Az ínyesmester Nagy Szakácskönyve a magyar konyhaművészet évszázados tapasztalatait gyűjti össze. Szerzője, Magyar Elek író és szerkesztő a húszas évek második felétől Ínyesmester néven egy napilap hasábjain (később, egészen 1947-ig hetilapokban) adta közre receptjeit, tanácsait és gasztronómiai cikkeit. Ezeknek első gyűjteménye. Az ínyesmester Szakácskönyve 1932-ben jelent meg, azután évről évre megjelenő új kiadásaival nemcsak hazánkban, de határainkon túl is sikert aratott. Legújabban orosz, német és cseh nyelvű kiadás készül belőle.
A mű jelen kiadásával az volt a célunk, hogy kielégítsük a háziasszonyok körében jelentkező igényt egy részletes, a konyhaművészet minden csínját-bínját magában foglaló szakácskönyv iránt. A választás a többi között éppen azért esett az ínyesmesterre, mert ez a könyv nemcsak egymás mellé sorakoztatja a különféle ételek elkészítési módját és a hozzávalókat, hanem egyes cikkeiben számtalan hasznos tanácsot is ad háziasszonyainknak. Így például nem elégszik meg azzal, hogy a szokványos módon felsorolja - mondjuk - a gulyás kellékeit (a háziasszonyra bízva, hogyan okosodik ki belőle), hanem terjedelmesen, aprólékosan elmondja, milyen húst tart hozzá a legalkalmasabbnak, milyen sorrendben kell adagolni a megfelelő hozzávalókat, mikor kell a tésztát belefőzni és így tovább. A sütés-főzés tudnivalói mellett hasznos útmutatások találhatók a könyvben a befőzésre, a diétás ételek elkészítésére, a fűszerek felhasználására, a hús eltartására, egyszóval a konyhában végzendő munkák legapróbb részleteire is.
A kötet sajtó alá rendezésekor messzemenően figyelembe vettük a szerző nagy hozzáértését, jártasságát a szakácsművészetben: megtartottuk eredeti csoportosításait, és kisebb változtatásokkal közöljük az egyes receptcsoportok elé írt bevezető sorokat is, amelyek a többitől elütő, sajátos jelleget kölcsönöznek ennek a szakácskönyvnek. Cikkei gyakran mennek túl a konyhai tanácsadás megszokott keretein: a szerző, a múlt századba, kora ifjúságába is visszanyúl, hogy emléket állítson édesanyja főztjének, vagy egy-egy pest-budai nevezetességnek. Vissza
Tartalom
Előszó 3
Az Inyesmesterség 5
Az Inyesmester ételsorai 7
A magyar konyha 15
Levesek és levesbevalók 18
Levesek 18
Levesbevalók 34
Előételek 370
Tésztaneműek 37
Sós omlettek 46
Sós felfújtak, puddingok 43
Burgonya, gomba, káposzta, rizottó, zöldségneműek 54
Tojásételek 77
Mártások, sodók 85
Főzelékek, körítések 94
Főzelékek 94
Körítések 101
Sült- és főtt húsok 108
Marhahús 108
Borjúhús 123
Sertéshús 129
Juhhús 137
Pörköltek, paprikások, raguk, becsináltak, pástétomok, belsőségek stb. 142
Háziszárnyas 168
Vad 181
Hal 196
Saláták 210
Tészták 220
Főtt tészták 220
Sülttészták 229
Kalács, kuglóf, kenyér, kétszersült 270
Sós tészták 282
Édes tészták 289
Torták, mázak 322
Mázak és töltelékek 339
Fagylalt, parfé, krém 342
Fagylaltok és parfék 342
Krémek 352
Italok 360
Csemegék 376
Befőzés 380
Főzelék, és zöldségkonzervek 381
Lekvárok, dzsemek, gyümölcskocsonyák 392
Kompótok 403
Vegyes befőzési tanácsok 418
Cukornélküli befőzés 419
Uzsonna-vacsora 420
Kávé és tea 420
Szendvicsek, hideg sültek, pástétomok 423
Hideg ételek 429
Sós teasütemények 436
Édes teasütemények 438
Diétás alapelvek 448
Gyümölcsbefőzés cukorbetegeknek 450
Mintareceptek 451
Tápanyagok és kalóriák 455
Ami gyorsan készül 456
Ha még annyi időnk sincs 467
Készételek 467
Főzelékkonzervek 469
Szárított főzelékek 471
Szárított hagyma 472
Mirelite-készítmények 473
Keksz, kétszersült, ostya-készítmények 475
Vegyes receptek és vegyes tanácsok 481
Terítés, italok rendje 492
Tárgymutató 493
+ Mutass többet
- Mutass kevesebbet