Szőke Mária

A Halálfiai első állomásán - Babits Mihály világa 1921 eleje és 1923 augusztusa között

argumentum kiadó és nyomda kft  | 2019  | MAGYAR nyelvű  | FÜLES, KARTONÁLT  |  283 oldal

"A "halálfia" metafora 1921-ben lett Babits prózájának kulcsszava, mert egy nagy hálózat kis csomópontjaként képes volt összefogni számára korok, háborúk, csodált prózai műfajok és férfieszmények sehol, soha meg nem haladott "fekete" valóságát - hiszen az antik görög eposz, a keresztény hitvilág, a magyar mese nyomain haladó kulturánkban napjainkig szétvalaszthatatlan maradt az egymást fojtogató hős- és haláltudat: hős az, aki szembenézett a halállal. A magyar pantheonban nem csupán Balassi, Zrinyi, Petőfi, Bánk bán vagy Széchenyi, de meg Nemecsek Ernő is csak a halál árán lehetett hősse. Ez a férfieszmény egy hitelességre törő gyermekkönyvben, biztatásként, a jövő számára sem látott más "kigazolást"...

Kétezer év során a férfi számára egyetlen biztos, továbbadandó alapkövetelményként változatlanul megmaradt a hőssé válás igénye és joga, ám mindvégig az öléshez kötődve, egyre rafináltabb technikával, de folyamatosan romló tartalommal: kezdetben kiválósággal, győzelemmel, vitézséggel, majd mártíromsággal, végül akár csupán gyilkossággal, öngyilkossággal, gáztámadással vagy világégéssel.

Az I. világhábórú lelki túléléséhez - a határhelyzet legősibb toposzának újraertelmezesevel, a hősi tudat jogát kitágítva - a feladat- és áldozattudat fölé Babits fölemelte a (női) élettudatot. A "halálfiai" motívum új hős kutatásának kulcsszava lett, érte folyt ezután az író szellemi küzdelme, rég nem járt utakat folytatva, mesék és női életek apró, különös nyomain indulva tovább.

Téglás János négy évtized óta a Babits-kiadások meghatározó alakja. Az ő érdeklődésének és irányításának köszönhető, hogy 1981-ben minikönyvként kezünkbe vehettük a Pesti Napló számaiból összegyűjtött, könyvvé alakított Halálfiait, Babits 1921-től 1927-ig folyamatosan továbbalkotott nagy vállalkozásának első eredményét. Ma, amikor a 20-as évek megoldatlan feladatai újra a magyar gondolkodók éle tornyosulnak, érdemes felfedezni a minikönyv üzenetét, Babits akkori, saját korának szóló tudását és a mai olvasót továbbsegítő, ma is aktuális világnézetet."
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Utolsó ismert ár:
3 705 Ft

A termék megvásárlásával

370 pontot szerezhetSzemélyes átvétel

Ingyenes


Házhoz szállítás

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó argumentum kiadó és nyomda kft
Kiadás éve2019
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:283
BorítóFÜLES, KARTONÁLT
Súly354 gr
ISBN9789634468127
Árukód2741189 / 1194484

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Utolsó ismert ár:
3 705 Ft

A termék megvásárlásával

370 pontot szerezhetSzemélyes átvétel

Ingyenes


Házhoz szállítás

14 000 Ft felett ingyenes

Hallgassa csak!Hallgassa csak!