A KönyvKereső szolgáltatás csak regisztrált ügyfeleink számára elérhető.
Hogy igénybe tudja venni, kérjük, jelentkezzen be, vagy regisztráljon oldalunkon.
medicina könyvkiadó zrt.
| 1996
| kemény kötés
|
406 oldal
Az egészségügyi főiskolák tankönyvéül készült sokszerzős, vaskos monográfia a táplálkozástudomány két nagy területét öleli föl: a Táplálkozástant és a Gyógyélelmezés tudnivalóit. Ennek megfelelően az első rész a táplálkozás terminológiájával, élettani folyamataival, biokémiai jellemzőivel, anyagaival, a szervezet folyadék- és elektrolit-háztartásával, a vitaminok, rostok, az ásványi anyagok szerepével, az alkohol dietetikájával foglalkozik. Külön rész ismerteti a táplálás módszereit, a táplálkozási szokásokat, a csecsemő, a koraszülött, a kisded, a gyermek és az idős ember élelmezését; hasonlóképp önálló részt kapott a táplálkozásfüggő betegségek terápiája (pl. hiánybetegségek, szív- és érrendszeri panaszok, a diabetes fajtái). A második egység a gyógyélelmezés kérdéseinek foglalata, ahol betegségcsoportonként (így kardiológia, hipertónia, gyomor- és bélpanaszok, daganatos megbetegedések stb.) szerepelnek a tudnivalók - egészen a diagnosztikus étrend-összeállításokig. A kötet valamennyi fejezete rendre utal az adott kérdés elméleti - fiziológiai, biokémiai, hematológiai stb. - alapjaira, mégis elsősorban a gyakorlatias tudnivalókat veszi számba. A Továbbvivő irodalom jegyzékével és Tárgymutatóval záródó táplálkozástani tankönyv - a tárgykör nagymonográfiájaként - nagy alkalmazott- és természettudományi gyűjtemények prézensz állományaiban kaphat helyet. -
TARTALOM
TÁPLÁLKOZÁSTAN
A táplálkozás alapjai 19
Emésztés, felszívódás, transzport, kiválasztás (Antal Magdolna) 19
Az emésztőrendszer működése 19
Anyagcsere 26
A szervezet energiaforgalma és ennek mérése 27
Energiaszükséglet 28
A fehérjék táplálkozás - élettani szerepe (Dworschák Ernő) 33
A fehérjék szerkezete 33
A fehérjék emészthetősége 33
Fehérjék és aminosavak 35
A fehérjék tápértéke 35
A fehérjeszükséglet 38
Az étrend energiatartalma és a fehérje tápértéke 39
A szénhidrátok táplálkozás-élettani szerepe (Dworschák Ernő) 40
Kémiai áttekintés 40
Az élelmiszerekben előforduló cukrok 41
Cukorhelyettesítő készítmények 43
Puffadást előidéző oligoszacharidok 44
Összetett szénhidrátok 45
Lipidek (Zsinka Ágnes) 47
A zsírsavak 48
Lipidek és lipoidok 49
A zsírsavak és a lipidek képződése a szervezetben 50
A lipidek lebontása, transzportja 51
Zsírsavbontás: a béta-oxidáció folyamata 51
A lipidek szerepe az energiaforgalomban 51
Az étkezési zsírok és olajok 52
Növényi rostok (Rigó János) 54
Vitaminok (Barna Mária) 57
Zsírban oldódó vitaminok 57
Vízben oldódó vitaminok 60
Folyadék- és elektrolit-háztartás. Sav-bázis egyensúly (Barna Mária) 62
Folyadékterek 62
A folyadékháztartás zavarai 62
Kóros sav-bázis egyensúly formák 63
Folyadék- és elektrolitterápia 65
Ásványi anyagok (makro- és mikroelemek) (Bíró György) 66
Néhány makroelem élettani szerepe 68
A mikroelemek élettani szerepe 68
Az alkohol (etilalkohol) dietetikája (Morvai Veronika) 71
Az alkohol előállítása, alkoholos italok hatása az emberi szervezetre 71
Az alkohol felszívódása, metabolizmusa 72
Nutricionális tényezők 72
Az alkohol viselkedési hatásai, tolerancia, függőség 73
Az alkoholbetegség és az alkoholizmus fogalma 73
