Éljen az élet! A gasztronómia regénye

paginarum kiadó  | 2002  | kemény kötés  |  148 oldal

Libri Antikvárium
Draveczky Balázs a szerző életútját méltató bevezető írásából megtudható, hogy Szerb Zsigmond orvos, belgyógyász az utolsó nagy polihisztorok egyike volt, aki elsősorban az emésztőszervek betegségeivel foglalkozott. A közel száz esztendõt megért szerző életművében azonban igen jelentős helyet foglalt el a táplálkozástudomány, a dietetika. A két világháború között megjelent Diétás szakácskönyve a reformkonyha első hazai hírnökének számított. A gasztronómia regénye pedig az első hazai szakmatörténeti összefoglalás. 'Figyelmet érdemlõ, kiváló stílusú, regényszerû és hangulatú feldolgozás. Jelentős része időtálló, máig használható kutatóknak, érdeklődő olvasóknak egyaránt'. Nos ezeknek a meleghangú ajánló soroknak az ismeretében érdemes kézbe venni a kötetet, amelynek szerzője a gasztronómia történetével ismerteti meg az érdeklődőket. A Föld és a tápszerek keletkezése után Az ősember táplálkozását mutatja be a szerző, majd a Vegetárizmus kialakulásáról és filozófiájáról szól. Az egyiptomi és elő-ázsiai, valamint a római kultúra étkezési szokásai, gasztronómiai jellegzetességei külön fejezetekben kaptak helyet. A Középkor a szerző szerint a gasztronómia egyik legsivárabb korszakának tekinthető, olyan időszaknak, amikor az ennivalók csupán tömegükkel hatottak, így azután a különféle kitűnő borok voltak a középkori lakomák legfontosabb tényezői. A Régi magyar konyha bemutatása talán az egyik legérdekesebb fejezete a könyvnek. A korabeli írásos emlékek alapján megéled Mátyás királyi udvarának konyhaművészete, és a régi magyar ételek színes menüje vonul fel a kötet lapjain. Miként étkeztek, hogyan terítettek, mik voltak az étkezés alatti illemszabályok, milyen öltözéket kellett viselni a különböző napszakok étkezéseihez? - ezekről mind bőséggel szót ejt a szerző az Udvari étkezési ceremóniák címû fejezetben. Az étkezési szertartások bonyodalmait jónéhány uralkodó szigorú szabályokban, törvénykönyvekben foglalta össze, és ezek áthágása akár fejvesztéshez is vezethetett. Az értékes és érdekes művelődéstörténeti 'mini esszé' után Japán, Kína, Amerika gasztronómiájának történetével ismerkedhetnek meg az olvasók. A két világháború közötti gasztronómiai divatokról Szerb Zsigmond már nem írt, a Monarchia szétesésével számára a szakácsművészet klasszikus története tulajdonképpen befejeződött.
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 970 Ft

A termék megvásárlásával

97 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 4-6 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 4-6 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv
Könyvtári duplum.
Kiadó paginarum kiadó
Kiadás éve2002
Oldalak száma:148
Súly300 gr
ISBN2399972125445
ÁrukódSL#2109890709
Kötéskemény kötés

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 970 Ft

A termék megvásárlásával

97 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 4-6 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 4-6 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Rebecca Makkai: Lenne pár kérdésemRebecca Makkai: Lenne pár kérdésem