Ég és jég - Személyes beszámoló az 1996-os Mount Everest-i hegymászó tragédiáról

Krakauer dermesztő élményei a legmegrögzöttebb hegymászókat is arra késztetik, hogy a tengerszinten keressenek menedéket. - (Sports Illustrated) Amikor Jon Krakauer 1996. május 10-én kora délután felért a Mount Everest ormára, már ötvenhét órája nem aludt, és szédelgett az agyát eltompító oxigénhiánytól. Miközben visszafordult, hogy megkezdje... bővebben
Utolsó ismert ár:
4 275 Ft

A termék nincs raktáron, azonban Könyvkereső csoportunk igény esetén megkezdi felkutatását, melynek eredményéről értesítést küldünk. Bármely változás esetén Ön a friss információk birtokában dönthet megrendelése véglegesítéséről.

Igénylés leadása
Olvasói értékelések
Nincs értékelés
Írjon saját értékelést, és ossza meg véleményét a többi vásárlóval!
Olvasói értékelések
Szalontai Tamás
Olvasmányos a könyv, kifejezetten tetszett. Értékét egy kicsit csupán az csökkenti, ahogyan a végén Krakauer a Bukrejev-DeWalt-féle Hegyi őrület c. könyvet, valamint a szerzőpárost kritizálja. Érdemes azt a művet is elolvasni. Ami számomra mindkét könyvből kiderül, hogy tulajdonképpen bárki feljuthat az Everestre, de a megfelelő felkészültség és tapasztalat nélkül útnak indulók nemcsak saját, hanem mások egészségét, életét is veszélyeztethetik. Ennek ellenére a tudósítások alapján úgy ítélem meg, hogy megelőzhető lett volna a tömeges tragédia. Vagy a másik oldalról nézve: bármikor újra megtörténhet egy hasonló eset, ha ilyen jellegű hibákat vétenek (pl. a legkésőbbi visszafordulási időpont figyelmen kívül hagyása), és ez még egy balszerencsével (vihar) is párosul.
Mezei László
Sok mindenben osztom az előttem szóló véleményét, ezt a könyvet valóban nehéz letenni, én is két nap és két éjszaka alatt olvastam ki egyhuzamban. Krakauer - szokásához híven - alapos munkát végzett, alighanem tökéletesen oldotta meg a rá bízott feladatot, vagyis hogy írja meg az 1996-os tavaszi szezon eseményeit a Mount Everesten. Méltán lett belőle világhírű történet. Egyetlen probléma a könyvvel viszont az, hogy - bármilyen meglepő - valójában ez nem hegymászós történet! Sokkal inkább egy balul végződő társasutazás története, a szereplők nagy része sem hegymászó (legfeljebb valamikor az volt), hanem időközben utazási irodát nyitó pénzéhes, a hegymászás és a hegyi vezetés tradicionális értékeire fittyet hányó "üzletember", valamint az általuk "megtévesztett", gyakran addig hegyet legfeljebb csak képeslapon látott, kétes dicsőséget (no és hírnevet) hajszoló gazdag turista, akiknek szánalmas vergődése történetesen a világ legmagasabb hegyén játszódik. Ehhez hasonló történetet azóta szinte minden évben lehetett volna írni arról a bohóckodásról, ami hegymászás címén a Mount Everesten zajlik. Persze ez legkevésbé sem a szerző vagy a kiadó hibája. Ők kiváló munkát végeztek, és az olvasó is garantáltan jól fog szórakozni. Viszont ha az ember valódi hegymászós történetet olvasna, valódi hegymászókkal és valódi hegymászói teljesítményekkel, akkor inkább Reinhold Messner, Kurt Diemberger, Greg Child vagy Jerzy Kukuczka könyveit lapozgassa...
Kovács Erika
A két magyar hegymászó tragédiája adta az inspirációt, hogy keressek egy hegymászással kapcsolatos regényt. Az interneten kértem tanácsot olvasó társaimtól és ezt a könyvet tanácsolták olvasásra. Nem csalódtam. Krakauer nagyon jó író. Nem vész el a részletekben, de nagyon sok ismeretet ad a könyvében. Mindezt teszi nagyon érthetően és nem unalmasan. Nem tudtam letenni a könyvet, annyira gördülékenyen és fordulatosan írja le ennek a tragédiának a történetét. Tudtam a történet végét, hogy tragédia lesz, még is az utolsó pillanatig éberen tartotta a figyelmemet.
Kovács Erika
A két magyar hegymászó tragédiája volt az ihletőm, hogy kellene olvasnom egy hegymászással kapcsolatos könyvet. Sokat tallóztam az interneten, kértem tanácsot más olvasóktól, hogy melyik legyen az a könyv, amelyet érdemes ebben a témában elolvasni. Nagyon sokan javasolták Krakauer könyvét. Bejött! Nagyon jól ír Krakauer. Azt nem mondom, hogy kedvet kaptam a hegymászásoz, de sok kérdésre magyarázatot kaptam a magyar hegymászók tragédiájával kapcsolatban. Jó könyv. El kell olvasni.
Mutasd az összes véleményt

Események

H K Sz Cs P Sz V
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3