Dr. Bujtor László

A dinamikus Föld eszméje

digi-book mo.kiadó és ker.kft.  | 2023  | MAGYAR nyelvű  | CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS  |  207 oldal

Földrengések, áradások, cunamik, klímaváltozás, tengerszint-emelkedés: mind-mind olyan hívószavak, amik részévé váltak mindennapi életünknek, holott évtizedekkel korábban csaknem ismeretlen eseményeket jelöltek, melyekkel csak a tudósok foglalkoztak. Ezen változások hátterében bolygónk áll, amit - részben a fent említett folyamatok gyorsuló, erősödő hatásának következményeként - manapság egészen másként látunk. Bolygónk sokkal inkább egy változékony, finom egyensúlyi rendszerek kényes egymásra hatásából építkező, finoman hangolt mozgalmas rendszer, mint a korábban vélt stabil, robusztus és kiszámítható világ. Maga a dinamikus Föld.
A dinamikus Föld eszméjének megszületéséről, a geológia modern forradalmáról szól ez a könyv, amely 21 fejezetben Alfred Wegener kontinensvándorlási elméletétől, mint kezdettől kíséri végig az olvasót a szuperkontinens-ciklus évmilliárdokat átfogó hatalmas folyamatának megismeréséig. A szerzője geológus, egyetemi oktató és kutató, saját szakterületén az őslénytan és rétegtan tudományában nemzetközileg jegyzett tudós. Hézagpótló tudományos-ismeretterjesztő művet tett le az asztalra, amely friss szemléletben, teljesen újszerű felfogásban mutatja be egy tudomány fejlődését és egy új tudományos paradigma megszületését, amit Föld - Rendszer tudománynak, avagy a dinamikus Föld eszméjének nevezünk.
A könyv fejezetei alkotóikon keresztül egy-egy új tudományos felismerést mutatnak be, kiemelve a tudományos eredményt és bemutatva azt a környezetet, amely segítette (vagy gátolta) az eredmények születését. A könyv egyedi ízt ad a tudományos ismeretterjesztésnek: a száraz elméletek mellett színes tudósegyéniségek jelennek meg. Hiszen mennyivel könnyebb megérteni egy tudomány fejlődését és eredményeit, ha arca van a tudósnak: látjuk, hogy ő is csak ember, elválaszthatatlan része az őt körülvevő társadalomnak, amely hat rá és ő is hat a társadalomra.
S bár a dinamikus Föld eszméje a lemeztektonika elméleti felépítményére alapszik, ennek bemutatása csak fele a könyv tartalmának. Megjelennek egyéb területek és felfedezések, mint a Föld korának megismerése, a Föld körüli elektromágneses védőernyő felfedezése, a dinoszauruszok kihalása és a kihalások törvényszerűségei, a földi élet korai megjelenése és bonyolultsága, a földtörténet során a tengerszintváltozás dinamikus rendszere, valamint olyan hatalmas klímakatasztrófák is, mint a perm végi kihalás, vagy a kriogén időszak, amikor százmillió évekre fagyott golyóbissá vált Földünk.
A könyvet a legfontosabb kifejezéseket magyarázó kisszótár, irodalomjegyzék, név- és tárgymutató mellett a geológia Nobel-díjának is nevezett Vetlesen-díjazottak, valamint a hasonlóan nagy presztízsű Wollaston Érem azon díjazottjainak bemutatása kíséri, akik a dinamikus Föld eszméjének megalkotásában segédkeztek, ezzel hitelesítve a választott szereplők nemzetközi jelentőségét. Végül egy fejezet erejéig megjelenik a magyar tudomány is azzal a szereplővel, aki a múlt század második felének nemzetközileg talán a legmagasabban jegyzett magyar geológusa volt.
A könyv megértését csaknem 40 szövegközti ábra segíti és magyarázza a korszakalkotó elméleteket. A könyv elején a felfedezéseket bemutató idővonal, míg a végén a legfrissebb eredmények alapján készült földtörténeti korbeosztás segíti a különböző idősíkokon való eligazodást és áttekintést.
A könyvet ajánljuk a természettudományok iránt érdeklődő széles olvasóközönségnek, egyetemistáknak, közép- és általános iskolai földrajz- és környezettan tanároknak, és bárkinek, akit érdekel egy természettudomány szemünk előtt zajló átalakulása, szemléletváltása, a bennünket körülvevő környezet megértése.
Részlet a lektori véleményből: "...a könyv olvasása során jó párszor volt "aha"-érzésem és a megvilágosodás pillanatait éreztem. Tiszta szívemből remélem, hogy ezen kiváló könyv olvasóinak többsége megtapasztalja ezeket a megvilágosító pillanatokat..."
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Eredeti ár: 5 490 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 5 215 Ft

A termék megvásárlásával

521 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó digi-book mo.kiadó és ker.kft.
Kiadás éve2023
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:207
BorítóCÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
Súly458 gr
IllusztrációSZÖVEGKÖZTI FEKETE-FEHÉR ÁBRÁK
IllusztrátorVarga Tamás
ISBN9789635598168
Árukód2769043 / 1215189

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Eredeti ár: 5 490 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 5 215 Ft

A termék megvásárlásával

521 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Tesz-vesz aloldalTesz-vesz aloldal