Táplálkozás-Diéta

medicina könyvkiadó zrt.  | 1996  | kemény kötés  |  406 oldal

Libri Antikvárium
Az egészségügyi főiskolák tankönyvéül készült sokszerzős, vaskos monográfia a táplálkozástudomány két nagy területét öleli föl: a Táplálkozástant és a Gyógyélelmezés tudnivalóit. Ennek megfelelően az első rész a táplálkozás terminológiájával, élettani folyamataival, biokémiai jellemzőivel, anyagaival, a szervezet folyadék- és elektrolit-háztartásával, a vitaminok, rostok, az ásványi anyagok szerepével, az alkohol dietetikájával foglalkozik. Külön rész ismerteti a táplálás módszereit, a táplálkozási szokásokat, a csecsemő, a koraszülött, a kisded, a gyermek és az idős ember élelmezését; hasonlóképp önálló részt kapott a táplálkozásfüggő betegségek terápiája (pl. hiánybetegségek, szív- és érrendszeri panaszok, a diabetes fajtái). A második egység a gyógyélelmezés kérdéseinek foglalata, ahol betegségcsoportonként (így kardiológia, hipertónia, gyomor- és bélpanaszok, daganatos megbetegedések stb.) szerepelnek a tudnivalók - egészen a diagnosztikus étrend-összeállításokig. A kötet valamennyi fejezete rendre utal az adott kérdés elméleti - fiziológiai, biokémiai, hematológiai stb. - alapjaira, mégis elsősorban a gyakorlatias tudnivalókat veszi számba. A Továbbvivő irodalom jegyzékével és Tárgymutatóval záródó táplálkozástani tankönyv - a tárgykör nagymonográfiájaként - nagy alkalmazott- és természettudományi gyűjtemények prézensz állományaiban kaphat helyet. - TARTALOM TÁPLÁLKOZÁSTAN A táplálkozás alapjai 19 Emésztés, felszívódás, transzport, kiválasztás (Antal Magdolna) 19 Az emésztőrendszer működése 19 Anyagcsere 26 A szervezet energiaforgalma és ennek mérése 27 Energiaszükséglet 28 A fehérjék táplálkozás - élettani szerepe (Dworschák Ernő) 33 A fehérjék szerkezete 33 A fehérjék emészthetősége 33 Fehérjék és aminosavak 35 A fehérjék tápértéke 35 A fehérjeszükséglet 38 Az étrend energiatartalma és a fehérje tápértéke 39 A szénhidrátok táplálkozás-élettani szerepe (Dworschák Ernő) 40 Kémiai áttekintés 40 Az élelmiszerekben előforduló cukrok 41 Cukorhelyettesítő készítmények 43 Puffadást előidéző oligoszacharidok 44 Összetett szénhidrátok 45 Lipidek (Zsinka Ágnes) 47 A zsírsavak 48 Lipidek és lipoidok 49 A zsírsavak és a lipidek képződése a szervezetben 50 A lipidek lebontása, transzportja 51 Zsírsavbontás: a béta-oxidáció folyamata 51 A lipidek szerepe az energiaforgalomban 51 Az étkezési zsírok és olajok 52 Növényi rostok (Rigó János) 54 Vitaminok (Barna Mária) 57 Zsírban oldódó vitaminok 57 Vízben oldódó vitaminok 60 Folyadék- és elektrolit-háztartás. Sav-bázis egyensúly (Barna Mária) 62 Folyadékterek 62 A folyadékháztartás zavarai 62 Kóros sav-bázis egyensúly formák 63 Folyadék- és elektrolitterápia 65 Ásványi anyagok (makro- és mikroelemek) (Bíró György) 66 Néhány makroelem élettani szerepe 68 A mikroelemek élettani szerepe 68 Az alkohol (etilalkohol) dietetikája (Morvai Veronika) 71 Az alkohol előállítása, alkoholos italok hatása az emberi szervezetre 71 Az alkohol felszívódása, metabolizmusa 72 Nutricionális tényezők 72 Az alkohol viselkedési hatásai, tolerancia, függőség 73 Az alkoholbetegség és az alkoholizmus fogalma 73 Az alkoholizmus epidemiológiája 74 Akut alkoholintoxikáció 75 A krónikus alkoholfogyasztás (alkoholizmus) szervkárosító hatásai 75 Következtetések 77 Alkalmazott táplálkozástan a közegészségügyben 79 A tápláltsági állapot meghatározása (Antal Magdolna és Zajkás Gábor) 79 A