A kávé - A kávé és a kávéházak története, italkészítés, receptek, orvosi tanácsok

mezőgazdasági kiadó  | 1976  | puhatáblás, ragasztókötött  |  215 oldal

Libri Antikvárium
A kávé fölfedezésének körülményeit a legkülönfélébb mesék és legendák, ellenőrizhetetlen hitelességű írott és íratlan emlékek homálya borítja. Egyes források úgy vélik, hogy az "isteni italt" azok a kopt szerzetesek indították el a világhódító úton akik Etiópia egykori, Kaffa nevű tartományában az akkor még ismeretlen kávéfa gyümölcsének főzetét meglepően üdítőnek és serkentőnek találták. Az arab mesevilág arról ad számot, hogy az első csésze kávét Allah nevében maga Gábriel főangyal nyújtotta át Mohamednek, megőrzendő a próféta szellemének és testének rugalmas frissességét. Bárhogyan történt is, egy bizonyos: ez a nemes ital szerte a világon a legnépszerűbb, mértékkel fogyasztva a legjobb hatású frissítők közé tartozik, hosszú évszázadok óta már. A kávé emellett igen sok alkoholtartalmú és alkoholmentes italnak, számos ételnek, süteménynek, tortának és édességnek ízesítő- vagy alapanyaga is. A mézzel, tejszínhabbal és őrölt fahéjjal készült lengyel különlegesség, a whiskeyvel, porcukorral és édes tejszínnel kiegészített, ún. irlandi dupla vagy a brazil módra kávéval ízesített borsos, hagymás, majorannás, száraz fehér borral "leöntött" rostélyos egyaránt azok közé a kivételesen ízletes italok, illetve ételek közé tartozik, amelyeknek a házi elkészítését az igényes vendéglátónak érdemes megtanulnia. Mindenképpen érdemes és nem is nehéz, ha Rudnay Jánosnak, az elismert szakírónak áttanulmányozza ezt a könyvet, amelyben a kávéval kapcsolatos legkülönfélébb érdekességek mellett azoknak a recepteknek a pontos leírását is megtalálhatja, melyek alapján barátainak is és önmagának is sok örömet szerezhet. Tartalom Előszó 5 A kávé története 7 Legendák, mesék, hagyományok 8 Elterjedése 13 A kávé barátai és ellenségei 23 A kávéházak 33 Kialakulásuk 33 A kávéházak alkonya, az eszpresszók virágzása 39 A magyar kávéházak 40 Termeléstől a fogyasztásig 47 Termelés 47 A kávéfa és termése 50 Feldolgozás 52 A nyers kávé kezelése, tárolása és szállítása 55 Pörkölés 57 Változások a pörkölés során 60 A pörkölés gépei, pörkölési eljárások 64 Pörkölési módszerek 70 Kávéfajták. A nyers kávé minősítése 73 A pörkölt kávé minőségének elbírálása 93 Termelés és értékesítés 101 Az italkészítés 111 Fejlődése 114 Eszközei 118 Főzési módszerek és eszközök 121 A háztartásokban használatos kávéfőző gépek 124 Eszpresszógépek 130 Kisegítőberendezések 139 A minőség elbírálása 143 A pótkávék 149 Keletkezése, története 149 Hazai kávépótlók és -pótlékok 158 Felhasználás 160 Kávéitalok 161 Alkoholmentes italok 161 Alkoholtartalmú italok 164 Sütemények, torták, édességek 170 Kávéval készített ételek 196 Kávékonzervek, -kivonatok. Koffeinmentes kávé 197 Egyéb felhasználási terület 203 A koffein és a kávé biológiai hatásai 206 Néhány tanács kávéivóknak 208 A kávé és az alkoholfogyasztás 210 Felhasznált és javasolt irodalom 212
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 15 000 Ft felett
Online ár: 940 Ft

A termék megvásárlásával

94 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 4-6 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 4-6 munkanap

15 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv
Kiadó mezőgazdasági kiadó
Kiadás éve1976
Oldalak száma:215
Súly200 gr
ISBN2399958719446
ÁrukódSL#2112057997
Kötéspuhatáblás, ragasztókötött

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 15 000 Ft felett
Online ár: 940 Ft

A termék megvásárlásával

94 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 4-6 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 4-6 munkanap

15 000 Ft felett ingyenes

Egy jó történet sosem ér véget!Egy jó történet sosem ér véget!