Baranyi Ferenc  |  Jóna Dávid

Kilenc hollómadár - Baranyi Ferenc és Jóna Dávid lírai párbeszéde

hungarovox bt  | 2023  | MAGYAR nyelvű  | PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT  |  160 oldal

Párbeszédre nehéz, olykor képtelen korunkban megnő a gesztusok és beszélgetések szerepe, fontossága, sőt elkerülhetetlensége. A mindennapokban és a művészetekben egyaránt. Ennek kulturáltságát és lírai minőségét Baranyi Ferenc és Jóna Dávid korábbi kötete, a Gyöngyhalászok ékesen bizonyítja: a költői és emberi barátság versbe forrott - spontán módon. A mostani kötet az előzőnek folytatása, ám itt penzum is van: a választott versek mellett Baranyi által kijelölt, vagyis kiemelten fontosnak tartott műveket is gondol tovább Jóna Dávid a maga életével és életigazságaival. Újabb állomás tehát a lírai párbeszéd a Kilenc hollómadárban, okulásul nem csupán a költészetet kedvelőknek, hanem a hiányokkal terhes korunknak is. Mindannyiunknak! (Kaiser László)

Mit is tart kezében az olvasó? Egy újkori kódexet! Mátrixot! Egyszerűséget! Szépséget! A költői teremtés kefelevonatát! Két nagyszerű költő versországát! Történelemsűrítményt felhigítva a valósággal, a képzelettel, játékos-komolymély lírát, gondolatcsarnokot. A szó megfogan... és aki át akar kelni az unaloműzött, értékszétdobált világban Párizstól Óbudáig, Orpheusztól Toldiig a lefordíthatatlan tengerek, tájak, múltidéző rímkoppanások között, az ennél jobb bárkát nem találhat. Össze van benne gyűjtve a szerelemből, az olasz reneszánszból, mai világunkból minden szikra, minden gyöngyhajszolt gondolat - megmenekülés, minden vallomás, minden szóvá domborodó versidom. Kell-e a költészetnek Baranyi Ferencnél és Jóna Dávidnál nagyobb bizonyíték arra, hogy a 86 és 55 éves váteszi költők mintegy 60 évnyi versválasz arányában megkapjuk mi is, mindennapi történéseink - általuk kidolgozott - életbemártott egyenletét. (Szentjánosi Csaba)

Baranyi Ferenc és Jóna Dávid lírai kézfogása nyomán - a néhány éve megjelent verspárbeszédük kiadása után - újabb kötet formálódott. A szavak igazságában ölelkező lelki-gondolati barátság ez. A Jóna-versek az egykor megírt Baranyi-szövegek továbbgondolásai, lírai asszociációi. A fiatalabb kortárs újraformálja a XX. század közepének évtizedeit is megélt költő egykor ihletet adó érzéseit, impresszióit, hogy aztán saját életterének tapasztalatait a maga történetén és korán - mint retortán - áteresztve, a versélményt lepárolva helyezze el költői univerzumában. Így válnak időtlenné évtizedekkel ezelőtt megírt gondolatok. Hollómadár szárnyán vándorolnak ideák, érzések, tapasztalások Baranyi Ferenctől Jóna Dávidon át az olvasóig. (Dr. Gréczi-Zsoldos Enikő)
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Eredeti ár: 2 500 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 2 375 Ft

A termék megvásárlásával

237 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó hungarovox bt
Kiadás éve2023
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:160
BorítóPUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly180 gr
IllusztrációZSIGMOND ISTVÁN 35 FF. GRAFIKÁJA
ISBN9789635341603
Árukód2771222 / 1216597

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Eredeti ár: 2 500 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 2 375 Ft

A termék megvásárlásával

237 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Dr. Peter Vajkoczy: Élet és halál küszöbénDr. Peter Vajkoczy: Élet és halál küszöbén