Ambrus Lajos

Régi szegedi konyha - Rézi néni és Móra Ferencné szakácskönyvei, Cserna-Szabó András esszéivel

CULINARIA HUNGARICA

kortárs könyvkiadó kft  | 2023  | MAGYAR nyelvű  | KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ  |  472 oldal

A régi szegedi konyhát bemutató kötetünk két személyre koncentrál: a XIX. század második felének és a XX. század első felének két legjelentősebb szegedi "gasztronómusára", szakácskönyvszerzőjére: "Rézi nénire", azaz Doleskó Teréz főzőnőre, a szegedi piaristák szakácsnőjére, és egyik legnépszerűbb írónk, Móra Ferenc feleségére, Walleshausen Ilonára. Míg a kor gyakorlata az volt, hogy főként franciából németre és abból magyarra fordított szakácskönyveket adtak ki "nemzeti", "magyar", "hazai" címszók alatt, addig Rézi néni és Móráné munkái alapvetően eredeti alkotásoknak tekinthetők: az alföldi és a szegedi konyha megjelenik bennük, szerzőik valóban léteztek, ellentétben például Czifray István nádori szakácsmesterrel. Mindkét szakácskönyvet rengetegszer kiadták, átírták, átszabták a kor igényeinek megfelelően, általában mindenféle filológiai lelkiismeret-furdalás nélkül. Mi két unikális kötet megjelentetése mellett döntöttünk. Azért választottuk Rézi néni munkájának 3. kiadását 1882-ből, mert ez az utolsó olyan kiadás, amikor Doleskó Teréz még élt, tehát valószínűleg ő hagyta jóvá a szöveget. Ebből a kiadásból jelen tudásunk szerint csupán egy példány létezik, az Országos Széchényi Könyvtár tulajdona. Móráné könyvének viszont egy sokáig lappangó "őskiadását" választottuk, ez is ritkaság tehát, két példányt ismerünk belőle. 1922-ben jelent meg Szegeden "Mit főzzünk? Mindenkinek nélkülözhetetlen szegedi szakácskönyv" címmel, az előszót Móra Ferenc írta. -- Cserna-Szabó András e receptgyűjteményekhez írt bevezető esszéiben arra keresi a választ, hogy ki volt Teréz és Ilona, és művük miért jelentős és megkerülhetetlen a szegedi és a magyar gasztronómia történetében. A kötet az illusztris Culinaria Hungarica sorozatban, több mint 130 színes illusztrációval jelenik meg.
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Eredeti ár: 12 000 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 11 400 Ft

A termék megvásárlásával

1 140 pontot szerezhet



Személyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó kortárs könyvkiadó kft
Kiadás éve2023
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:472
BorítóKEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly1868 gr
Sorozat CULINARIA HUNGARICA
IllusztrációSZÍNES,FEKETE-FEHÉR KÉPEK,FOTÓK
ISBN9789634351351
Árukód2776506 / 1220456

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Eredeti ár: 12 000 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 11 400 Ft

A termék megvásárlásával

1 140 pontot szerezhet



Személyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Az ízek varázsaAz ízek varázsa