, borkezelés új, korszerű eljárásait is. TARTALOM Előszó 5 A szőlő A szőlőtőke részei 9 A gyökérzet 9 Felépítése, működése és fejlődése 10 A törzs és a hajtásrendszer 11 Fás részek 11 A tőketörzs és részei - Vessző 11 A hajtás és oldalszervei 14 Levél - Rügy - Kacs - Virágzat - Fürt (termés) 16 A szőlő táplálkozása és életműködése 20 A szőlőtermesztés környezeti feltételei 22 A hőmérsékleti viszonyok 22 A domborzat és a terület fekvése 23 A talaj 24 A termőréteg vastagsága - Termékenysége - Vízellátottsága - Fizikai szerkezete 24 A szőlő szaporításának módjai 27 A szaporítóanyag előállítása 27 Az európai (hazai) vessző 28 Szelektálás - A vessző megszedése 29 Alanyvessző 31 Gyökeres európai és alanyvessző előálítása iskolázással 31 Az iskola talaja - A vessző előkészítése iskolázásra - Iskolázás - A gyökereztetőiskola gondozása - A gyökeres vessző kiszedése az iskolából 32 Fás oltványok készítése és gyökereztetése 39 Egyéb szaporítóanyag-előállítási módszerek 44 Porbujtás - Kosaras és cserepes bujtás 44 A szaporítóanyag vermelése felhasználásig 47 Vermelés szabadban - Vermelés fedett helyen 47 A szőlő telepítése 50 A telepítés előkészítése 50 Területkiválasztás 51 Talajvizsgálat 53 A művelési és ültetési formák meghatározása 54 Lugasművelés - Moser-féle magas kordonok - Középmagas művelés - Alacsonyművelés - Gyalogművelés - Kétszintes termesztés 54 A szőlőfajta kiválasztása 57 A szaporítóanyag megválasztása 59 A talaj előkészítése telepítésre 60 A talaj gyomtalanítása 60 A talajfáradtság megszüntetése 62 A talaj alap- vagy készlettrágyázása 62 A talaj mélyforgatása 64 A telepítés 65 A sorok és a tőkehelyek kijelölése 65 A szaporítóanyag előkészítése telepítésre 66 Gyökeres vessző és oltvány előkészítése - Sima vessző előkészítése 66 Az ültetés mélysége 68 Az ültetés módjai 68 Fúróval lyukba ültetés - Ásóval gödörbe ültetés - Felkupacolás 69 A szőlő támberendezése 73 Karótámasz 73 Huzalos támasz 75 Új telepítésű szőlők gondozása 77 Az első év munkái - A második év munkái 77 A termő szőlő munkái 80 A metszés 81 A rügyek, a csapok elnevezése és szerepe 82 A rügyek termékenysége 85 A fiatal tőke alakító metszése 87 Alacsonyművelés 88 Fejművelés - Gyalogművelés - Bakművelés - Karikás művelés 88 Középmagas művelés 94 Guyot-művelés - Szálvesszős fejművelés - Egy- és kétszintes kordonművelés 95 Magasművelés 100 Moser-féle magaskordon-művelés - A függönyművelés - Az ernyőművelés 100 A termő szőlő metszésmódjai és metszése 127 Kopaszmetszés - Rövidcsapos metszés - Hosszúcsapos metszés - Vegyescsapos metszés - Szálvesszős metszés 128 A metszésmód megválasztásának irányelvei 136 A metszés ideje 138 A termés megtervezése metszéskor 138 A metszés 139 Téli fagy- és pállási kárt szenvedett szőlők metszése 143 A metszés járulékos munkái 144 Harmatgyökerezés - A nyakvesszők eltávolítása - A szálvessző kikötése - A porbujtások lehúzása - Fejbujtások készítése 144 Az elpusztult tőkék pótlása 148 Pótlás gyökeres vesszővel 149 Tőkepótló bujtás 150 Döntés 152 Zöldoltás 154 A hasítékos ékoltás - A héj alá oltás - A szemzés - A pótlások ápolása 154 A talajmunkák 161 Szőlőfedés (takarás) 161 Nyitás 163 Kapálás 164 Vegyszeres gyomirtás 165 A hajtásválogatás 166 A kötözés 168 A hónaljazás 170 A csonkázás (tetejezés) 170 A trágyázás és a tápanyag-visszapótlás 172 A trágyázás célja és jelentősége 172 A tápanyagok szerepe és hatása 173 Szerves trágyák 175 Műtrágyák 179 A trágyázás alapelvei 180 Talajelemzés - Készlettrágyázás - Termő szőlők fenntartó trágyázása - Levélelemzés 181 A hagyományos trágyázás irányelvei 189 A trágyázás módja és ideje 190 Levéltrágyázás 193 A szőlő növényvédelme 195 Gombás betegségek 195 Peronoszpóra 195 Lisztharmat 205 Szőlőorbánc 