Aki helyettünk viszi vásárra a bőrét:

JÁSZBERÉNYI SÁNDOR

Jászberényi Sándor tavaly megjelent novelláskötetével,
A lélek legszebb éjszakája című gyűjteménnyel 2017-ben elnyerte a Libri irodalmi díjat. A díj zsűrijének elnöke,
Károlyi Csaba úgy fogalmazott, hogy a szerzőnek „a mai
magyar irodalomban nem nagyon van párja.
Beszédmódja, poétikája, stílusa egyedi. Olyan formát tölt
meg élettel, amelyről már azt hihettük,hogy használhatatlan.”

A könyv sokáig vezette a Libri sikerlistáját.

A lélek legszebb éjszakája

Történet álmatlanságról és őrületről

Az első kötetével jelentős külföldi sikereket is elért Jászberényi Sándor történeteit leggyakrabban Hemingway prózájához hasonlítják, amiben ugyan van igazság, de a haditudósítóból lett magyar író irodalmi apja mégis inkább Graham Greene. Az ő köpönyegéből bújt elő.

2 841 Ft

Arról, hogy meghaltam, utólag értesítettek. Már egy órája ébren voltam, mikor bejött az orvos.

Az íróról

Jászberényi Sándor 1980-ban született Sopronban. Az ELTE-n szerzett előbb magyar, később arab szakos diplomát. 2000 óta jelennek meg versei és novellái irodalmi lapokban és folyóiratokban: az Élet és Irodalom, a Jelenkor, a Litera és a Mozgó Világ csak néhány ezek közül. Tíz éve kisebb-nagyobb megszakításokkal Egyiptomban él.

Elvégezte a Népszabadság újságíró-iskoláját. 2006-tól volt a Magyar Narancs haditudosítója. 2007-ben már Csádból számolt be a darfúri konfliktusról, de dolgozott Jemenben, Nigériában és a Gázai övezetben is.

Szabadúszó újságíróként írt az Arab Tavaszról 2011-ben. A kairói zavargások alatt személyesen is tanúja volt tűzharcoknak. Tudósított a Majdan térről és a Krími háború több helyszínéről is. A New York Times-ban is jelent meg beszámolója az ukrajnai helyzetről.

2014-től a 24.hu munkatársa, itt is több cikke jelent meg az ukrajnai harcokról. A kurd haderőkkel együtt mozogva írta és fotózta végig az Iszlám Állam offenzíváját Irakban.

Eddig három önálló kötete jelent meg, az első ezek közül Budapest-Kairó - Egy haditudósító naplója címmel jelent meg 2013-ban, ami az Arab Tavasz eseményeit dolgozza fel. Sok a témában született írással ellentétben Jászberényi nem itthonról, egy légkondicionált szobából elemez és okoskodik, hanem személyes élményeit adja közre, úgy, ahogy látta őket. Közelebb hozza hozzánk a háborút, pontosabban: vásárra viszi a bőrét, hogy nekünk már ne kelljen.

Szintén 2013-ban jelent meg első novelláskötete, Az ördög egy fekete kutya és más történetek címmel. Itt már a publicisztika és az irodalmi napló műfajából kilépve kőkemény, elemi erejű novellákba foglalta fiktív elbeszélőjének élményeit a háború sújtotta Közel-Keleten.

A 2016-os novellafüzér, A lélek legszebb éjszakája már azt is bizonyítja, hogy Jászberényi hangja nem csak a közel-keleti harcok között, hanem európai díszlettel is működik. Bár az álmatlansággal küzdő Maros Dániel legtöbb sztorija még mindig "odaát" játszódik, Londonban és Magyarországon is megfordulunk egy-egy történet erejéig. A tűpontos szavak és súlyos csattanók itt sem veszítenek erejükből.
Jászberényi Sándor elfojtásra, hallgatásra, tömörségre épülő stílusa úgy ragadja meg a háborús övezetben (és az emberi lélekben) egymás mellett megférő legnemesebb és legnemtelenebb cselekedeteket, az ezek mögött húzódó tragédiákat és apró csodákat, hogy közben elkerüli a terjengős szentenciákat és tanulságokat. Ő csak elmeséli a történeteit, és ránk bízza, hogy mit kezdünk velük.

Tudjon meg többet!

Az ördög egy fekete kutya - és más történetek

Jászberényi Sándor 2006 óta él több-kevesebb megszakítással Egyiptomban, több afrikai és közel-keleti konfliktus, háború haditudósítója. Novellái ennek a színtérnek és emberi sorsok- nak hűvösen pontos, ám nem szenvtelen látleletei. A szerzőt első novelláskötete máris a kortárs próz ígéretévé avatja.

1 500 Ft

Beteg vagyok. Lüktet az ér a halántékomban. Az egész idegrendszeremet érzem, minden egyes eremet.

Budapest–Kairó – Egy haditudósító naplója

Tudja, valójában mit érzünk, megélte velünk a forradalmat. - Sherif Bakr, Al-Arabi. Mit keres egy magyar a forrongó Észak-Afrikában és a Közel-Keleten? Csupa olyan élethelyzetben, amikor a saját élete tudhatóan egy fabatkát sem számít?

2011. február 1., este hét óra. A kairói nemzetközi repülőtér hármas terminálján állok, a hátizsákommal és a kameratáskámmal a kezemben.

Dr. Csernus Imre: A magyarDr. Csernus Imre: A magyar