2016. 04. 12. - Winkler Nóra

Három történelmi nézőpont

Irodalmi igényesség mellett a társadalmi hatást is fontos szempontként emelte ki a Libri irodalmi díj szervezője, amikor az első körös szavazások meghozatalára küldte ki felkéréseit. A 182 könyv közül fejenként öt választásával állt össze a lista, melyből a Zsűri dönti el a győztest.
Minden könyv hozzánk tesz valamit – frappáns és igaz, tényleg, egy könyv hat, formál, alakít, változtat az olvasóján.
Elsőként olyanokat mutatok az esélyesek közül, ahol társadalmunk múltja és máig érő csápjai állnak a figyelem középpontjában, tényirodalom, versciklus, memoár formájában. Jönnek a huszadik század politikai fordulatai, háborúi, aljasságai és magaslata, és bennük az emberek.

Élő kötet nem marad
Forgách András

Kifejezetten a személyes felől indul az Élő kötet nem marad, Forgách András kötete, amit egy traumatikus – nem biztos, hogy elegendő ide ez a jelző – szembesülés előzött meg. Forgách ugyanis 2014-ben olvassa a Belügyminisztérium III/I-es ügyosztályának „Pápainé”-ra vonatkozó beszervezési és munkadossziéját, amiből a természetes hárítás vastag szövetén is átjön számára egy új valóság, a családi emlékeket és viszonyokat szétszedő új tudás, hogy szülei jelentéseket írtak, tartótisztekkel találkoztak és a legbelsőbb kapcsolatokból is szolgáltattak információkat. A könyv az ezzel való szembenézés töredékes visszaadása, hol tárgyilagos beszámoló jelleggel, hol a jelenből a múltba ordító dühvel, a módszerek aprólékos kidolgozottsága feletti undorral, a kikérem magamnak indulatával. Megrázó, nagyon megrázó könyv, és azért is, mert rettentően megnehezíti a feldolgozást egyénileg végigcsinálók dolgát, hogy ezek a mai napig egyéni harcok közösen vitt szembenézés, ügynök-akta feltárás, tisztázás helyett.

 
 

Magyar megszálló csapatok a Szovjetunióban 1941-1944
Ungváry Krisztián

Ungváry könyvétől jókedvünk nem lesz, és akkor igazán alulfogalmaztam. Könyve a Szovjetunió területén a második világháború folyamán megszálló feladatokat ellátó magyar csapatok és az ez időszak bűncselekményeinek részletes, fotókkal dokumentált története. Kínzások, éhezés, haláltáborok, kegyetlenkedés, brutális erőszak. Lukas cipőben kabát nélkül mínusz tíz fokban dolgoztatott munkaszolgálatosok, két politikai akarat közé szorult falvak, ahol a lakosok nem tudtak jól dönteni, bármit tesznek, valamelyik erő retorziója jön, a túlélés reményében katonák ágyasává váló nők, tönkretett, felégetett falvak. Ungváry történelemkönyve higgadt, nyilván, hiszen egy történész egy kikutatott tényanyagot tár elénk, de néha érezni a sorokon; egy ember ül az anyag fölött és dermedten néz szét a tájon.

 
 

Fortepan
Rakovszky Zsuzsa

Egy másik szempár, Rakovszky Zsuzsáé néz szét a tájon, ami összkép helyett pontszerű elemekből áll, pillanatokat szemlél, amiket egy fotó megtartott. Ismeretlenek álltak a fényképezőgép mindkét oldalán, Rakovszky pedig empátiával, szeretettel és fantáziával közelít hozzájuk, kíváncsian képzeli el, kik lehettek, honnan jöttek, hogyan éltek, miért épp azokhoz a tárgyakhoz ragaszkodtak, amiket környezetükben látunk. A kötet címe, Fortepan, egy online elérhető, ötvenezernél is több fotóból álló, folyamatosan bővülő képtár neve is, az elmúlt század képeinek, beküldött, talált, amatőr vagy ismert fotósainak anyaga. Rakovszky elgondolkodik, hogy tudtak sakkozni katonák a lövészárkokban, mire vágytak a korzón sétáló fiatalasszonyok, kire nézett a csipkékbe öltözetett csecsemő, hova siet a pár a pártot éltető plakát előtt.

 

Winkler Nóra

Kulturális újságíró, néha könyvíró, árverésvezető. E téren szívügye és büszkesége a Bátor Tábor évenkénti jótékonysági aukciója. Olvasás nélkül nehezen lenne meg, ötévesen kezdte a János vitézzel, a szenvedély iskolai magyarórákon, egyetemen az amerikai írók műveiben való elmélyedés során csak fokozódott. Ha lakótereket kell felidéznie, a könyvespolcok képe, hogy melyik cím melyik mellett volt, tisztán beugrik neki. Hálás, hogy munkája legjava kedvtelés, tudta, hogy kulturális területen fogja jól érezni magát. Rádiózott és tévézett, szeret interjúkat készíteni és beszélgetéseket vezetni. Kortárs magyar írókkal különösen, mert pár éve legfontosabb elismerésükkel, az Aegon Művészeti Díjjal dolgozik.

A Nóra polcán könyveket ajánlok – frisseket, még csak előjegyezhetőket, bestsellereket, delikát darabokat, régi nagy kedvenceket. A könyveket párosítom képekkel, festményekkel, fotókkal, mindig olyat keresek, ahol szépen összekapcsolódik művészet és irodalom.

Libri irodalmi díjak

A Librinek a kultúra elhivatott pártolójaként egyik fő célja az olvasás népszerűsítése és az olvasás élményének átadása. Ennek a programnak a részeként 2016-ban első alkalommal adja át a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. A Libri irodalmi díj nemcsak egy presztízsíj átadásáról szól, hanem a program részeként a Libri szeretné, ha a kortárs magyar szép- és tényirodalom jobban előtérbe kerülne. A Libri irodalmi díjakat olyan könyvek nyerhetik el, melyek kiemelkedően jók, fontosak, érdekesek, megkerülhetetlenek egy-egy év magyar könyves terméséből.