Beteg táplálékaink (a szalmonellától a madárinfluenzáig - és azon túl)

pilis-vet bt.  | 2006  | papír / puha kötés  |  581 oldal

Libri Antikvárium
A harmadik évezredtől sokan gyökeres változásokat reméltek. Az ezredfordulót átlépve azonban a korábbi kedvezőtlen tendenciák folytatódtak, sőt erősödni látszanak. Ezek közül az egyik legszembetűnőbb az emberre is veszélyes állatbetegségek megszaporodása, terjedése. A madárinfluenza híre világszerte sokakat megijesztett, hiszen valós kockázatról van szó. Azonban számos, az állatokkal és állati eredetű élelmiszerekkel összefüggő kockázati tényező létezik, amelyek a madárinfluenzánál nagyobb veszélyt jelenthetnek az egészségünkre. Nem tartunk tőlük, mivel kevéssé ismertek, de egy-egy húsbotrány, ételmérgezés által okozott tömeges megbetegedés vagy haláleset mégis jelzi ezek veszélyességét. A táplálkozástudomány ,,ragaszkodik" a húsfélék, a tej, a tejtermékek és a tojás rendszeres fogyasztásához, az élelmiszer-ipari résztvevők nem kis örömére. De milyen árat fizethet a fogyasztó, ha hiba csúszik a tudományos szemléletbe vagy a gyártási folyamatba? Figyelembe veszik-e, hogy korunkban szinte minden ,,kifordult a sarkaiból", s mind a mikrobiológiában, mind az emberi szervezetben és magatartásban mélyreható változások történnek? Vissza TARTALOM Előszó 13 Bevezetés 15 Egy láthatatlan világ 23 A környezetbiológia törvényei 25 Az anyag körforgása és az élőlények láncolata 25 Az élettelen környezet hatása a mikroorganizmusokra 26 Hőmérséklet 26 Nedvesség 28 Kémhatás 29 A légtér összetétele 30 Tápanyagok 31 Sugárzások 32 Antimikrobás vegyületek 33 A mikroorganizmusok élőhelyei 33 A talaj mint élőhely 33 A víz mint élőhely 36 A levegő mint élőhely 38 A környezet változásának hatásai a biológiai egyensúlyra 40 Elő környezet és együttélési formák 43 A mikrovilág nagyjai 46 Kórokozók és eszközeik 46 A kórokozó képesség jellemzői 48 Intelligens gyilkosok: a vírusok 51 Sokoldalú baktériumok 56 A sejten belüli élősködő: rickettsiák és Chlamydiák 58 Erősödő gombák 59 A kétarcú Protozoák 62 Néhány pusztító járvány terjedése És összefüggése az állatvilággal 64 A fekete halál 64 Világméretű influenzajárványok és okaik 66 A halálosztó Ebola 68 AIDS 69 Az állatok mint a betegségek legfőbb terjesztői 70 Az emberre veszélyes állatbetegségek kialakulása és elterjedése 73 Miért válnak egyre agresszívabbá a mikroorganizmusok? 76 Félelmetes tendenciák 76 A mikroorganizmusok páratlan alkalmazkodóképessége 82 Az ökológiai károkozás és az éghajlatváltozás hatásai 85 A globalizáció következményei 92 Szabad kereskedelem és a kórokozók ,,közlekedése" 92 A globalizáció egyéb hatásai 96 Mélyreható változások: mutáció és kemizáció 99 A gyógyszer-rezisztencia kialakulása 102 Az elmaradott térségek szerepe az újabb világjárványokban 109 Miért hajlamosabbak a betegségekre a ,,túltenyésztett" haszonállatok? 111 Út a lehangoló jelenbe 111 Mesterséges szaporítás és ,,biológiai amortizáció" 117 A környezetszennyezés és az állatok egészsége 128 Hullaliszt vagy génmanipulált növény? A korszerű takarmányozás árnyoldalai 130 Betegségokozó tényezők a levegőben 146 Kockázatos gázok: szén-dioxid és ammónia 146 Az élet zsebkendő nélkül 148 Tartási stresszek és immunrendszeri gyengülés 150 Félelmet keltő állatbetegségek 155 A XX. század ,,záróakkordja": a kergemarhakór 155 Betegség, gyulladás nélkül: fertőző encephalopathiák 155 Veszélyes fehérjék: a prionok 156 Kórfejlődés és tünetek 158 A szarvasmarhák betegsége: a BSE 160 A betegség terjedése 161 Újabb kutatási eredmények 165 A kergemarhakór és a Creutzfeldt-Jacob-kór kapcsolata 167 A kergemarhakór mint a tendenciák jelzője 171 A XXI. század ,,kezdőhangja": a madárinfluenza 172 Az influenzavírusok sajátosságai és változékonyságuk 173 Az emberi és állati influenzajárványok összefüggései 175 A madárinfluenza jellemzői 181 A legnagyobb terjesztők: a vadkacsák 184 Az állatok vakcinázásának problémaköre 186 A világjárvány feltételei 188 Drámai helyzet Ázsiában 192 Pánik helyett tanulságok 196 Az emberi rákbetegségek kapcsolata az állatvilággal 202 A vírusok és a rák 202 Átvihető-e a rák? 212 Újabb összefüggések 217 A várakozás áldozatai 217 Beteg táplálékaink Az állati tumorok emberi kockázatai 219 Élelmiszer-fogyasztással kapcsolatos fertőzések és mérgezések 229 Az állati eredetű termékek régi-új szennyezője, a Salmonella 232 Növekvő kockázat a szárnyasoknál: Campylobacter 240 A fekáliás szennyezettség jelzője: Escherichia coli 243 Újkori méregkeverő: Staphylococcus aureus 249 Megerősödött Streptococcusok 253 Ellenálló Clostridiumok 256 A disznóvágások szemtanúja: Clostridium botulinum 257 A végzetes botulizmus 257 Küzdelem a kórokozóval 259 Az állati eredetű termékek szerepe a botulizmusban 262 A nagy dilemma: mérgezés vagy minőségromlás? 