Giorgio Basta hadtudományi művei

ludovika egyetemi kiadó  | 2023  | MAGYAR nyelvű

,,A katonai szakírók, akik dicsérik a múltbeli eseményeket, amelyeknek nem is voltak részesei, és szidják a jelent, amelyet nem is ismernek rendesen, leginkább a hadművészet tárgyában képesek kitalálni szörnyszülött gondolatokat. Ennek leginkább az az oka, hogy a hadművészetről mélyreható tapasztalat és sok éves gyakorlat nélkül nem lehet érdemben szólni." - figyelmeztette a hadtudomány művelőit Giorgio Basta (1550-1607) itáliai születésű császári hadvezér, diplomata, hadtudományi szakíró mintegy 400 évvel ezelőtt.

Bő fél évszázados katonai pályafutása során harcolt Németalföldön, Franciaországban, Magyarországon és Erdélyben, győzelmei pedig olyannyira megalapozták hírnevét, hogy a magyarországi török háború két legjelesebb hadtudósa - Raimondo Montecuccoli és Zrínyi Miklós - is hivatkozik rá írásaiban. Előbbi ,,A magyarországi török háborúkról" című művében említi példaként a Basta által irányított hadmozdulatokat, utóbbi pedig mind a ,,Tábori kis tracta", mind a ,,Vitéz hadnagy" megírásakor felhasználta az itáliai hadvezér munkáit is. Még az is elképzelhető, hogy Zrínyi az ő javaslatait továbbgondolva fogalmazta meg ,,Az török áfium ellen való orvosság" című művében a magyar állandó hadsereg felállításának gondolatát.

Giorgio Basta a 17. században vetette papírra gondolatait, de a vezetéssel, szervezéssel kapcsolatos tanácsai ma is hasznosak lehetnek mind a katonai vezetők, mind a tudósok és gyakorló szakemberek, mind pedig a hadtudomány iránt érdeklődő olvasók számára.
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Online ár: 1 746 Ft

A termék megvásárlásával

174 pontot szerezhet


Azonnal letölthető

Kiadó ludovika egyetemi kiadó
Kiadás éve2023
NyelvMAGYAR
Belelapozás pdf
Formátum PDF
ISBN9786156598325
Árukód2772046 / 8150660

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Online ár: 1 746 Ft

A termék megvásárlásával

174 pontot szerezhet


Azonnal letölthető

Tesz-vesz aloldalTesz-vesz aloldal