Fűszerek könyve - ÉTEL- ÉS ITALÍZESÍTŐK ISMERTETÉSE, TERMESZTÉSE ÉS A FŰSZEREZÉS GYAKORLATA

mezőgazdasági könyvkiadó váll.  | kemény kötés  |  330 oldal

Libri Antikvárium
FÜLSZÖVEG ... A hajóút 1519. szeptember 20-án kezdődött és az öt spanyol vitorlás alkotta flottából csak egyikük érte el - fedélzetén 18 emberrel - 1522. szeptember 6-án a hazai partokat. A hajó belseje azonban óriási vagyont, azaz 700 mázsa fűszert rejtegetett. Egy villanás a történelemből! A híres Magellán-expedíció tragédiája és a tragédiában is siker: a világ legaromásabb fűszereivel gazdagodott Európa. S mindez akkor történt, amikor a borsot - mint a legértékesebb fűszert - a magyar patikáriusok aranymérlegen mérték és méregdrágán vásárolták lakomáikhoz a gazdagok. Pillantsunk bele egy XVI. századbeli kéziratos könyvecskébe, "Az erdélyi fejedelem udvari szakácskönyv-"-be. Szinte elönt a fűszeráradat: "Tehénhús fokhagymás kaszás lével, tehénhús tiszta borssal, kukreittel, tehénhúspecsenye fenyőmaggal, murokkal, répával, vaddisznósült sóban, kakukkfűvel, vadalmával, ecettel, vöröshagymával, zsályával, majorannával, musttal, murokkal..." Az ízeknek és illatoknak szinte végtelen sora! És vajon hol tartunk ma? Élünk-e a századokon át felhalmozódott fűszergazdagsággal? Dr. Buga László, közismert orvosi tanácsadónk, e könyv ajánló oldalain nem éppen igenlő választ ad: "Ahogy a történelmi fűszerek között csatangolok, az az érzésem, hogy a híres magyar konyha sokféle íze napjainkban kissé elszegényedett, megkopott. Mintha a szakácsok és gazdasszonyok megfeledkeztek volna róluk." A könyv szerzője még rá is dupláz: "Fűszereink nagy részét nagyanyáink nemcsak hogy ismerték, hanem kertjükben termesztették is. Ma azonban a boltban vásárolt borson, köményen, hagymán, petrezselymen, babérlevélen, majorannán kívül alig ismerünk más ízesítőt." Nem használjuk ki tehát lehetőségeinket. A fűszerválaszték ma újra óriási, csak éppen nem tudunk róla. A könyv célja az, hogy részletesen ismertesse a kiváló, de elfelejtett, a meglevő, de helytelenül használt, az új és ezért még ismeretlen fűszerféléket és a fűszerezés tudományát. Olvasóink mindent megtalálnak itt, amit a fűszerekről, fűszerkeverékekről tudni jó: eredetüket, jellemzőiket, tulajdonságaikat, felhasználási lehetőségeiket, termesztésüket. Megismerkedhetnek a különböző pácokkal, mártásokkal, ízesítőkkel, a fűszeres növényi ecetek összetételével, elkészítésével, használatával, és tanácsokat kapnak fűszeres italok keverésére is. A könyv harmadik kiadását a szerző jelentősen átdolgozta, kibővítette. Néhány új növényt közöl, részletesen tájékoztat a fűszernövények házi termesztésével és tartósításával kapcsolatos teendőkről. A modern táplálkozáshoz jó tanácsokat adnak az újonnan megírt fejezetek: "Korszerű ételek - korszerű ételízesítés", "A méz mint ízesítő", "Fűszernövények a szépség szolgálatában". Mindezeken túl sok új receptet és ötletet találunk az átdolgozott műben. Ajánljuk minden háziasszonynak, diétás étrendű embertársunknak, a vendéglők és nagy éttermek szakácsainak, konyhafőnökeinek és a vendéglátóipar más szakembereinek. Vissza TARTALOM Aperitif 5 A fűszerezés öröme 9 Egy kis fűszertörténelem 12 A fűszerekről általában 17 A fűszerek hatóanyagairól 22 A fűszerek vásárlása, tárolása és előkészítése 26 Fűszertartó a konyhában 30 A fűszerek helyes adagolása és elkészítése 33 Étel- italfűszereink részletes ismertetése 37 Angelika 38 Angosztura 40 Áfonya 41 Ánizs 42 Babérlevél 45 Bazsalikom 47 Boróka 49 Bors 51 Borsikafű 54 Borsmenta 56 Cayeni bors 58 Citrom 59 Citromfű 61 Csillagánizs 62 Édes kömény 64 Fahéj 66 Fehér üröm 67 Fekete üröm 69 Fokhagyma 70 Galanga 73 Grape fruit 74 Gyömbér 75 Izsóp 77 Kakukkfű 78 Kapor 81 Kapri 83 Kardamomi 85 Kaszkarilla 87 Kálmos 87 Komló 88 Koriander 90 Kömény 91 Kurkuma 93 Lestyán 95 Majoranna 96 Metélőhagyma 98 Mustár 100 Narancshéj 102 Padlizsán Paprika 104 Paradicsom 106 Pasztinák Petrezselyem 108 Rebarbara Retek Római kömény 112 Rozmaring 115 Sáfrány 116 Sáfrányos szeklice 118 Szagosmüge 120 Szegfűbors 121 Szegfűszeg 122 Szerecsendió 125 Szurokfű 126 Tárkony 128 Torma 129 Turbolya 131 Vanília 133 Vasfű 134 Vöröshagyma 136 Zeller 138 Zsálya 140 Fűszernövények a kiskertben és az ablakban 151 Fűszernövények házi tartósítása 162 Fűszerkeverékek 171 Fűszeres pácok - pácolások 143 Néhány szó a divatos fűszermártásokról 147 Az ételízesítőkről 201 A gomba is fűszer 205 Legyünk óvatosak a sózással! 210 Fűszeres növényi ecetek 214 Ízesített konyhaecetek 214 Borecetek 216 Egyéb ecetek 217 Korszerű ételek - korszerű ételízesítés 219 Új típusú és hagyományos levesek 219 Konzervételek 222 Mirelite gyorsfagyasztott ételek 226 Alufóliás ételek 230 Grillételek 232 Húsételek 238 Halételek 244 Sajtos ételek 247 Saláták 250 Baba- és gyermekételek 256 Diétás fűszerezési tanácsok 260 A fűszerek mint italalapanyagok 269 Likőrök, pálinkák 273 Gyümölcsborok, bólék, sörök 276 Hűsítő italok 278 Kávék 279 A méz mint ízesítő 280 Fűszerkalauz 284 Mihez - mit? 285 Mit - mihez? 292 Hasznos konyhai tanácsok 298 Fűszernövények a szépség szolgálatában 306 Irodalomjegyzék 310 Mit hol keressünk? 311
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 1 890 Ft

A termék megvásárlásával

189 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv - sérült borító
Kiadó mezőgazdasági könyvkiadó váll.
Oldalak száma:330
Súly200 gr
ISBN2399981052305
ÁrukódSL#2109065162
Kötéskemény kötés

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 1 890 Ft

A termék megvásárlásával

189 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Robert Greene: The 48 Laws of PowerRobert Greene: The 48 Laws of Power