Borászat (Negyedik, átdolgozott és bővített kiadás - 191 ábrával)

mezőgazdasági kiadó  | 1982  | vászon  |  576 oldal

Libri Antikvárium
Saját képekkel - Ismertető: A könyv alapvetően a felső szintű borász szakemberek tan- és kézikönyve, de a témával ismerkedő, kevésbé képzett szakember is jól hasznosíthatja - További ismertető: "Belelapozás". - - TARTALOM: A világ bortermelése és hazánk borászata (Kádár Gy.) A világ bortermelése 14 Európa borászata 17 Amerika borászata 20 Afrika borászata 21 Ázsia borászata 22 Ausztrália és Új-Zéland borászata 23 Magyarország bortermelése 23 Bortermelésünk múltja és jelene 24 A szőlőtermesztés területi megoszlása 26 Borvidékek 27 A szőlőterület megoszlása megyék szerint 33 Szőlő- és bortermelésünk fejlődése 34 Borfogyasztásunk, exportunk-importunk 40 Irodalomjegyzék 41 A borszőlő minőségét meghatározó tényezők (Kádár Gy.) 47 A termőhely ökológiai adottságai 43 Éghajlati adottságok 44 Talajadottságok 46 Domborzati viszonyok 48 Az évjárat időjárási viszonyai 48 A szőlőfajták tulajdonságai 50 Minőségi fehérbor-szőlőfajták 52 Fehér asztali- és pecsenyebor-szőlőfajták 53 Vörösbor-szőlőfajták 55 Perspektivikus új borszőlőfajták 56 Művelési mód és termesztéstechnika 57 A művelési mód 57 A termesztéstechnika 58 A borszőlő szüretelése és szállítása 61 A szüret időpontja 61 Szüretelés és szőlőszállítás 67 Irodalomjegyzék 70 A szőlő és a must kémiai összetétele (Erdőss T.) A szőlő összetétele 71 A bogyó összetétele 71 A kocsány összetétele 72 A must összetétele 73 Szénhidrátok 73 Szerves savak 76 Nintrogéntartalmú anyagok 79 Fenolos anyagok 79 Klorofill 84 Ásványi anyagok 84 Viasz 85 Vitaminok 85 Enzimek 86 Illat- és zamatanyagok 86 Inozit 87 Irodalomjegyzék 87 A szőlő és a must mikroorganizmusai (Edelényi M.) Élesztők és élesztőszerű gombák 88 Az élesztők életciklusa és elterjedtsége 89 Az élesztőtelepek és a sejtek alaktana 90 Az élesztősejt összetétele 90 Az élesztők tápanyagai 92 A borkészítésben jelentős élesztők 92 Az élesztők antagonizmusa 99 Penészgombák 99 A penészgombák alaktana és biológiája 100 A borászatban jelentős penészgombák 100 Baktériumok 104 A baktériumok alaktana és biológiája 104 A borászatban jelentős baktériumok 104 Irodalomjegyzék 107 A borászati üzem (Kádár Gy.) A borászati vállalatok és üzemek típusai 108 Szőlőfeldolgozó, borkészítő és újborkezelő üzem 109 Borkezelő, -érlelő és -értékesítő üzem 109 Komplex üzem 110 Borászati üzem létesítése és bővítése 110 Tervezés, helykijelölés 110 A kivitelezés alapelvei 111 Üzembővítés 112 A borászati üzem részei 113 A szőlőfeldolgozó 113 Az erjesztő 121 A borpince 126 A palackozó 133 Egyéb üzemrészek 136 A borászati üzem borkezelő és -tároló tartályai 137 Fahordók 137 Vasbeton tartályok 143 Fémtartályok 147 Műanyag tartályok 150 Üvegballonok 150 Irodalomjegyzék 151 A szőlő feldolgozása (Kádár Gy.) A szőlőfeldolgozás szabályai 152 A borszőlő feldolgozásának munkafolyamatai, gépei és berendezései 154 A szőlő átvétele 154 A szőlő fogadása és továbbítása 158 A szőlőbogyók feltárása és a kocsány elválasztása 160 A törkölyös must szállítása (cefreszállítás) 165 A törkölyös must kezelése 167 Mustelválasztás 173 A sajtó töltése és a sajtolás 182 A must osztályozása és gyűjtése 196 A sajtók ürítése és a törköly elszállítása 200 Irodalomjegyzék 200 A misztella és a sűrített must készítése (Edelényi M.) A must előkészítése, kezelése és tárolása 201 A misztella készítése 205 A sűrített must készítése 205 