Lajos Mari; Hemző Károly

99 leves 33 színes ételfotóval

corvina kiadó  | 1989  | cérnafűzött, keménytáblás  |  64 oldal

Libri Antikvárium
A ,,fazék" szóhoz - amelyben több-kevesebb lével főzzük az ételt - a világ minden nyelvén, olykor régen elveszítve eredeti jelentését, számtalan szólás-mondás kapcsolódik, arról árulkodva, hogy mindennapi életünk rangos kelléke. Amióta világ a a világ, a leves fontos tápláléka az embernek, erről tanúskodnak a régészeti leletek és az a tény is, hogy a fazekaskorong az egyik legősibb ,,gép". Az első levesfőző asszonynak talán egy különös bemélyedő kő vagy teknősbékapáncél adta az ötletet... talán egy hiányos fogazatú gyermek vagy öregember, aki nehezen gyürkőzött meg a keményre sült vagy éppen félig nyers élelemmel, ki tudja? Történelmi pletyka szerint Julius Caesar centuriói a galliai hadjárat kimenetelét veszélyeztették azzal, hogy ,,sztrájkba" léptek, mert késett a levesbe való gabona-utánpótlás és elunták a ,,szárazkosztot". Az viszont tény, hogy az ínyencségéről ismert világhíres kínai konyha ételsorában minden harmadik-negyedik fogás leves, mert úgy tartják, hogy a leves nélkülözhetetlen az egészséges emésztéshez. A receptek négy személyre szólnak, ellenkező esetben jelezzük. Tartalom: Előszó 3 Egyszerű levesek Lebbencsleves 5 Savanyú tojásleves 5 Fokhagymás-sajtos tejleves - svájci recept 5 Boszniai tojásleves 6 Görög citromos rizsleves 6 Zöldséglevesek Párizsi spárgakrémleves 7 Portugál zöldségkrémleves 8 Burgonyakrémleves "Parmentier" módra 8 veronai zellerkrémleves 8 Holland spenótleves 9 Tejszínes zucchinileves 10 Fűszeres-illatos sütőtökleves 11 Sóskaleves Cesare módra - régi római specialitás 11 Csalánleves árpagyönggyel - francia recept 11 Toledói vörösboros karalábéleves 12 Turbolyás karalábéleves 12 Tejfölös karfiolleves buggyantott tojással 13 Rokfortos-köményes burgonyleves retekkel 13 Paradicsomos-zöldséges sárgaborsóleves 13 Zöldséges gombaleves 15 Scsi (káposztaleves) hús nélkül - alaprecept és változatai 15 Belga hagymaleves - sörrel, sáfránnyal 16 Francia hagymaleves 16 Feketegyökér-leves 18 Zelleres paradicsomleves csurgatott tojással 18 Szecsuáni leves kínai kellel, mandarinnal 18 "Minestroe" - olasz specialitás, alaprecept 18 Milánói zöldségleves - "Minestrone alla milenase" 20 Nápolyi zöldségleves - "Minestrone alla napoletana" 20 Zöldséges grízleves - holland recept 21 Genovai zöldségleves tésztával 21 Húslevesek Erőleves - alaprecept 21 Erőleves-változatok 22 Húsleves - alaprecept és változatok 22 Marhahúsleves 24 Orjaleves 25 Tyúk- vagy csirkehúsleves 25 Orosz leves bóbitás köcsögben 26 Ököruszályleves - "Oxtail Soup", angol specialitás 26 Csirkével, szárnyassal Vásárhelyi jérceleves 27 Moldáviai burgonyás tyúkleves 27 Erdélyi tárkonyos-almás tyúkleves 28 Gyors gezemiceleves a magam módján 29 Kantoni rizsleves curryvel 30 Marha- és sertéshússal Betyár zöldbableves 30 Somogyi kanászleves 30 Zöldségleves csülökkel, babbal, tésztával 32 Orosz uborkaleves - "Okroska" 33 Padovai tésztás Bableves - ,,tészta és bab Padova" 33 Bableves füstölt csülökkel 34 Lencseleves füstölt oldalassal - bakonyi specialitás 34 Magyaros gulyásleves 35 Borban főtt örmény töltötthagyma-leves 35 Húsos szoljanka-leves Álocska módra 36 Kaszásleves 36 Borscs (káposztás céklaleves) és változásai 36 Birka- és bárányhússal Palócleves Gundel módra 38 Birkaleves agyagedényben - grúz specialitás 39 Tárkonyos savanyú bárányleves - erdélyi recept 40 Korhely bárányleves 40 Skót ürüleves 40 Számadó juhászné leves 40 Csorba - román nemzeti étel 42 Belsőségekkel, vagdaltakkal Rasszolnyik - orosz különlegesség 42 Májas zöldségleves - örmény recept 43 Savanyútüdő-leves 44 Tejfölös karfiolleves májgombóccal 44 Halakkal, tengeri finomságokkal Halerőleves 44 Magyaros halászlé - alapvető tudnivalók 45 Tiszai halászlé 45 Dunai halászlé 45 Toszkán halleves - "csont toszkán" 47 Dalmáciai savanyú halleves 47 Görög halleves - sütőben 47 Biscayai halleves 48 Korzikai halleves 49 Gyümölcslevesek Narancskrémleves Bajkál módra 49 Részeges meggyleves 50 Krakkói hecsedlileves 51 Dán gyümölcsleves - aszalt gyümölcsből 51 Hideg levesek Tejszínes zöldborsókrémleves 51 Zöldbabos zöldborsókrémleves 51 Gazpacho - spanyol specialitás 52 Kukoricás paradicsomleves - amerikai recept 52 Sörös gomba-póréleves 52 Fokhagymás-kapros uborkaleves 54 Szerb zöldségleves 54 Zöldségleves ínyenceknek 54 Levesbetétek Pirított zsemlekocka 55 Csurgatott tészta 55 Tojáskocsonya Royal módra 56 Rántott borsó 56 Palacsintametélt 57 Csipetke 57 Májgaluska 57 Daragaluska 57 Húsgombóc 58 Pászka (macesz) gombóc 58 Fánkocskák 59 Söberli (sós piskótatészta) 59 Függelék Néhány hasznos tudnivaló 60 A levesek sűrítésének módozatai 60 Sertés- vagy marhapörkölt 61 A spárga főzési módja 61 A paradicsom hámozása, előkészítése 62 A gomba tisztítása 62 A padlizsán tisztítása, előkészítése 62 Genovai "zúzmány" - "Pesto alla genovese" 62 Házias mértékegységek 62
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 15 000 Ft felett
Online ár: 2 490 Ft

A termék megvásárlásával

249 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

15 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv
Kiadó corvina kiadó
Kiadás éve1989
Oldalak száma:64
Súly400 gr
ISBN2310009229035
ÁrukódSL#2112175894
Kötéscérnafűzött, keménytáblás

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 15 000 Ft felett
Online ár: 2 490 Ft

A termék megvásárlásával

249 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

15 000 Ft felett ingyenes

Biró Kincső: MedúzalányBiró Kincső: Medúzalány