tápláltsági állapot vizsgálómódszerei 80 Antorpometriai vizsgálat 82 A tápláltsági állapot megítélésére szolgáló biokémiai mutatók 86 A táplálkozási szokásokat befolyásoló tényezők (Bíró György) 92 Szocioökonómiai tényezők 92 Pszichés tényezők, elfogadott és visszautasított táplálékok 93 A táplálkozási magatartás elmélete és kutatása 94 A terhes és a szoptató anya táplálkozása (Barna Mária) 96 A terhes anya étrendje 96 A szoptató anya étrendje 98 A csecsemő táplálása (Barna Mária) 100 A csecsemő energia- és tápanyagszükséglete 100 Természetes táplálás 100 Elválasztás 103 A tápszerek helye a csecsemőtáplálásban 104 Az első rágnivaló (finger food), veszélyes ételek 106 D-vitamin 106 A koraszülött táplálása (Polgár Marianne) 107 A koraszülött táplálásának sajátosságai 107 A koraszülött-táplálás kivitelezése 107 A koraszülött folyadék- és energiaszükséglete 108 A koraszülött tápanyag-szükséglete 108 Összefoglaló ajánlás a koraszülöttek táplálására 111 A kisded táplálása (Barna Mária) 112 A kisded energia- és tápanyagigénye 114 A táplálkozási magatartás kialakítása 114 Mennyit egyen a gyermek 115 A gyermek táplálkozása (Barna Mária) 116 Energia- és tápanyagszükséglet 116 Hányszor egyen naponta a gyermek 117 Közétkeztetés 118 Ajánlott napi élelmiszer-fogyasztás 118 Étvágytalanság 119 Helytelen táplálkozási szokások 120 Az egészséges felnőtt táplálkozása (Bíró György) 121 Az idős korúak táplálkozása (Bíró György) 126 Fizikai erőnlét és táplálkozása (Frenkl Róbert) 129 Testedzés és tápanyagszükséglet 130 Anyagcsere-alkalmazkodás (metabolikus adaptáció) 136 Vitaminszükséglet 137 Folyadék- és ásványianyag-szükséglet 137 Táplálékkiegészítők - sporttápszerek 138 Testedzés és testtömeg-szabályozás 138 Versenydiéták - verseny, mérkőzés alatti táplálkozás 139 A vendéglátóipar, a közétkeztetés és a táplálkozás (Bíró György) 140 Ételkészítési módszerek a közösségi étkeztetésben 140 Gyorsételek ("fast food") a táplálkozásban 141 A tápláléktudomány kapcsolatrendszere 142 Ajánlott energia- és tápanyagbevitel 142 Különleges táplálkozási formák (Antal Magdolna) 145 Vegetáriánus táplálkozás 145 Makrobiotikus étrend 147 Reformtáplálkozás 147 A táplálkozásfüggő betegségek - táplálkozási kockázat 148 Hiánybetegségek (Barna Mária és Bíró György) 148 A makro- és mikroelemek hiányának következményei 148 Fehérje-energia malnutrito 149 Vitaminhiány 150 Táplálkozás és szív- és érrendszeri betegségek (Barna Mária és Bíró György) 152 Táplálkozási kockázati tényezők 152 Javasolt étrendi változtatások 153 Magas vérnyomás 154 A táplálkozás és a rosszindulatú daganatok (Bíró György) 155 Anticarciogen vegyületek a növényekben 158 További étrendi összetevők jelentősége 159 Táplálkozás és diabetes mellitus (Fövényi József) 158 Táplálkozás és elhízás (Barna Mária) 162 Ki tekinthető elhízottnak 162 Az elhízás gyakorisága 162 Az elhízás etiológiai tényezői 163 Az obesitas mint kockázati tényezői 163 Táplálkozás és immunitás (Pintér Erzsébet) 165 Alultápláltság és az immunrendszer 165 Nyomelemek és az immunválasz 166 Vitaminok és az immunitás 167 Túltáplálás és immunválasz 167 Táplálkozás és caries (Barna Mária) 168 A cariesrezisztencia kialakulása 169 Cariest előidéző tényezők 169 Nem cariogen táplálkozási tényezők 170 Caries elleni védelem 170 Táplálkozás és osteoporosis (Bíró György) 172 Az osteoporosist megelőző táplálkozás elemei 174 A nemzeti élelmezés- és táplálkozáspolitika (Zajkás Gábor) 175 Táplálék és gyógyszer-kölcsönhatások (Gachályi