Ferenczi Ilona

A bölcsesség kezdete az Úr félelme - Magyar nyelvű antifónák 16-17. századi kéziratokban és nyomtatványokban, énekeskönyvekben és graduálokban

hun-ren bölcsészettud. kutatóközp.  | 2021  | MAGYAR nyelvű  | CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS  |  324 oldal

A reformáció korából származó magyar nyelvű gregorián olyan alapvető tulajdonságokat hordoz, amelyeket mindenekelőtt latin nyelvű ősétől örökölt: egyszerűség, objektivitás, tisztaság. Több évszázad elmúltával is vannak olyanok, akik ezeket a tulajdonságokat értékelni és alkalmazni tudják. Hiszen anyanyelven továbbítják a kereszténység évezredes gazdag himnuszkincsét, valamint a legegyszerűbb zenei eszközökkel szabályozzák a hálaadásra buzdító, a könyörgő és a sokféle élethelyzetre választ adó imádságokat, a bibliai zsoltárokat. A magyar nyelvű antifónák zenei keretbe foglalják a bibliai szakaszokból levont tanulságokat, a gyermekkortól fogva szívesen idézett memoriter igéket, az ún. aranymondásokat. Az antifónák összkiadásával éppen ezeknek az aranymondásoknak egyszerű zenei megfogalmazását kapja kézbe az olvasó. A kötet címe is egy, a Példabeszédek és a Zsoltárok könyvéből vett, antifónaként újonnan alkalmazott szöveget tartalmaz.
Ferenczi IlonaFerenczi Ilona több évtizedes kutatásának csúcsteljesítményeként értékelhetjük a magyar nyelvű antifónák összkiadását. A teljesség igényével készült mű mind a hazai, mind a nemzetközi kutatásban és a gyakorlatban hasznosítható lesz. Ezzel az antifóna-kiadással a szerző immáron a rangos Musicalia Danubiana sorozat kötetei után újabb monografikus igénnyel készült munkát publikál.
H. Hubert GabriellaA bölcsesség kezdete az Úr félelme - olvassuk a kötet címében, és talán nem gondolunk bele, hogy a magyar nyelvű antifónák, a bibliai szövegek magyar fordítása és a szövegek ihlette, magyar nyelven megfogalmazott tanulságok egyúttal a magyar nyelvű költészet, a magyar nyelvű irodalom kezdetét is jelentik, azt a sziklát, amelyre kultúránkat, nyelvhasználatunkat mind a mai napig meghatározó módon alapozzuk. A közreadott, a korai magyar protestantizmus életerejét mutató antifónák ugyanakkor nemcsak a szövegeik miatt képviselnek páratlan szellemtörténeti értéket, hanem dallamaik révén is, amelyek a középkori magyar egyházi gyakorlaton alapulnak. Jelen kötet, a magyar nyelvű antifónák Ferenczi Ilona által közreadott és elrendezett összkiadása reményt ad arra is, hogy a magyar protestáns hagyomány mára feledésbe merült veretes és értékes repertoárja, de legalább e repertoár egyes darabjai újból az istentiszteletek részévé válhatnak, élő módon gazdagítva vallásos és anyanyelvi kultúránkat.

Richter Pál
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 3 200 Ft

A termék megvásárlásával

320 pontot szerezhet


Utolsó darabok


Személyes átvétel 1-3 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 1-3 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó hun-ren bölcsészettud. kutatóközp.
Kiadás éve2021
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:324
BorítóCÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
Súly1080 gr
ISBN9786155167379
Árukód2754527 / 1204518

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 3 200 Ft

A termék megvásárlásával

320 pontot szerezhet


Utolsó darabok


Személyes átvétel 1-3 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 1-3 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kriminálisan jó válogatásKriminálisan jó válogatás