Tápanyagtáblázat

medicina könyvkiadó zrt.  | 1988  | papír / puha kötés  |  259 oldal

Libri Antikvárium
SZERZŐ Dr. Zajkás Gábor Dr. Frenkl Róbert Dr. Bouquet Dezső Dr. Antal Magda Dr. Gion Béla Dr. Antal Magda Dr. Frenkl Róbert SZERKESZTŐ 'Dr. Zajkás Gábor: Tápanyagtáblázat' összes példány Kiadó: Medicina Könyvkiadó Kiadás helye: Budapest Kiadás éve: 1988 Kötés típusa: Ragasztott papírkötés Oldalszám: 259 oldal Sorozatcím: Kötetszám: Nyelv: Magyar Méret: 20 cm x 14 cm ISBN: 963-241-561-2 TARTALOM Bevezetés (Dr. Bíró György és Dr. Lindner Károly) 7 Tápanyagszükséglet (Dr. Antal Magda) 9 Energia, energiaforgalom 10 Az egyéni energiaszükséglet kiszámítása 10 Energiaszükséglet a terhesség alatt 15 Szoptató anyák energiaszükséglete 15 Serdülők energiaszükséglete 16 Ajánlott energia- és tápanyagbevitel 17 Fehérjék és aminosavak 17 Fehérjeszükséglet 17 Ajánlott fehérjebevitel 20 Szénhidrátok 23 Zsírok (lipidek) 24 Vitaminok 25 Zsírban oldódó vitaminok 27 Vízben oldódó vitaminok 29 Ásványi anyagok 32 Makroelemek 32 Mikroelemek 35 Közétkeztetés, fogyasztási tendenciák (Dr. Bouquet Dezső) 39 A közétkeztetés fő formái, szerepe és feladatai a lakosság ellátásában 39 A közétkeztetés táplálkozás-egészségügyi értékelése és ellenőrzése 40 Az étrend minőségének értékelése 40 Az élelmezés mennyiségi értékelése 43 Javaslatok a gyermekek és fiatalok korszerű élelmezésére 45 Javaslatok különböző nehézségű munkát végzők részére 45 Néptáplálkozásunk helyzete, tendenciái és ésszerű módosítási javaslatok 51 Betegélelmezés (Dr. Zajkás Gábor) 53 A beteg ember tápanyagszükséglete 53 Étrendi javaslatok különféle megbetegedésekben 54 Emésztőszervi betegségek 55 Májbetegségek 66 Epeutak betegségei 67 Hasnyálmirigy-betegségek 68 A vizeletkiválasztó rendszer betegségei 69 Szív- és vérkeringési betegségek 76 Anyagcsere-betegségek 79 Endokrin betegségek 81 Étrendi kezelés fertőzéseknél, műtét, trauma, égés után 81 Sporttáplálkozás (Dr. Frenkl Róbert) 84 Sportolók energiaszükséglete 84 Energiaigény a különböző sportágakban 84 Tápanyagarányok. Fehérje-, zsír- és szénhidrátszükséglet 88 Sportolók vitaminszükséglete 91 Folyadék- és ásványianyag-pótlás a sportban 93 Táplálkozás és versenyzés 93 Szabadidősport és táplálkozás 94 A katonák tápanyagszükséglete (Dr. Gion Béla) 95 ÉLELMIANYAGAINK TÁPANYAGTARTALMA 99 Energiatáblázat (Dr. Lindner Károly) 102 Gabonák, magvak és termékeik 102 Tejek és tejtermékek 108 Tojás 113 Húsok és húskészítmények 113 Zsiradékok 125 Zöldség- és főzelékfélék 126 Gombák 129 Ételízesítők 129 Gyümölcsök 130 Diófélék, olajos magvak 132 Készételek 133 Tartósított élelmiszerek 138 Gyorsfagyasztott félkész- és készételek 141 Különleges célú készítmények 147 Bébiételek 154 Édesipari termékek, fagylaltfélék, egyebek 157 Italok 163 Gyermekélelmezésben szolgáltatott ételek összetétele 167 Vitaminok (Dr. Dworschák Ernő, Dr. Barna Éva és Dr. Lindnerné Dr. Szotyori Katalin) 178 Gabonák, magvak és termékeik 178 Tejek és tejtermékek 184 Tojás 187 Húsok és húskészítmények 188 Zsiradékok 191 Zöldség- és főzelékfélék, -készítmények 194 Gombák 194 Gyümölcsök 194 Diófélék, olajos magvak 196 Félkész- és készételek 196 Gyorsfagyasztott készítmények 201 Bébiételek és -italok 203 Ásványi anyagok (Dr. Lindnerné Dr. Szotyori Katalin és Dr. Gergely Anna) 206 Gabonák, magvak és termékeik 206 Tejek és tejtermékek 209 Tojás 211 Húsok és húskészítmények 211 Zöldség- és főzelékfélék 215 Gombák 216 Gyümölcsök, gyümölcskészítmények 218 Diófélék, olajos magvak 219 Félkész- és készételek 219 Különleges célú készítmények 223 Üdítőitalok 227 Ásványvizeink jellemzői 228 Gyógyvizeink jellemzői 230 Élelmianyagok különleges összetevői (Dr. Dworschák Ernő és Dr. Gaál Ödön) 232 Aminosavtartalom 232 Zsírsavösszetétel 234 Állati eredetű élelmianyagok koleszterintartalma 237 Növényi eredetű élelmianyagok szterintartalma 237 Élelmirost-tartalom 238 Oxálsavtartalom 241 Fitinsavtartalom 242 Flatulenciát okozó oligoszacharidok 242 Ételkészítési technológiák során keletkező veszteségek (Dr. Kádas Lajos és Vajda Pál) 243 Húsfélék veszteségei előkészítéskor 243 Húsfélék veszteségei hőkezeléskor 245 Zöldség- és főzelékfélék veszteségei előkészítés és elkészítés során 251 Felhasznált főbb irodalom 260 Adatokat, információkat nyújtó szervek 261
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 1 490 Ft

A termék megvásárlásával

149 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv
Kiadó medicina könyvkiadó zrt.
Kiadás éve1988
Oldalak száma:259
Súly200 gr
ISBN2399994381324
ÁrukódSL#2109216849
Kötéspapír / puha kötés

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 1 490 Ft

A termék megvásárlásával

149 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Shona Innes: Az internet olyan, mint egy pocsolyaShona Innes: Az internet olyan, mint egy pocsolya