Béla és Renczes Gábor) 179 A táplálék közvetlen hatása a gyógyszerek sorsára 179 A gyógyszer-metabolizáló enzimrendszerek működésének változása táplálék hatására 180 A táplálék befolyása a gyógyszerek farmakológiai hatására 181 A táplálék hatása a gyógyszerek kiürülésére 181 Élvezeti szerek fogyasztása révén létrejövő interakciók 182 Gyógyélelmezés Az atherosclerosis étrendi kezelése (Pados Gyula) 185 A telített zsírsavak fogyasztásának csökkentése 185 A koleszterinbevitel fogyasztásának csökkentése 185 A telítetlen zsírsav fogyasztás növelése 187 A rostfogyasztás növelése 188 A szénhidrátfogyasztás összetételének megváltoztatása 188 Az alkoholfogyasztás csökkentése 188 Az energiabevitel csökkentése 188 Mi várható a diétából 191 Kardiológiai betegségek dietetikája (Bach Katalin és Fábián Mária) 193 Congenitalis kórképek 193 Rheumás láz 194 Szívbillentyű-betegségek 194 Koszorúér-betegségek 194 Ritmuszavarok (arrhythmiák) 195 Keringési elégtelenség (arcialis dekompenzáció) 195 Cardiomyopathia 195 A pericardium (szívburok) betegségei 195 A hypertónia diétája (Pados Gyula és Czinner Antal) 197 Csecsemő- és gyermekkori hypertonia (Czinner Antal) 199 A szájüreg, az oesophagus, a gyomor és a belek betegségeinek diétája (Várkonyi Ágnes és Várkonyi Tibor) 202 A szájüreg betegségeinek diétája 202 Dysphagia 203 Gastrooesophagealis reflux 204 Gyomorbetegek étrendje 205 A bélbetegségek étrendje 208 Abdominalis gázok és flautlentia 212 Jelentősebb szénhidrát-felszívódási zavarok 213 Máj-, epe és hasnyálmirigy-betegségek diétája (Bach Katalin, Sólyom Enikő és Holics Klára) 217 Máj 217 A biliaris rendszer betegségei 221 A hasnyálmirigy betegségei 222 A máj, az epeutak és a pancreas betegségeinek dietetikája gyermekkorban (Sólyom Enikő és Holics Klára) 223 A diabetes mellitus diétás kezelése (Fövényi József és Blatniczky László) 231 A diabetes diétás kezelésének előtörténete 231 Miért szükséges diétáznia a cukorbetegnek 232 A diéta főbb szempontjai 233 Néhány szempont a tápanyagokról a diabeteses diéta kapcsán 237 A cukorbeteg-étrend költségei 241 A "diétás" élelmiszerek helye és szerepe a cukorbetegek étrendjében 242 Diéta és az élvezeti szerek 244 Diéta és gyógyszeres terápia 245 A cukorbeteg gyermek diétája (Blatniczky László) 249 Veleszületett anyagcsere-betegségek diétájának alapelvei 252 Az enzymopathia fogalma 252 Újszülöttkori tömegszűrés 252 A veleszületett anyagcsere-betegségek diétájának alapelvei 252 Phenylketonuria (PKU) 254 Galactosaemia 258 Az endokrin betegségek diétája (Kiss Róbert és Péter Ferenc) 260 Felnőttkor endokrin betegségek diétája 260 Gyermekkori endokrin betegségek diétája 263 Fogyókúra (Czinner Antal és Halmy László) 267 Felnőttkori fogyókúrák (Halmy László) 270 Az anorexia nervosa és bulimia diétája (Nemessuri Judit és Tölgyes Tamás) 273 Az anorexia nervosa tünettana és diagnosztikája 273 A bulimia nervosa tünettana és diagnosztikája 277 Az anorexia és a bulimia terápiája és diétája 279 A fertőző betegségek diétája (Barna Mária és Jelenik Zsuzsa) 280 A fertőzés hatása az anyagcsere-folyamatokra 280 Táplálkozási zavar - infekció 281 A szájüreg fertőzései 281 A bélcsatorna fertőzései 282 Pertussis-syndroma 284 Parotitis epidemica (mumps) 284 Mononucleosis infectiosa 284 A tünetes HIV-fertőzött vagy AIDS-beteg táplálása 284 Kiütéses fertőző betegségek 286 Neuroinfekciók 286 Légúti betegségek diétája (Ajkai Zoltán és Kertész Adrienne) 287 A légúti betegségben szenvedő csecsemők és