Tőzsér Árpád

A lélek hossza - Tanulmányok, kritikák, esszék, jegyzetek

gondolat kiadói kör kft.  | 2020  | MAGYAR nyelvű  | CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS  |  247 oldal

A lélek hossza című könyv tanulmányokat, kritikákat, esszéket és irodalmi jegyzeteket tartalmaz. Az utolsó hasonló jellegű kötetem 2012-ben jelent meg a pozsonyi Madách-Posonium Könyvkiadónál (Faustus Pozsonyban címmel), de mivel ez a kiadvány terjesztési és egyéb okoknál fogva alig került el az olvasókhoz (kritikai visszhangtalanságából is erre lehet következtetni), néhány írást (főleg születésnapi köszöntőket és nekrológokat) abból is átvettem jelen gyűjteményembe, de az anyag döntő többsége a 2012 óta eltelt nyolc év termése, s könyvalakban itt jelenik meg először. Tanulmányaim és kritikáim, érdeklődésemnek megfelelően, főleg költői életművekről, illetve egyes verskötetekről szólnak. (De nem csak: Próza címmel külön ciklus szól néhány prózaírónkról is.) Költőtől való a kötetem címe is: a "lélek hosszáról" Radnóti Miklós ír a Levél a hitveshez című versében, így: "megjártam érted én a lélek hosszát". A vers, s vele együtt az értelmezője, mindig a "lélek hosszát" járja, a kritikus a költővel s művével a lélek terében és idejében együtthaladva jut el a mű lehetséges jelentéséig (a megértés kegyelmi állapotáig) és a racionális hatáselemzések gyakorlatáig.

A szemlézésre és értékelésre általam kiválasztott költők, írók névsorában ilyenféleképpen az olvasó hiába keres rendszert. A választásaim szubjektívak: csak kedves költőimről, íróimról szoktam írni, a "kiválasztottaimról". A "kritika" szó görög eredetijének, a "krinó"-nak megfelelően. (Krinó = kiválasztani.)
A választásom tehát egyben kritika is: pozitív kritika. Néhány név a "kiválasztottaim" sorát jelzendő, kedvcsinálónak: József Attila, Radnóti Miklós, Dsida Jenő, Weöres Sándor, Tolnai Ottó, Kőrizs Imre, Ottlik Géza, Esterházy Péter, Lengyel Péter, Grendel Lajos, Bohumil Hrabal, Vladimír Holan, Milan Rúfus.

Tőzsér Árpád
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Eredeti ár: 4 500 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 4 275 Ft

A termék megvásárlásával

427 pontot szerezhet


Utolsó darabok


Személyes átvétel 1-3 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 1-3 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó gondolat kiadói kör kft.
Kiadás éve2020
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:247
BorítóCÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
Súly402 gr
ISBN9789635560356
Árukód2740102 / 1193716

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Eredeti ár: 4 500 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 4 275 Ft

A termék megvásárlásával

427 pontot szerezhet


Utolsó darabok


Személyes átvétel 1-3 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 1-3 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kriminálisan jó válogatásKriminálisan jó válogatás