Baluja Petra

A sűrített nő - Sikerek és életpályák vizsgálata a kőszínházakban

napkút kiadó kft  | 2023  | MAGYAR nyelvű  | RAGASZTÓKÖTÖTT  |  208 oldal

Vajon mit jelent a sűrítettség? Mitől lehet egy nő sűrített? Csak a színházi közegben használhatjuk ezt a fogalmat? A tanulmány egyszerre ad válaszokat és tesz fel kérdéseket azáltal, hogy elemzi a színház történetileg kialakult szervezeti sajátosságait, a szerepek és a szerepeket eljátszók társadalmi helyzetének változásait, de leginkább a színésznők és színészek saját élményeit, történeteit, meglátásait - amelyekből összeáll, milyen is a "sűrített nő".
A színésznők helyzetének elemzésével bemutatja a nők társadalmi helyzetét, a női szerepek sajátos karaktereit s ezek ellentmondásait. Rámutat a sokszor hangsúlyozott társadalmi hátrányokra, illetve a kevésbé elemzett, gyakran tabusított előnyökre is. A kötet a társadalom női szerepeinek részleteit felnagyítva értekezik a színésznők testiségéről, a rivalda által túlhangsúlyozott "nőiességről" és a magánélet ambivalenciáiról. A színésznői szerepek ellentmondásaiban azonban a színháznak mint intézménynek, valamint a drámairodalomnak is jelentősége van. A színház szereti leegyszerűsíteni a női "szerepkínálatot" a szerelmes és hódító fiatal nőkre és a férfi főszereplők támaszát jelentő anyákra, nagyanyákra, dajkákra - miközben az elvileg a szakmai karrierjük csúcsán levő, középkorú színésznőknek alig jut szerep.
A könyv olvasását bátran ajánlom azoknak, akik a színésznőben a "sűrített nőt", a színházi szerepeken túl a női társadalmi szerepek sűrítményét is fel akarják fedezni.

Krémer Balázs
szociológus
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Eredeti ár: 2 990 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 2 840 Ft

A termék megvásárlásával

284 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó napkút kiadó kft
Kiadás éve2023
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:208
BorítóRAGASZTÓKÖTÖTT
Súly230 gr
ISBN9786156555403
Árukód2771183 / 1216566

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Eredeti ár: 2 990 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 2 840 Ft

A termék megvásárlásával

284 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Carley Fortune: Várlak a tónálCarley Fortune: Várlak a tónál