207 Fakórothadás 208 Szürkerothadás 209 Ritkábban előforduló gombás, vírusos és baktériumos betegségek 210 Állati kártevők 211 Szőlőgyökértetű (filoxéra) 211 Szőlőmoly 212 Szőlőilonca 213 Kendermagbogár 213 Cserebogárpajor 214 Darazsak 215 Szőlőlevélatka 216 Ritkábban károsító állati kártevők 217 Élettani elváltozások 218 Sárgaság (vashiány vagy mészklorózis) 218 A szőlőfürt kocsánybénulása 219 Időjárás okozta elváltozások 219 Tavaszi fagykár 220 Napperzselés 221 Jégverés 221 Kipállás 222 Permetezési menetrend 222 A védekezőszerek ismertetése 225 Gombaölő porozószerek 225 Rovarölő szerek 225 Permetezési tudnivalók 228 Permetező- és porozógépek 231 Termő szőlők átállítása korszerű művelési formákra 234 Az átállás indokai és előnyei 234 A szőlősorok szélesítése 235 Átállás korszerűbb művelésmódokra 236 A tőkeátoltás módszerei 236 Zöldre fásoltás 238 Oltás gyökérnyakba 241 Oltás gyökértörzsbe 242 Elhanyagolt szőlők rendbehozásának módszerei 244 A leromlás okának kivizsgálása 244 Tőkék felerősítése trágyázásal 246 A tőkefej rendbehozása 247 A harmatgyökerek és a nyakvesszők eltávolítása 250 Új tőkefej nevelése nyakvesszőkből 252 Földből kiálló és felmagasodott tőkék lesüllyesztése 253 Szőlőművelő kézi szerszámok és kisgépek 254 Házikerti lugasművelés 261 A lugas helyének kijelölése 262 A fajta kiválasztása 265 Az ültetés 268 A lugas támaszberendezései 270 Alkalmazkodó formák 270 Díszítő formák 273 Házikerti formák 276 A támaszberendezések alapanyagai 278 Lugasformák és alakító metszésük 280 Füzérlugasok 281 Kordonlugasok 282 Szárnyas lugasok 287 Kombinációs tetőlugasok 290 A lugasformák kinevelésének általános szabályai 292 A termő lugas metszése 295 A lugas hajtásainak kezelése 298 Hajtásválogatás - Kötözés - Hónaljazás - A hajtások visszavágása (csonkázás, tetejezés) 298 A lugas növényvédelme 302 A termést szabályozó eljárások 303 A termőhajtások csúcsának lecsípése - Mesterséges pótbeporzás - Fürt- és bogyóritkítás - Gyűrűzés - A levelek ritkítása 303 A trágyázás és az öntözés 307 A lugastőkék téli fagyvédelme 309 A szüreti idő meghosszabbítása 311 A szőlő téli eltartása 312 A szőlőfajták ismertetése 316 Minőségi fehérborszőlő-fajták 320 Ottonel muskotály 320 Rizlingszilváni 320 Leányka 321 Piros tramini 321 Szürkebarát 321 Pinot blanc 322 Zöld veltelini 322 Sauvignon 322 Chardonnay 323 Királyleányka 323 Rajnai rizling 323 Olasz rizling 324 Furmint 324 Hárslevelű 325 Fehér tömegborszőlő-fajták 326 Ezerjó 326 Izsáki (Izsáki sárfehér) 327 Kövidinka 328 Vörösborszőlő-fajták 328 Oportó 328 Zweigelt 328 Kékfrankos 329 Merlot 329 Cabernet franc 329 Cabernet sauvignon 330 Kadarka 330 Csemegeszőlő-fajták 331 Csaba gyöngye 331 Kozma Pálné muskotály 332 Favorit 332 Irsai Olivér 333 Szőlőskertek királynője muskotály 334 Pannónia kincse 334 Boglárka 335 Saszla-félék 336 Mathiász Jánosné muskotály 337 Attila 338 Afuz Ali 338 Hazai nemesítésű újabb szőlőfajták 339 Fehérborszőlő-fajták 340 Zefír 340 Zengő 340 Zenit 340 Táltos 341 Karát 341 Cserszegi fűszeres 341 Mátrai muskotály 342 Ezerfürtű 342 Jubileum 75 342 Vörösborszőlő-fajták 343 Magyar frankos 343 Rubintso 343 Festőborszőlő-fajták 343 Bíborkadarka 343 Kármin 344 Peronoszpórával és egyéb gombás betegségekkel szemben részben ellenálló fajták 344 Fehérborszőlő-fajták 344 Zala gyöngye 344 Bianca 345 Kunbarát 345 Kunleány 346 Vörösborszőlő-fajta 346 Medina 346 Csemegeszőlő-fajta 347 Pölöskei muskotály 347 Alanyfajták 347 A bor A bor tárolására alkalmas helyiségek és hordók 351 A pince 351 Borkezelési eszközök 351 A boroshordók 352 Az üres hordók gondozása 354 Új hordó előkészítése 355 Vörösboros hordók színtesztelése 355 Ecetes és penészes (dohos) hordók rendbehozatala 356 Az üvegballonok 