Az alkoholizmus epidemiológiája 74
Akut alkoholintoxikáció 75
A krónikus alkoholfogyasztás (alkoholizmus) szervkárosító hatásai 75
Következtetések 77
Alkalmazott táplálkozástan a közegészségügyben 79
A tápláltsági állapot meghatározása (Antal Magdolna és Zajkás Gábor) 79
A tápláltsági állapot vizsgálómódszerei 80
Antorpometriai vizsgálat 82
A tápláltsági állapot megítélésére szolgáló biokémiai mutatók 86
A táplálkozási szokásokat befolyásoló tényezők (Bíró György) 92
Szocioökonómiai tényezők 92
Pszichés tényezők, elfogadott és visszautasított táplálékok 93
A táplálkozási magatartás elmélete és kutatása 94
A terhes és a szoptató anya táplálkozása (Barna Mária) 96
A terhes anya étrendje 96
A szoptató anya étrendje 98
A csecsemő táplálása (Barna Mária) 100
A csecsemő energia- és tápanyagszükséglete 100
Természetes táplálás 100
Elválasztás 103
A tápszerek helye a csecsemőtáplálásban 104
Az első rágnivaló (finger food), veszélyes ételek 106
D-vitamin 106
A koraszülött táplálása (Polgár Marianne) 107
A koraszülött táplálásának sajátosságai 107
A koraszülött-táplálás kivitelezése 107
A koraszülött folyadék- és energiaszükséglete 108
A koraszülött tápanyag-szükséglete 108
Összefoglaló ajánlás a koraszülöttek táplálására 111
A kisded táplálása (Barna Mária) 112
A kisded energia- és tápanyagigénye 114
A táplálkozási magatartás kialakítása 114
Mennyit egyen a gyermek 115
A gyermek táplálkozása (Barna Mária) 116
Energia- és tápanyagszükséglet 116
Hányszor egyen naponta a gyermek 117
Közétkeztetés 118
Ajánlott napi élelmiszer-fogyasztás 118
Étvágytalanság 119
Helytelen táplálkozási szokások 120
Az egészséges felnőtt táplálkozása (Bíró György) 121
Az idős korúak táplálkozása (Bíró György) 126
Fizikai erőnlét és táplálkozása (Frenkl Róbert) 129
Testedzés és tápanyagszükséglet 130
Anyagcsere-alkalmazkodás (metabolikus adaptáció) 136
Vitaminszükséglet 137
Folyadék- és ásványianyag-szükséglet 137
Táplálékkiegészítők - sporttápszerek 138
Testedzés és testtömeg-szabályozás 138
Versenydiéták - verseny, mérkőzés alatti táplálkozás 139
A vendéglátóipar, a közétkeztetés és a táplálkozás (Bíró György) 140
Ételkészítési módszerek a közösségi étkeztetésben 140
Gyorsételek ("fast food") a táplálkozásban 141
A tápláléktudomány kapcsolatrendszere 142
Ajánlott energia- és tápanyagbevitel 142
Különleges táplálkozási formák (Antal Magdolna) 145
Vegetáriánus táplálkozás 145
Makrobiotikus étrend 147
Reformtáplálkozás 147
A táplálkozásfüggő betegségek - táplálkozási kockázat 148
Hiánybetegségek (Barna Mária és Bíró György) 148
A makro- és mikroelemek hiányának következményei 148
Fehérje-energia malnutrito 149
Vitaminhiány 150
Táplálkozás és szív- és érrendszeri betegségek (Barna Mária és Bíró György) 152
Táplálkozási kockázati tényezők 152
Javasolt étrendi változtatások 153
Magas vérnyomás 154
A táplálkozás és a rosszindulatú daganatok (Bíró György) 155
Anticarciogen vegyületek a növényekben 158
További étrendi összetevők jelentősége 159
Táplálkozás és diabetes mellitus (Fövényi József) 158
Táplálkozás és elhízás (Barna Mária) 162
Ki tekinthető elhízottnak 162
Az elhízás gyakorisága 162
Az elhízás etiológiai tényezői 163
Az obesitas mint kockázati tényezői 163
Táplálkozás és immunitás (Pintér Erzsébet) 165
Alultápláltság és az immunrendszer 165
Nyomelemek és az immunválasz 166
