FÜLSZÖVEG
... A hajóút 1519. szeptember 20-án kezdődött és az öt spanyol vitorlás alkotta flottából csak egyikük érte el - fedélzetén 18 emberrel - 1522. szeptember 6-án a hazai partokat. A hajó belseje azonban óriási vagyont, azaz 700 mázsa fűszert rejtegetett.
Egy villanás a történelemből! A híres Magellán-expedíció tragédiája és a tragédiában is siker: a világ legaromásabb fűszereivel gazdagodott Európa. S mindez akkor történt, amikor a borsot - mint a legértékesebb fűszert - a magyar patikáriusok aranymérlegen mérték és méregdrágán vásárolták lakomáikhoz a gazdagok.
Pillantsunk bele egy XVI. századbeli kéziratos könyvecskébe, "Az erdélyi fejedelem udvari szakácskönyv-"-be. Szinte elönt a fűszeráradat: "Tehénhús fokhagymás kaszás lével, tehénhús tiszta borssal, kukreittel, tehénhúspecsenye fenyőmaggal, murokkal, répával, vaddisznósült sóban, kakukkfűvel, vadalmával, ecettel, vöröshagymával, zsályával, majorannával, musttal, murokkal..." Az ízeknek és illatoknak szinte végtelen sora!
És vajon hol tartunk ma? Élünk-e a századokon át felhalmozódott fűszergazdagsággal?
Dr. Buga László, közismert orvosi tanácsadónk, e könyv ajánló oldalain nem éppen igenlő választ ad: "Ahogy a történelmi fűszerek között csatangolok, az az érzésem, hogy a híres magyar konyha sokféle íze napjainkban kissé elszegényedett, megkopott. Mintha a szakácsok és gazdasszonyok megfeledkeztek volna róluk."
A könyv szerzője még rá is dupláz: "Fűszereink nagy részét nagyanyáink nemcsak hogy ismerték, hanem kertjükben termesztették is. Ma azonban a boltban vásárolt borson, köményen, hagymán, petrezselymen, babérlevélen, majorannán kívül alig ismerünk más ízesítőt."
Nem használjuk ki tehát lehetőségeinket. A fűszerválaszték ma újra óriási, csak éppen nem tudunk róla. A könyv célja az, hogy részletesen ismertesse a kiváló, de elfelejtett, a meglevő, de helytelenül használt, az új és ezért még ismeretlen fűszerféléket és a fűszerezés tudományát. Olvasóink mindent megtalálnak itt, amit a fűszerekről, fűszerkeverékekről tudni jó: eredetüket, jellemzőiket, tulajdonságaikat, felhasználási lehetőségeiket, termesztésüket. Megismerkedhetnek a különböző pácokkal, mártásokkal, ízesítőkkel, a fűszeres növényi ecetek összetételével, elkészítésével, használatával, és tanácsokat kapnak fűszeres italok keverésére is.
A könyv harmadik kiadását a szerző jelentősen átdolgozta, kibővítette. Néhány új növényt közöl, részletesen tájékoztat a fűszernövények házi termesztésével és tartósításával kapcsolatos teendőkről. A modern táplálkozáshoz jó tanácsokat adnak az újonnan megírt fejezetek: "Korszerű ételek - korszerű ételízesítés", "A méz mint ízesítő", "Fűszernövények a szépség szolgálatában". Mindezeken túl sok új receptet és ötletet találunk az átdolgozott műben. Ajánljuk minden háziasszonynak, diétás étrendű embertársunknak, a vendéglők és nagy éttermek szakácsainak, konyhafőnökeinek és a vendéglátóipar más szakembereinek. Vissza
TARTALOM
Aperitif 5
A fűszerezés öröme 9
Egy kis fűszertörténelem 12
A fűszerekről általában 17
A fűszerek hatóanyagairól 22
A fűszerek vásárlása, tárolása és előkészítése 26
Fűszertartó a konyhában 30
A fűszerek helyes adagolása és elkészítése 33
Étel- italfűszereink részletes ismertetése 37
Angelika 38
Angosztura 40
Áfonya 41
Ánizs 42
Babérlevél 45
Bazsalikom 47
Boróka 49
Bors 51
Borsikafű 54
Borsmenta 56
Cayeni bors 58
Citrom 59
Citromfű 61
Csillagánizs 62
Édes kömény 64
Fahéj 66
Fehér üröm 67
Fekete üröm 69
Fokhagyma 70
Galanga 73
Grape fruit 74
Gyömbér 75
Izsóp 77
Kakukkfű 78
Kapor 81
Kapri 83
Kardamomi 85
Kaszkarilla 87
Kálmos 87
Komló 88
Koriander 90
Kömény 91
Kurkuma 93
Lestyán 95
Majoranna 96
Metélőhagyma 98
Mustár 100
Narancshéj 102
Padlizsán
Paprika 104
Paradicsom 106
Pasztinák
Petrezselyem 108
Rebarbara
Retek
Római kömény 112
Rozmaring 115
Sáfrány 116
Sáfrányos szeklice 118
Szagosmüge 120
Szegfűbors 121
Szegfűszeg 122
Szerecsendió 125
Szurokfű 126
Tárkony 128
Torma 129
Turbolya 131
Vanília 133
Vasfű 134
Vöröshagyma 136
Zeller 138
Zsálya 140
Fűszernövények a kiskertben és az ablakban 151
Fűszernövények házi tartósítása 162
Fűszerkeverékek 171
Fűszeres pácok - pácolások 143
Néhány szó a divatos fűszermártásokról 147
Az ételízesítőkről 201
A gomba is fűszer 205
Legyünk óvatosak a sózással! 210
Fűszeres növényi ecetek 214
Ízesített konyhaecetek 214
Borecetek 216
Egyéb ecetek 217
Korszerű ételek - korszerű ételízesítés 219
Új típusú és hagyományos levesek 219
Konzervételek 222
Mirelite gyorsfagyasztott ételek 226
Alufóliás ételek 230
Grillételek 232
Húsételek 238
Halételek 244
Sajtos ételek 247
Saláták 250
Baba- és gyermekételek 256
Diétás fűszerezési tanácsok 260
A fűszerek mint italalapanyagok 269
Likőrök, pálinkák 273
Gyümölcsborok, bólék, sörök 276
Hűsítő italok 278
Kávék 279
A méz mint ízesítő 280
Fűszerkalauz 284
Mihez - mit? 285
Mit - mihez? 292
Hasznos konyhai tanácsok 298
Fűszernövények a szépség szolgálatában 306
Irodalomjegyzék 310
Mit hol keressünk? 311
+ Mutass többet
- Mutass kevesebbet