A korszerű szőlőtermesztés alapjai (41 ábrával)

mezőgazdasági kiadó  | 1975  | vászon  |  329 oldal

Libri Antikvárium
Ismertető: A hagyományosan híres és keresett magyar szőlő és bor ma már nem termeszthető ,,hagyományosan", mert csak az új módszerek gazdaságosak. Aki pedig ezeket nem alkalmazza, jövedelme és ennek hatására szőlőterülete csökken. Ez a statisztika szerint is így igaz. És kevés az új telepítés! Kevés ezenkívül a munkaerő, még nincs elég művetőgép, sokszor pedig a meglevő lehetőségek is kihasználatlanul maradnak kellő ismeretek hiányában. Szerencsére nagyüzemeink között egyre többen jó példával járnak elöl, és a korszerű technika és technológia alkalmazásával nagy területen termesztik a jó és ízletes magyar szelőt, belőle készítve híres borainkat. Úttörő és útkereső munkájuk, valamint a szőlőművelés és borgazdaság tudományának újabb eredményei alapján készült el Kaiser Géza könyve, mely a nagyüzemi termesztésmód mellett mindenütt röviden kitér a házikerti és háztáji termesztés problémáira is, mivel ezek területi aránya nagyon jelentős a hazai szőlőtermesztésben.- További ismertető: "Belelapozás". - - - Tartalom: Bevezetés 13 Szőlőtermesztésünk ágazati jelentősége 14 Helyzetkép 16 Terméshozamokról 26 Fejlesztés néhány kérdése 36 A termesztés feltételei 43 Technika és technológia 43 A szőlőtermesztés - mint szakma 46 A technika jelentősége 48 A technológiai fegyelem 48 A zárt termelési rendszer 49 A kooperáció lehetőségei 51 Technika és technológia a házikertben 52 Művelési rendszerek, művelési módok 54 A művelési rendszerek típusai 55 A művelési rendszer alapja a tőkeforma 57 A korszerű tőkeforma 58 A tőkeformákat meghatározó tényezők 61 A tőkeművelésmódok csoportosítása 63 A hagyományos tőkeformák 68 A jövő tőkeformáinak lehetőségei 71 A szőlőfajták (Bakonyi Károly) 73 Az üzemi fajták megválasztása 74 A háztáji, házikerti fajták megválasztása 76 Az alanyfajták termesztési értékelése 77 Fehér borszőlőfajták termesztési értékelése 79 Irsai Olivér 79 Biuvier 79 Ottonel muskotály 80 Rizlingszilváni 80 Kocsis Irma 80 Zöld szilváni 81 Korai piros veltelini 81 Piros veltelini 81 Zöld veltelini 81 Leányka 82 Szürkebarát 82 Piros tramini 82 Chardonnay 82 Semillon 83 Sauvignon 83 Aligoté 83 Cirfandli 83 Sárga muskotály 84 Rajnai rizling 84 Királyleányka 84 Ezerjó 85 Ezerfürtű 85 Balaton kincse 85 Mathiász muskotály 86 Budai Zöld 86 Bánáti rizling 86 Kecskemét virága 87 Kéknyelű 87 Olasz rizling 87 Furmint 87 Hárslevelű 88 Pozsonyi fehér 88 Kövidinka 89 Izsáki sárfehér 89 A fajtaválaszték bővítése 90 Vörös borszőlőfajták termesztési értékelése 90 Medoc noir 90 Pinot noir 91 Oportó 91 Merlot 91 Baracsi rubin 92 Kékfrankos 92 Cabernet franc 92 Cabernet Sauvignon 93 Kadarka 93 Kurucvér 93 A fajtaválaszték bővítése 94 Csemegeszőlő-fajták termesztési értékelése 94 Csaba gyöngye 94 Favorit 94 Cardinál 95 Szőlőskertek királynője 95 Pannónia kincse 95 Gloria Hungariae 96 Challelas-félék 96 Assatuttu 96 Mathiász Jánosné muskotály 97 Attila 97 Cegléd szépe 97 Mócsai Mariska 97 Rekord 97 Téli muskotály 98 Izbégi muskotály 98 Afuz Ali 98 Itália 99 A fajtaválaszték bővítése 99 A rezisztens fajták termesztési értékelése 99 Zala gyöngye 99 Feri szőlő (Seibel 5279) 100 Kunbarát 100 A fajtaválasztás bővítése 100 A szőlőnemesítés irányai 101 Szelekciós nemesítés 101 Keresztezéses nemesítés 102 Rezisztencianemesítés 103 Alanyfajták nemesítése 103 Honosítás 104 Fajtafenntartó nemesítés 104 Az új fajták és fajtajelöltek helyzete 104 A szaporítóanyag termesztése 106 A szőlő szaporításának módjai 107 Az alapanyagok előállítása 108 Gyökeres oltványok