266 A citromsav (E 330) elterjedésének legfőbb oka 268 A hírhedt nitrites kezelés 270 Veszélyessé vált ,,családtag": Clostridium perfringens 274 Ismét fókuszban a füstölt kolbász: Yersinia enterocolitica 277 Vetélés és vérmérgezés: Listeria monocytogenes 281 Az élelmiszerek újabb lakója, a Shigella 287 Bacilusok az ételben, a laboratóriumban és a fronton 289 Bacillus cereus 290 A bacilusok felhasználásának kockázatai 292 A génmanipuláció alanya: Bacillus thuringiensis 292 Lépfene és bioterrorizmus 294 Módosított hipotézis? Paratuberculosis és Crohn-betegség 298 Száj- és körömfájás 303 Legyőzött, mégis fenyegető kockázat: tbc 304 Leptospirosis 306 Brucellózis 309 Q-láz 310 Tularaemia 311 A darált hús és a spirális fonalféreg találkozása 312 Az élelmiszerekkel feltételesen összefüggő egyéb kórokozók 313 A fekélyek okozója: Helicobacter pylori 319 Hepatitis 327 Megszelídített mikrobák? A mikroorganizmusok ipari felhasználása 333 Emberre is veszélyes belső élősködők 338 Gyakori probléma: a toxoplazmózis 338 A bélférgek terjedése 345 Harc a bélférgek ellen 349 Külső paraziták 352 Atkák és bolhák 352 Félelmetes kullancsok: Lyme-kór és vírusos agyvelőgyulladás 354 Az ember és az állatok kapcsolatának speciális kérdései 359 Sertésorbánc 359 A dísz- és vadmadarak betegségei 360 A hobbiállattartás felelőssége és feltételei 366 ,,Apa, kérek szépen egy kiskutyát!" 366 A ,,macskakarmolásos" betegség 370 Kártékony gombák 372 Emberre és állatokra egyaránt veszélyes vírusok 376 Mérlegen az állatok és az állati eredetű termékek 381 Élve vagy halva 381 A haszonállatok állat-egészségügyi és higiéniai szempontból 384 Sertés a pácban 384 A sertés mikrobiológiai jellemzése 385 A szalonna jövője 387 Öröm az ürömben, avagy a marhák és csirkék kudarcából kovácsolt sikerek 389 A sertés szerveinek kalandozásai 391 A szarvasmarhák állat-egészségügyi jellemzői és ezek hatása a tehéntej minőségére 393 A juhok és a kecskék kilátásai 400 Szárnyaszegett szárnyasok 402 Elúszott optimizmus: a halak és a tenger gyümölcsei 408 Az állati eredetű termékek mikrobiológiai kockázatai 418 Nyers hús, belsőségek, zsírszalonna és fagyasztott halfilé 418 Melléktermékből alapanyag? A húskészítmények 421 Tej, tejtermékek, sajtok 427 Tojás 431 Az ellenőrzési rendszer gyenge pontjai 432 Általános higiéniai alapelvek 437 Az állati eredetű termékek vizsgálata táplálkozás-élettani szempontból 440 Árral szemben 440 Állati fehérjék 442 A hús 445 Ismét a sertéshús 457 A hús jelentősége régen és ma 460 A tej, a tejtermékek és a tojás árnyoldalai 462 A jól működő immunrendszer mint a védelem kulcseleme 475 Fogékonyság és ellenálló képesség 475 Védelmi vonalak 476 Védettség 478 A vészesen gyengülő immunrendszer 481 A megváltozott bélflóra mint a fertőzések egyik oka 486 Az immunrendszert gyengítő és erősítő tényezők 493 Étrendi alternatívák az állatbetegségek kapcsán 501 Húsevés vagy húsmentes étrend? 501 Gyógyító növények 506 A szója: káros vagy hasznos? 516 A táplálkozási reform elleni hadjáratok 524 Az egészségügyi kérdéseken túl 528 Az állati eredetű termékek fogyasztásának etikai és lelki vonatkozásai 528 Az emberiség és az állatvilág eredeti étrendje és a nagy változások 530 A hús megjelenése az étrendben 534 Hogyan viszonyulunk az állatokhoz? 538 Az állatok ,,életminősége" a régmúltban és az ószövetségi időkben 538 A ,,megöletett bárány" mint jelkép 542 A katasztrófák sűrűsödése és az állatbetegségek 545 A kedvezőtlen tendenciák mint indikátorok 545 Mindig voltak katasztrófák? 546 ,,Lesznek járványok" 550 "Nehéz idők 551 Miért is él az ember? Életcélok és számvetések 555 Felhasznált irodalom 560 Kazetta- és könyvajánló 568
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 2 000 Ft

A termék megvásárlásával

200 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv
Kiadó pilis-vet bt.
Kiadás éve2006
Oldalak száma:581
Súly699 gr
ISBN2399991719731
ÁrukódSL#2108796708
Kötéspapír / puha kötés

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 2 000 Ft

A termék megvásárlásával

200 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Bukovicsné Békefy Daisy: A természet kincsestáraBukovicsné Békefy Daisy: A természet kincsestára