357 A műanyag edények 358 A szüret és a szőlő feldolgozása 360 A szőlő érése és a szüret ideje 360 A szőlőfürt és részei 362 A feldolgozás előkészületei 362 A szőlő zúzása és sajtolása 363 A fehérbor készítése 363 A must ülepítése (nyálkázása) erjesztés előtt 365 A must erjesztése 365 Erjesztés bentonittal - Erjesztés aktív szénnel (Decolor) 368 A vörös- és a sillerbor készítése 369 A must cukortartalmának mérése (fokolása) 371 Az újborok édességének megtartása 372 A must tartósítása 373 A töményített (sűrített) must készítése 374 A must javítása 375 A csemegeborok, az ürmösborok és a habzóborok házi készítése 375 Borecet készítése 378 A szőlőtörköly felhasználása 379 A bor kezelése 381 A borok kor, szín és minőség szerinti elnevezése 381 A borok sajátos tulajdonságai és értékelésük 382 Az alkoholtartalom meghatározása 384 Az egyszerű borkezelés műveletei 386 Töltögetés 387 Darabban levő borok kezelése 388 Fejtés 388 A seprő felhasználása 392 Kénezés 393 A must és a bor kénezése - A boroshordók és a pince kénezése 394 A borok házasítása 396 A bor íz-, illat- és színhibáinak javítása 396 Savcsökkentés (savtompítás) 397 Savpótlás 398 Újraerjesztés 399 Íz- és illathibák javítása aktív szénnel 399 Színtelenítés 400 Színjavítás 400 A derítés 401 Zselatinos, csersavas derítés - Bentonitos derítés 402 A szűrés 404 Borbetegségek 405 Virágosodás 406 Ecetesedés 407 Tejsavas (mannitos) erjedés 407 Barnatörés 408 Nyúlósodás 409 Egéríz 409 Záptojásszag 410 Borhibák 410 Penészíz és dohosság 410 Feketetörés 410 Egyéb borhibák 411 Hasznos tudnivalók A bor az ember életében 415 Hogyan "tálaljuk" a bort? 416 A szőlőtermelés és a termés hasznosításának alakulása Magyarországon 434 Területszámítás 436 Szaporítóanyag- és karószükséglet-számítás 438 A 100 m2-enként iskolázható szőlővessző mennyisége 438 A munkateljesítmény irányszámai a termő szőlőben 439 Borszőlőfajták érési ideje 443 A borospince levegőjének páratartalma 444 A huzal hossza és tömege 444 Különböző minőségi rönkök tömege 444 Adatok hasított karó készítéséhez 445 A tápanyagfelvétel alakulása a szőlő különböző részeiben 445 Jó, ha tudjuk még a következőket a szőlőtermesztéshez 446 Permetlészükséglet hektáronként 446 A 100 kg szőlőből nyerhető must és törköly mennyisége 447 A must alkotórészei 447 A must sűrűsége és az erjedési vesztesége 448 A bor alkotórészei 448 A mustfok átszámítása szeszfokra és a szeszfok visszaszámítása mustfokra 449 Borseprő - seprőnyeredék 449 Egyéb adatok még a borról 450 A seprőből lepárolható pálinka mennyisége 451 A szőlőtörköly alkotórészeinek aránya 451 A törkölyből lepárolható pálinka mennyisége 451 A hengerszűrők teljesítménye és azbesztszükséglete 452 Kénezés 452 Üres hordók kénezése 453 A must és a bor kénezési táblázata 453 Boroshordók fontosabb adatai 454 A hordók űrtartalmának kiszámítása képlettel 455 A kádak űrtartalmának kiszámítása képlettel 455 Gyors hordómérő-táblázat 467 A szőlőtermesztő munkanaptára 419 Január-február 419 Március 420 Április 421 Május 422 Június 423 Július 424 Augusztus 424 Szeptember 425 Október 426 November 427 December 428 Szőlőtermesztési és borászati intézmények és vállalatok 429 Továbbképzéshez ajánlott irodalom 432
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 3 890 Ft

A termék megvásárlásával

389 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv
Kiadó mezőgazdasági kiadó
Oldalak száma:478
Súly400 gr
ISBN2310005962431
ÁrukódSL#2111131827
Kötéspapír / puha kötés

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 3 890 Ft

A termék megvásárlásával

389 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Shona Innes: Az internet olyan, mint egy pocsolyaShona Innes: Az internet olyan, mint egy pocsolya