Vitaminok és az immunitás 167
Túltáplálás és immunválasz 167
Táplálkozás és caries (Barna Mária) 168
A cariesrezisztencia kialakulása 169
Cariest előidéző tényezők 169
Nem cariogen táplálkozási tényezők 170
Caries elleni védelem 170
Táplálkozás és osteoporosis (Bíró György) 172
Az osteoporosist megelőző táplálkozás elemei 174
A nemzeti élelmezés- és táplálkozáspolitika (Zajkás Gábor) 175
Táplálék és gyógyszer-kölcsönhatások (Gachályi Béla és Renczes Gábor) 179
A táplálék közvetlen hatása a gyógyszerek sorsára 179
A gyógyszer-metabolizáló enzimrendszerek működésének változása táplálék hatására 180
A táplálék befolyása a gyógyszerek farmakológiai hatására 181
A táplálék hatása a gyógyszerek kiürülésére 181
Élvezeti szerek fogyasztása révén létrejövő interakciók 182
Gyógyélelmezés
Az atherosclerosis étrendi kezelése (Pados Gyula) 185
A telített zsírsavak fogyasztásának csökkentése 185
A koleszterinbevitel fogyasztásának csökkentése 185
A telítetlen zsírsav fogyasztás növelése 187
A rostfogyasztás növelése 188
A szénhidrátfogyasztás összetételének megváltoztatása 188
Az alkoholfogyasztás csökkentése 188
Az energiabevitel csökkentése 188
Mi várható a diétából 191
Kardiológiai betegségek dietetikája (Bach Katalin és Fábián Mária) 193
Congenitalis kórképek 193
Rheumás láz 194
Szívbillentyű-betegségek 194
Koszorúér-betegségek 194
Ritmuszavarok (arrhythmiák) 195
Keringési elégtelenség (arcialis dekompenzáció) 195
Cardiomyopathia 195
A pericardium (szívburok) betegségei 195
A hypertónia diétája (Pados Gyula és Czinner Antal) 197
Csecsemő- és gyermekkori hypertonia (Czinner Antal) 199
A szájüreg, az oesophagus, a gyomor és a belek betegségeinek diétája (Várkonyi Ágnes és Várkonyi Tibor) 202
A szájüreg betegségeinek diétája 202
Dysphagia 203
Gastrooesophagealis reflux 204
Gyomorbetegek étrendje 205
A bélbetegségek étrendje 208
Abdominalis gázok és flautlentia 212
Jelentősebb szénhidrát-felszívódási zavarok 213
Máj-, epe és hasnyálmirigy-betegségek diétája (Bach Katalin, Sólyom Enikő és Holics Klára) 217
Máj 217
A biliaris rendszer betegségei 221
A hasnyálmirigy betegségei 222
A máj, az epeutak és a pancreas betegségeinek dietetikája gyermekkorban (Sólyom Enikő és Holics Klára) 223
A diabetes mellitus diétás kezelése (Fövényi József és Blatniczky László) 231
A diabetes diétás kezelésének előtörténete 231
Miért szükséges diétáznia a cukorbetegnek 232
A diéta főbb szempontjai 233
Néhány szempont a tápanyagokról a diabeteses diéta kapcsán 237
A cukorbeteg-étrend költségei 241
A "diétás" élelmiszerek helye és szerepe a cukorbetegek étrendjében 242
Diéta és az élvezeti szerek 244
Diéta és gyógyszeres terápia 245
A cukorbeteg gyermek diétája (Blatniczky László) 249
Veleszületett anyagcsere-betegségek diétájának alapelvei 252
Az enzymopathia fogalma 252
Újszülöttkori tömegszűrés 252
A veleszületett anyagcsere-betegségek diétájának alapelvei 252
Phenylketonuria (PKU) 254
Galactosaemia 258
Az endokrin betegségek diétája (Kiss Róbert és Péter Ferenc) 260
Felnőttkor endokrin betegségek diétája 260
Gyermekkori endokrin betegségek diétája 263
Fogyókúra (Czinner Antal és Halmy László) 267
Felnőttkori fogyókúrák (Halmy László) 270
Az anorexia nervosa és bulimia diétája (Nemessuri Judit és Tölgyes Tamás) 273
Az anorexia nervosa tünettana és diagnosztikája 273
