Magyar vadgasztronómia

szig-tim kiadó  | 2003  | papír / puha kötés  |  113 oldal

Libri Antikvárium
FÜLSZÖVEG Évezredek óta a vadételek főúri, fejedelmi és királyi lakomák legmagasabbra értékelt ételeit képezték. Hun királyok, római császárok, európai fejedelmek, asztalán a vadételek jelentették a presztízs fogásokat. Mindez természetesen kapcsolatban volt a vadászat szimbolikái jelentésével: a vadak vadászata, elejtése főúri és királyi tevékenység volt, a háziállatok beszerzése, ,,elejtése" viszont az alacsonyrendű szolganépség, mészárosok dolga volt. A hun-magyar csodaszarvas legenda szerint, a magyar őstörténelem szarvasvadászattal kezdődött, amelyet úgy is értelmezhetünk, mint a korabeli vadgasztronómia megvalósításához szükséges alapanyag beszerzésének történetét. A vadgasztronómia előszeretete végül is Hunort és Magort egy új haza felfedezéséhez vezette. A jelen kötetben Cey-Bert Róbert Gyula sajátos módszerének megfelelően bemutatja a vadászat történelmi hátterét, kiemelve a lovaskultúrájú magyarság vadászatának történetét, amelyben a vadak szimbolikái jelentése meghatározó szerepet játszott. A könyv ugyanúgy bemutatja a legrégebbi magyar vadételek leírásait mint a jelenkori magyar konyha leggyakoribb vadkészítményeit. A szerző legnagyobb érdeme azonban az, hogy megismerteti az olvasót nagyon sok újonnan alkotott vadétellel, amelyek a megújuló magyar konyha jövőbeli irányzatát alkothatják TARTALOM Köszönetnyilvánítás 4 Előszó 5 Ajánlás 6 A vadászat és a vadgasztronómia története 9 Őskor 9 Ókor 13 Rómaiak 18 Lovaskultúrák íjfeszítő népei 20 A magyar vadászat története 25 Magyar vadász-királyok 27 Királyi vadászok, erdőóvók 29 A vadorzók büntetése a középkori Európában 31 Magyarország jelentősebb vadai 33 Vadak 33 Vadszárnyasok 45 Galambfélék (Columbidae) 49 Vadludak 50 Vadrécék 51 A magyar vadgasztronómia története 54 Az áldozati ételek vadgasztronómiája 54 A középkori magyar konyha 55 A vadhús, a vadhúsból készült ételek kiemelt szerepe az egészséges táplálkozásban 56 A magyar vadgasztronómia jelenkori és újonnan alkotott receptjei 64 Levesek 65 Vadszárnyasok 72 Vadak 86 Tokaji aszú a vadgasztronómia királya 107 Ételmutató 111 Irodalomjegyzék 113
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 15 000 Ft felett
Online ár: 8 000 Ft

A termék megvásárlásával

800 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

15 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv
Kiadó szig-tim kiadó
Kiadás éve2003
Oldalak száma:113
Súly500 gr
ISBN2399974753783
ÁrukódSL#2112196425
Kötéspapír / puha kötés

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 15 000 Ft felett
Online ár: 8 000 Ft

A termék megvásárlásával

800 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

15 000 Ft felett ingyenes

Rob Dial: Változás amire mindig is vágytál Rob Dial: Változás amire mindig is vágytál