Irodalomjegyzék 209 Az erjesztés technológiája (Erdőss T. - Kádár Gy.) Az erjedés kémiai folyamatai (Erdőss T.) 211 Az erjedést befolyásoló tényezők 212 Hőmérséklet 212 Belső felület 213 Ozmózisnyomás 214 Oxidációs-redukciós hatások 215 A kénessav hatása 216 A tápanyagok mennyisége 218 Az élesztőszaporodást serkentő anyagok 219 Erjedési termékek 219 Erjedésgátló anyagok 219 Biológiai tényezők 221 A fehérbor-szőlő mustjának erjesztése (Kádár Gy.) 222 Spontán erjesztés 222 Szakaszos rendszerű irányított erjesztés 223 Folyamatos erjesztés 238 Különleges erjesztési eljárások 239 Vörös borok, siller- és rozéborok készítése 241 A színanyagkioldás módjai 242 Vörösbor-készítés törkölyönerjesztéssel 244 Vörösbor-készítés melegítéses eljárással 254 Irodalomjegyzék 258 A borkészítés ökonómiája (Urbán A.) A szüreti előkészületek és a szüret szervezése 260 A szőlő szállítása 265 A borkészítés munka- és üzemszervezése 270 A szőlőátvétel és a minősítés szervezése 272 A szőlőfeldolgozás szervezése 272 A mustkezelés szervezése 278 Az erjesztés szervezése 279 A misztellakészítés szervezése 280 A sűrített must készítésének szervezése 280 A szőlőfeldolgozás, a mustkezelés és az erjesztés költségei 281 Irodalomjegyzék 282 Az alkoholos erjedés termékei és a must anyagainak változása (Erdőss T.) Alkoholok 283 Etanol (etil-alkohol) 283 Metanol (metil-alkohol) 284 Glicerin 285 Magasabb rendű alkoholok (kozmaalkoholok) 286 Egyéb alkoholok 287 A bor másodlagos illatanyagai 287 Aldehidek 288 Észterek 289 Acetálok 290 A bor savai 291 Borostyánkősav 291 Tejsav 292 Glükonsav 292 Illósavak 293 Szén-dioxid 294 Nitrogéntartalmú anyagok 295 Vitaminok 296 Vonadékanyag (extrakt) 296 Irodalomjegyzék 297 A bor mikrobiológiája (Edelényi M.) Borkezelési műveletek hatása a mikroorganizmusokra 299 Az élesztőgombák szerepe 300 Mikrobiológiai borérlelés (serrizálás) 300 A virágélesztők hatása 304 Az élesztő önerjesztése és önemésztése 304 A penészgombák szerepe 305 A borpincékben károsító farontó gombák 306 A baktériumok szerepe 306 A biológiai savbontás 306 A tejsavbaktériumok által okozott borbetegségek 308 Ecetsav-baktériumok és az ecetesedés 310 A borászati higiénia 311 Tisztítás és fertőtlenítés 311 Üzemi higiénia 314 Irodalomjegyzék 320 A bor kezelése (Eperjesi I.) A bor öntisztulása, természetes stabilizáció 322 A bor tisztítása 324 Fejtés 325 Szeparálás 336 Derítés 344 Szűrés 357 A bor harmóniájának kialakítása 374 Házasítás 375 A savtartalom szabályozása 378 Az alkoholtartalom növelése 381 A cukortartalom szabályozása 382 Szín- és ízjavítás 384 A borok érésének szabályozása 385
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 4 490 Ft

A termék megvásárlásával

449 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv - sérült borító - név/ajándékozási beírással - aláhúzásokkal
Saját képekkel (állapotfotó). A papírborító sérült, ragasztott, hiányos (ld.borítókép), maga könyv, bár többször használt, de jó állapotú példány. Az 542. oldalon némi aláhúzással, és a Kristálykeserű receptjével (kézírásos) ld.4.kép Könyvízelítő: "Belelapozás". A lapéleken színeződéssel.
Kiadó mezőgazdasági kiadó
Kiadás éve1982
Oldalak száma:576
Súly1200 gr
ISBN2399967340136
ÁrukódSL#2111135755
Kötésvászon

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 4 490 Ft

A termék megvásárlásával

449 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Shona Innes: Az internet olyan, mint egy pocsolyaShona Innes: Az internet olyan, mint egy pocsolya