Viktor Jerofejev

A nagy gopnyik - Feljegyzések az élő és halott Oroszországról

atlantic press  | 2024  | MAGYAR nyelvű  | KARTONÁLT RAGASZTÓKÖTÉS VISSZAHAJLÓ FÜLLEL  |  640 oldal

A szerzőt évtizedek óta az orosz irodalmi "újhullám" vezéregyéniségének tekintik. A Boston Globe a posztszovjet irodalom legnagyobb egyéniségének tartja. Az orosz széplány című regényének francia kiadása nagyobb példányszámot ért el, mint Paszternák klasszikusa, a Doktor Zsivágó. Új regénye korábbi írásaihoz képest is csúcsteljesítmény. Száznyolcvan (!) fejezetben a kivételes találkozások, meghökkentő intimitások, történelmi és politikai eszmefuttatások olyan tömegét vonultatja fel, ami alighanem páratlan a posztmodern világirodalomban.
A tárgy Oroszország a maga történelmével, Sztálinnal, Gorbacsovval és persze a címadó Putyinnal. "A nagy gopnyik úgy bombázta le a könyvemet, ahogy Ukrajnát" - írja korábbi könyvének fogadtatásáról ebben a könyvében, mely őszintesége és szépírói eszközeinek sokfélesége okán olyasféle intellektuális bombaként robbanhat az orosz-és világirodalomban, mint annak idején a Szolzsenyicin által írt Gulág arhipelág.
Jerofejev apja diplomata, Sztálin egyik tolmácsa volt, ő maga filológiát tanult a Moszkvai Állami Egyetemen, fiatalon Dosztojevszkijről és De Sade márkiról írt könyveket, majd a Metropol című szamizdat kiadvány egyik szerkesztője volt, ezért ki is zárták az Írószövetségből. Ez azonban csak egyike azoknak a kudarcoknak, melyek "a nagy Szovjetunió" értelmiségi polgárát fenyegetik. Jerofejev most minden frusztrációt kiír magából, amelyek egy számára immár vállalhatatlan országban a gondolkodó embert érik.
A nagy gopnyik név, Putyin gúnyneve, a szputnyik mintájára született (a gopnyik kis csirkefogót, huligánt jelent) úgy kerül a regénybe, hogy a szerző, aki maga is találkozott az orosz elnökkel, autentikus korrajzzal és megannyi következtetéssel szolgál a Szovjetunióról és Oroszországról, Sztálinról, Gorbacsovról, Putyinról az "októberi fordulattól" az ukrajnai háborújáig. Ezek némelyike az áthallások folytán elgondolkodtatja a magyar olvasót is.
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Eredeti ár: 6 490 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Bevezető ár: 5 192 Ft

A termék megvásárlásával

519 pontot szerezhet


Előrendelhető

Várható megjelenés:
2024. 09. 01.


Személyes átvétel

Ingyenes


Házhoz szállítás

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó atlantic press
Kiadás éve2024
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:640
BorítóKARTONÁLT RAGASZTÓKÖTÉS VISSZAHAJLÓ FÜLLEL
Súly600 gr
ISBN9789635570782
Árukód2777098 / 1220840

Vásárlói értékelések, vélemények

(1 vélemény)
Alice Mathiasen
2024. 04. 21.

Anélkül, hogy olvasta volna, máris egy csillagot ad egy agymosott :-) Mielőtt értékelünk egy könyvet, talán olvassuk el.


Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Eredeti ár: 6 490 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Bevezető ár: 5 192 Ft

A termék megvásárlásával

519 pontot szerezhet


Előrendelhető

Várható megjelenés:
2024. 09. 01.


Személyes átvétel

Ingyenes


Házhoz szállítás

14 000 Ft felett ingyenes

Hallgassa csak!Hallgassa csak!