előállítása 117 Az olványtermesztés új lehetősége 125 A minőség és a szaporítóanyag-szabványok 126 A szőlő-szaporítóanyag forgalmazása 129 A termesztés technológiája A telepítés 135 A tevezés 135 A telepítési program 136 A szőlőtelepítés állami szabályozása 137 A telepítési elv 137 A telepítés előkészítése 143 Az ületetés technológiája 146 A háztáji és házikerti szőlők telepítése 149 A támberendezések 151 A támberendezések anyagai 152 A támberendezés építése 156 A háztáji és házikerti szőlők támberendezése 158 A támberendezés karbantartása és felújítása 160 A metszés 161 A tőkeformák alakító metszése 166 A termőszőlők rövidmetszése 170 A termőszőlők hosszúmetszése 172 A metszést kiegészítő munkák 173 A gépi metszés lehetőségei 175 A metszés technológiája az Izsáki, a Kiskunhalasi, a Kunbajai Állami Gazdaságban, 1973-ban 176 A művelésmód és a művelési rendszer átalakítása 180 A korszerűsítés 180 Melyek a korszerűsítendő ültetvények? 181 Az átalakítás előkészítése 181 A korszerűsítés műveletei 182 Az átalakítás élettani hatásai 186 A korszerűsítés támogatása 187 A hajtáskezelés 188 A magasművelésű szőlők hajtáskezelése 189 A hajtáskezelés kilátásai 192 Az elemi kárt szenvedett szőlők hajtáskezelése 194 A háztáji és házikerti szőlők hajtáskezelése 194 A tőkepótlás 196 A fiatal szőlők pótlásmódjai 197 A termőszőlők pótlásmódjai 198 A pótlási eljárások korszerűsítése 200 A háztáji és a házikerti szőlők tőkepótlása 201 A talajművelés 203 A szélessoros homoki szőlők talajművelése 205 Hagyományos talajmunkák homoki szőlőben 210 A szélessoros, kötött talajú szőlőkben 210 A vegyszeres gyomirtás 215 A mélyművelés hatásai, következményei, lehetőségei 215 A non tillage 220 A talajművelés technológiája az Izsáki, a Kiskunhalasi, a Kunbajai Állami Gazdaságban, 1973-ban 226 A tápanyag-gazdálkodás 230 A szerves anyag 231 Az ásványi tápanyagok szerepe, aránya 232 A fontosabb ásványi tápelemek 236 A tápanyag-gazdálkodás rendszere 244 Szőlőben használt trágyaszerek 250 A szőlő öntözése 254 Az öntözés technikája 256 A háztáji, házikerti szőlők tápanyag-gazdálkodásáról 260 A tápanyag-gazdálkodás technológiája az Izsáki, a Kiskunhalasi, a Kunbajai Állami Gazdaságban, 1973-ban 260 A szőlő védelme 265 A szőlő károsítói 266 A kémiai szőlővédelem 274 A háztáji és házikerti szőlők védelme 282 A betakarítás 283 Termésbecslés 284 A szüret ideje 286 A kézi szedés termelékenységét növelő eljárások 288 Az étkezési szőlő szedése 293 A gépi betakarítás 294 A borkészítés és -kezelés újabb eljárásai 302 A reduktív fehérborkészítés sajátosságai 302 Bortárolók 304 A szeparálás növekvő jelentősége 308 A savtompítás új arányai 310 Egyes derítőanyagok technológiai jellemzői 312 Újabb szűrési eljárások 314 A melegítéses vörösborkészítés alapjai 317 A palackozás néhány technikai vonatkozása 319 A palackos borok csomagolásának, értékesítésének néhány kérdése 323 A borminőség értelmezése 325
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 1 990 Ft

A termék megvásárlásával

199 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv - borítóhiányos
Saját képekkel (állapotfotó). Keveset forgatott, jó állapotú példány. Könyvízelítő: "Belelapozás". A papírborító sajnos hiányzik (ld.borítókép), maga a könyv jó állapotú példány.
Kiadó mezőgazdasági kiadó
Kiadás éve1975
Oldalak száma:329
Súly360 gr
ISBN2399968117218
ÁrukódSL#2110147603
Kötésvászon

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 1 990 Ft

A termék megvásárlásával

199 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Shona Innes: Az internet olyan, mint egy pocsolyaShona Innes: Az internet olyan, mint egy pocsolya