A bulimia nervosa tünettana és diagnosztikája 277
Az anorexia és a bulimia terápiája és diétája 279
A fertőző betegségek diétája (Barna Mária és Jelenik Zsuzsa) 280
A fertőzés hatása az anyagcsere-folyamatokra 280
Táplálkozási zavar - infekció 281
A szájüreg fertőzései 281
A bélcsatorna fertőzései 282
Pertussis-syndroma 284
Parotitis epidemica (mumps) 284
Mononucleosis infectiosa 284
A tünetes HIV-fertőzött vagy AIDS-beteg táplálása 284
Kiütéses fertőző betegségek 286
Neuroinfekciók 286
Légúti betegségek diétája (Ajkai Zoltán és Kertész Adrienne) 287
A légúti betegségben szenvedő csecsemők és gyermekek táplálása 287
Krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedő betegek diétája 287
A haemopoeticus rendszer betegségeinek diétája (Fekete Sándor és Kriván Gergely) 295
Táplálkozási hiánnyal összefüggő haematológiai betegségek 295
A táplálkozással összefüggetlen kialakult hematológiai betegségek 299
Hematológiai betegségek kezelése során kialakuló mellékhatások diétája 300
Tumoros betegek diétája (Beró Tamás és Bodánszky Hedvig) 301
Kemoterápia és nutritio (Beró Tamás) 301
Tumoros gyermekek diétája 303
Táplálékallergia - táplálékintolerancia (Barna Mária és Nékám Kristóf) 307
A táplálékallergia kialakulása 307
A táplálékallergia tünetei 309
A táplálékallergia diagnózisának felállítása 311
A táplálékallergia terápiája 313
Étrend bőrbetegségekben (Baló-Banga J. Mátyás és Török Éva) 315
Étrend felnőttkori bőrbetegségekben 315
Gyermekkori bőrbetegségek étrendje 319
Mozgásszervi betegségek diétás kezelése (Balogh Zsolt) 325
Gyulladásos ízületi kórképek (rheumatoid arthritis, RA és szisztémás lupus erythemtatodes, SLE) 325
Degeneratív mozgásszervi betegségek (arthrosis, spondylosis) 328
Osteoporosis 328
Az idegrendszeri betegségek diétája (Bodrogi Andrea) 329
Stroke 329
Sclerosis multiplex 330
Amyotrophiás lateralsclerosis (ALS) 331
Parkinson-kór 332
Alzheimer-kór 332
Alkoholizmus-táplálkozási hiánybetegségek 333
Migrain 335
Depressio 336
Mesterséges - emteralis és parenteralis - táplálás (Varga Péter) 337
A mesterséges táplálás javallatai 338
A tápláltsági állapot megítélése 339
Az energiaszükséglet kiszámítása 339
Tápanyagok 340
A mesterséges táplálás gyakorlata 343
Mellékhatások és szövődmények, költségek 346
Mesterséges táplálás gyermekkorban (Varga Károly) 347
Sebészi betegek diétája (Verebély Tibor) 351
Műtét előtti étrendi változtatások 351
Műtét utáni étrend 352
Gyermekkori műtétek 353
Vesebetegek diétája (Sallay Péter és Nagy Judit) 354
Diéta gyermekkori vesebetegségekben 354
Diéta felnőttkori vesebetegségekben 357
Transzplantált betegek diétája (Timár László és Remport Ádám) 361
Csontvelőtranszplantált betegek diétája 361
Vesetranszplantált betegek diétája 364
Szív, máj és egyéb szervek átültetésének diétája 367
A mentalis és motoros fejlődéstan retardáltak táplálkozása (Barna Mária) 368
Tápanyagszükséglet 369
Az egységes diétás rendszer (Rigó János) 371
Az egységes diétás rendszer jellemzői 371
A WHO által kódrendszerrel jelölt diétás rendszer 371
Az egységes diétás rendszer tápanyag-összetételének jellemzői és indifikációi 373
Az egységes diétás rendszer ételkészítési változatai 376
Különleges diéták, diagnosztikus étrendek (Lezák György) 378
Különleges diéták 378
Diagnosztikus étrendek 382
Továbbvivő irodalom 384
Tárgymutató 390