gyermekek táplálása 287 Krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedő betegek diétája 287 A haemopoeticus rendszer betegségeinek diétája (Fekete Sándor és Kriván Gergely) 295 Táplálkozási hiánnyal összefüggő haematológiai betegségek 295 A táplálkozással összefüggetlen kialakult hematológiai betegségek 299 Hematológiai betegségek kezelése során kialakuló mellékhatások diétája 300 Tumoros betegek diétája (Beró Tamás és Bodánszky Hedvig) 301 Kemoterápia és nutritio (Beró Tamás) 301 Tumoros gyermekek diétája 303 Táplálékallergia - táplálékintolerancia (Barna Mária és Nékám Kristóf) 307 A táplálékallergia kialakulása 307 A táplálékallergia tünetei 309 A táplálékallergia diagnózisának felállítása 311 A táplálékallergia terápiája 313 Étrend bőrbetegségekben (Baló-Banga J. Mátyás és Török Éva) 315 Étrend felnőttkori bőrbetegségekben 315 Gyermekkori bőrbetegségek étrendje 319 Mozgásszervi betegségek diétás kezelése (Balogh Zsolt) 325 Gyulladásos ízületi kórképek (rheumatoid arthritis, RA és szisztémás lupus erythemtatodes, SLE) 325 Degeneratív mozgásszervi betegségek (arthrosis, spondylosis) 328 Osteoporosis 328 Az idegrendszeri betegségek diétája (Bodrogi Andrea) 329 Stroke 329 Sclerosis multiplex 330 Amyotrophiás lateralsclerosis (ALS) 331 Parkinson-kór 332 Alzheimer-kór 332 Alkoholizmus-táplálkozási hiánybetegségek 333 Migrain 335 Depressio 336 Mesterséges - emteralis és parenteralis - táplálás (Varga Péter) 337 A mesterséges táplálás javallatai 338 A tápláltsági állapot megítélése 339 Az energiaszükséglet kiszámítása 339 Tápanyagok 340 A mesterséges táplálás gyakorlata 343 Mellékhatások és szövődmények, költségek 346 Mesterséges táplálás gyermekkorban (Varga Károly) 347 Sebészi betegek diétája (Verebély Tibor) 351 Műtét előtti étrendi változtatások 351 Műtét utáni étrend 352 Gyermekkori műtétek 353 Vesebetegek diétája (Sallay Péter és Nagy Judit) 354 Diéta gyermekkori vesebetegségekben 354 Diéta felnőttkori vesebetegségekben 357 Transzplantált betegek diétája (Timár László és Remport Ádám) 361 Csontvelőtranszplantált betegek diétája 361 Vesetranszplantált betegek diétája 364 Szív, máj és egyéb szervek átültetésének diétája 367 A mentalis és motoros fejlődéstan retardáltak táplálkozása (Barna Mária) 368 Tápanyagszükséglet 369 Az egységes diétás rendszer (Rigó János) 371 Az egységes diétás rendszer jellemzői 371 A WHO által kódrendszerrel jelölt diétás rendszer 371 Az egységes diétás rendszer tápanyag-összetételének jellemzői és indifikációi 373 Az egységes diétás rendszer ételkészítési változatai 376 Különleges diéták, diagnosztikus étrendek (Lezák György) 378 Különleges diéták 378 Diagnosztikus étrendek 382 Továbbvivő irodalom 384 Tárgymutató 390
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 3 490 Ft

A termék megvásárlásával

349 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 4-6 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 4-6 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv
Kiadó medicina könyvkiadó zrt.
Kiadás éve1996
Oldalak száma:406
Súly750 gr
ISBN2399997491198
ÁrukódSL#2108865665
Kötéskemény kötés

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 3 490 Ft

A termék megvásárlásával

349 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 4-6 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 4-6 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Shona Innes: Az internet olyan, mint egy pocsolyaShona Innes: Az internet olyan, mint egy pocsolya