Sümeginé Dr. Tóth Piroska

Szó és lélek - Közelítő fogalomfeltáró írások az áhítattól a zenéig

tinta könyvkiadó kft  | 2022  | MAGYAR nyelvű  | PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT  |  266 oldal

"Egy kincs van minden nemzetnek adva,
Míg azt megőrzi híven, addig él.
E kincs neve: az édes anyanyelv."
(Jókai Mór)

E kötet írásai segítenek eltöprengeni egy-egy fogalom szellemi-érzelmi holdudvarának sokszínű jelentéskörén. Bizonyítják, hogy a nyelvhasználat során a kifejezések, szavak különböző alkalmazási területeken újabb meg újabb jelentésárnyalatokkal bővülhetnek, ezáltal más valóságelemekre is vonatkozhatnak. Bemutatják, hogy igen sokféle módon szélesülhet a fogalmi körük a vallásos szemléletű szövegek vizsgálatával; s hogyan illeszkedhet logikailag tartalmukba, növelheti terjedelmüket a művészi alkotások számos új valóságvonatkozása. József Attilával szólva megélhetjük, hogy "nyelvünk ősi és modern, erdei, mezei és városi, ázsiai és európai".
A többféle közelítés során gazdagodhat önismeretünk, empátiakészségünk, tágulhat látókörünk, fejlődhet gondolkodásunk mélysége. Az idézetekben olykor fölszikrázó mondatok, találó megfogalmazások szélesítik-dúsítják valamely fogalmi csoport szemantikáját, s ezzel természetesen szolgálják a befogadók érzelmi-mentális-szellemi gyarapodását is.
A szerző nyugdíjas magyartanár, rádiós munkatárs, aki a tanítványok fejlődését szemlélve számtalanszor átélhette az édes anyanyelvünkre rácsodálkozó fiatalok és gyermekek örömét egy-egy új szó fölmerülésekor és a fogalom jelentésköreinek föltárásakor. Ez a gyönyörű élmény is biztatta a kötet elemeinek kidolgozására. A munkakedvet fokozta, hogy korábban elhangozhatott némelyik a Sola Rádióban, utóbb pedig a TINTA Könyvkiadó blogján is megjelenhettek az anyagok.
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Utolsó ismert ár:
3 315 Ft

A termék megvásárlásával

331 pontot szerezhetSzemélyes átvétel

Ingyenes


Házhoz szállítás

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó tinta könyvkiadó kft
Kiadás éve2022
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:266
BorítóPUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly316 gr
ISBN9789634093695
Árukód2767668 / 1214255

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Utolsó ismert ár:
3 315 Ft

A termék megvásárlásával

331 pontot szerezhetSzemélyes átvétel

Ingyenes


Házhoz szállítás

14 000 Ft felett ingyenes

Robert Greene: The 48 Laws of PowerRobert Greene: The 48 Laws of Power