Artmagazin 138. - 2022/6. szám

artmagazin kft.  | 2022  | MAGYAR nyelvű  | PUR RAGASZTÓKÖTÉS  |  80 oldal

Az Artmagazin cikkei a kortárs és klasszikus művészet témakörében jelennek meg a magyar és a nemzetközi eseményekre, kutatásokra, irányzatokra, trendekre egyaránt fókuszálva. Érdeklődésünk a határterületekre is kiterjed: divat és design éppúgy téma nálunk, mint mondjuk a színházművészet, építészet, zene képzőművészeti kapcsolódási pontjai.

ARTMAGAZIN 138.
Címlapunkon ritka csillagászati jelenség leképezése látható. A Vénusz épp átvonul a Nap előtt, ennek különböző eszközökkel rögzített fázisképei rendeződnek az alkotó, Alexander Gyenes által meghatározott, új struktúrákká. Szép, színes kép, tulajdonképpen nézhetnénk újfajta geometrikus absztraktnak is, ha nem tudnánk, milyen hosszú utat kellett a tudományos fejlődésnek megtennie ahhoz, hogy tudni lehessen, kb. mi történik, amikor kis fekete pöttyöt látunk a Napon. És hogy tudni lehessen, pontosan mikor következik be ez a csillagászati esemény, és akkor épp a világ mely tájáról figyelhető meg. Minthogy az adatvizualizáció képzőművészeti ambícióinak korát éljük, jó látni egy olyan művet, ami már tíz éve előrevetítette, meghaladta és azonnal idézőjelbe is tette ennek lehetőségét. (Nem mintha ez lenne a Vénusz vonulását mutató sorozat fő értéke.)
Ebben a számunkban lényegében a nyári tapasztalatok összegzése történik, szerzőink jártak a documentán Kasselban, a Berlin Biennálén, sőt a bátrabbak Koszovóba is elmentek, mert idén Pristina adott helyet egy másik kortárs művészeti eseménynek, a Manifestának. Mindezek ellenpontjaként bemutatjuk, hogy kicsit lejjebb, Görögországban, Hydrán Jeff Koons egy saját Apolló-szobrot és kedvenc motívumát, egy tükröződő, fényes fémgolyót helyezett el.
Ha valaki a címlapképünket akarta élőben megnézni, az Pécsre utazhatott, Az űr című kiállításra, de adunk javaslatot szentendrei programra is: Anna Mark, azaz Márkus Anna műveit a Ferenczy Múzeumi Centrum állítja ki. A Balaton is helyszínünk: Füreden a Fővárosi Képtár ott vendégszereplő művei vezetnek végig a modern magyar művészet történetén, Tihanyban a bencés apátsági templom sekrestyéje nyílik meg előttünk, illetve egy ottani régi apát gondolataiba pillanthat bele az olvasó. Budapesten belül is teszünk egy túrát, próbáljuk rekonstruálni, hogy hol készülhetett egy régi fotó, illetve, hogy kik szerepelnek rajta.
Időközben lezajlott egy újabb Artmagazin-kirándulás, erről is beszámolunk: Gödöllő volt a célpont, és az ottani egyetemi campus épületei, például egy világítótorony-szerű víztorony. A világítótorony máshol is felbukkan, a Karl May-könyvek illusztrátoráról szóló cikkben.
Tanulmány rovatunkban Kis Róka Csaba festészetét és egy újfajta, a mindenféle anyag romlását vagy épp burjánzását középpontba állító esztétikát írunk le, könyvként pedig Hajdu István nemrég megjelent monográfiáját ajánljuk. Ha akarjuk, Baranyay András művészete ennek az enyészetet a középpontba állító esztétikának az előfutáraként is tekinthető, bár nyilvánvaló az is, hogy egy másik évszázad, sőt évezred terméke.
Némi távlatot ad mindennek, hogy a következő Vénusz-átvonulás 2117. december 11-ére várható.

TARTALOMJEGYZÉK:
ARTANZIX
4

Szilágyi Róza Tekla: Jutalomjáték a jóképű Nap országában
6

Fodor János: Hiánypótlás, jóvátétel, utópia
8

Bordács Andrea: Hogyan meséljünk másként történeteket?
16

P. Szűcs Julianna: Best of Váli
20

Topor Tünde: Mindig minden változik időben és térben.
Beszélgetés Anna Markkal - Márkus Annával
26

Ferkai András: Egy fénykép megfejtése
34

Cserna Endre: Szecessziós vadnyugat
42

Hornyik Sándor: Az élő anyag.
Kis Róka Csaba vitális festészete
44

Kergyó Zsófia: Hányféleképp lehet csillagokat nézni?
54

Topor Tünde: Emeséék vendégségben
60

Jernyei Kiss János: Samu apát sekrestyéje.
Barokk freskók V. Tihany
68

Branczik Márta: A modern magyar építészet emlékeinek nyomában VI.
Gödöllő, egyetemi campus
74

Mélyi József: A beszélgetés folytatódik.
Hajdu István könyve Baranyay Andrásról
78
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 1 216 Ft

A termék megvásárlásával

121 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó artmagazin kft.
Kiadás éve2022
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:80
BorítóPUR RAGASZTÓKÖTÉS
Súly258 gr
IllusztrációSZÍNES KÉPEKKEL
ISBN9771785306632
Árukód2764654 / 1212176

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 1 216 Ft

A termék megvásárlásával

121 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Robert Greene: The 48 Laws of PowerRobert Greene: The 48 Laws of Power