Kernács Gabriella

Sajdik

holnap kiadó kft.  | 2023  | MAGYAR nyelvű  | KEMÉNYTÁBLA  |  119 oldal

"Később az élet úgy hozta, hogy Sajdik nagyapám egyik fia (öt fiú volt és egy lány) kis termetű, de nagyon ügyes, fürge, talpraesett volt (ő lett a papám). - mondta egy ismerős. (...) És hogy ne legyen egyszerű a családfa, feleségül vette az Operaház balerináját, akinek ugyan csak a válláig ért. Hatvankét évet éltek együtt. (...) Volt még a családban: idegenlégiós, apáca, textilgyáros, kávéház-tulajdonos, színész, miniszterhelyettes és a család , aki elvette feleségül a börtönigazgató lányát. (...) Talán én voltam a legkomolyabb köztük. De a sok humor, szeretet, amivel elláttak egy életre, valahol kitört belőlem.
Ezért lettem karikaturista. "

Mai beszélgetés Sajdik Ferenccel

Kevéssel korábban érkezem a megbeszéltnél. Látom, épp manőverez, hogy beállhasson kocsijával a budai társasház egyik garázsába. Sikerül, már együtt lépünk be a kapun. Sajdikos mosoly. Hiányzik régóta, hiányzik nagyon. Volt idő - tizenkét év - ludasos éveim -, amikor láthattam rendszeresen. Kollégák voltunk egykoron, s mostanra újra "kollégák" lettünk, közli nem először, én pedig most is veszem a lapot: kényszerű sorsközösségünkre, operált térdeinkre céloz.
Már a lépcsőházban a tárgyra térünk.

MÜNZ ANDRÁS: Tizenhét éve, 2006-ban látott napvilágot e kötet első kiadása. Kinek a fejében született meg e mostani bővített változat gondolata?

- Dr. Milkovich Eszter, a Holnap Kiadó vezetője hívott fel az ötlettel. Több kötetemet, köztük e mostani első kiadását is ők gondozták.

- Korábban több, valaha élt híresség élete ihletett már meg. Ha most előre lapozunk, itt is szerepelnek, Dante, Chagall, Edison, mások. Mit gondolsz, mit szólnának, ha meglátnák a velük kapcsolatos rajzaidat?

- Remélem, többségük szeretné őket. A politika szereplőinek humorérzékére már nem vennék mérget. Akadnak persze kivételek. Például Gömbös Gyula, aki a múlt század 30-as éveiben volt miniszterelnök, több ízben felkereste Gáspár Antal karikaturistát, pedig ő nem igazán hízelgő rajzokat készített róla. Egy másik példa: Hofi Géza egyszer felhívta Kádár Jánost, hogy szeretne róla paródiát csinálni. Kádár némi gondolkodás után azt mondta: "Csináljon, legalább népszerűsít".
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Eredeti ár: 5 900 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 5 605 Ft

A termék megvásárlásával

560 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó holnap kiadó kft.
Kiadás éve2023
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:119
BorítóKEMÉNYTÁBLA
Súly632 gr
IllusztrációSZÍNES ILLUSZTRÁCIÓ
ISBN9789633494172
Árukód2769936 / 1215789

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Eredeti ár: 5 900 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 5 605 Ft

A termék megvásárlásával

560 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Tesz-vesz aloldalTesz-vesz aloldal