Megvannak az idei díjazottak

Május 15-én nagyszabású gálaest keretében kerültek átadásra a 2017-es Libri irodalmi díjak


A Libri irodalmi díj nyertesét ötfős szakmai zsűrink, míg a Libri irodalmi közönségdíjat olvasóközönségünk ítélte oda az általuk legjobbnak tartott könyv szerzőjének. A győztesek idén:

Jászberényi Sándor

A lélek legszebb éjszakája

A Libri irodalmi díj egy szakmai presztízsdíj, ami a zsűri döntése szerint nemcsak olvasóihoz, de hazánk kultúrájának egészéhez is hozzátesz valamit. A 2016-os év könyves terméséből többkörös szakmai szavazás során került ki a verseny győztese, Jászberényi Sándor A lélek legszebb éjszakája című novelláskötete.

Kepes András

Világkép

A szakmai bizottság által első körben kiválasztott 10 könyvből álló listából Önök is megszavazhatták kedvencüket az alapján, hogy melyiket tartották a legjobbnak, a legfontosabbnak, a legnagyobb hatásúnak. A közönségdíjat 2017-ben több, mint 12.000 szavazat alapján Kepes András Világkép című tényirodalmi alkotása nyerte el.

Az olvasás része mindennapjainknak

A Librinél a kultúra elhivatott pártolójaként egyik fő célunk az olvasás népszerűsítése és az olvasás élményének átadása. Ennek a programnak a részeként 2017-ben második alkalommal adtuk át a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. Fontosnak tartottuk, hogy a kortárs magyar szép- és tényirodalmat előtérbe helyezzük, és egy presztízsértékű díjjal megmutassuk, melyik az a könyv, mely kiemelkedően jó, fontos, érdekes, megkerülhetetlen egy-egy év magyar könyves terméséből.

A 10 döntős

A 2017-es Libri irodalmi közönségdíj szavazása lezárult. Az online és a XXIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon szavazók közt 100 ajándék könyvcsomagot sorsoltunk ki, melyek tartalma a Libri irodalmi díjak 10 döntős könyve. Mindenkinek köszönjük a szavazást, és gratulálunk a nyerteseknek, akik névsora >>itt<< található.

A libri irodalmi díjak döntős alkotásai 2017-ben

Krasznahorkai László
Báró Wenckheim hazatér

„Nem szeretett senkit, és őt sem szerette senki, és ezzel ő nagyon meg volt elégedve, a tisztelet, az más, az jött magától, sajnos, magából az emberi ostobaságból, amellyel szemben tehetetlen volt, nem mintha túl sokat törődött volna vele, nem törődött vele túl sokat, viszont ha szembetalálta vele magát, akkor nagyon tudott szenvedni tőle, és hát tulajdonképpen ez vezetett el az első döntéshez...”

Németh Gábor
Egy mormota nyara

„lassan elfogytak a számok az órán, megjött a hármas
is, az én villamosom, az utolsó kocsira szálltam, ezen
nem volt kalauz, régebbi változat, épp az ajtó mellett
akadt egy üres hely
lezuhantam oda, mint akinek jár
invalidusoknak, terhes anyáknak és magyaroknak”

Nádas Péter
Az élet sója

„Az alapítólevél olykor hamis, az alapítás mégis valódi. Azaz megtörtént, végbement, habár nem akkor, nem ott, nem úgy, ahogy az antedatált okmány a tudtunkra adja. Olykor még a hamisítás valódi oka is felderíthető, máskor meg örök homály fedi. Annyit tudhatunk, hogy e település neve sót jelentett az alemánban.”

Závada Pál
Egy piaci nap

„Amikor elmenekültem a piacról, úgy futottam, ahogy utoljára lánykoromban. Csak most már nem bírtam, fulladtam, és meg voltam rémülve. Soha nem találkoztam még ekkora indulattal, nem láttam ennyire józan eszüket vesztett embereket, ilyen ijesztő erejű, primitív hordát, ahogy nekilódul... De hát nekünk mi közünk ezekhez?”

Zoltán Gábor
Orgia

„Nem tudja, hány óra lehet. A karóráját a kezdet kezdetén elszedték tőle, ahogy a gyűrűjét, a cigarettatárcáját, minden értékét. Ezekből semmit se kapott vissza. A télikabátját az egyik vezető vette használatba, látta rajta előző este. Neki pedig hoztak egyet helyette. Miután életben hagyták, és feladatot adtak neki. Vállban szűk, és az ujja rövid. A jobb zsebében zsebkendő. Renner a balban szokta tartani. Egyelőre hagyja, ahol van, nem teszi át”

Varró Dániel
Mi lett hova?

„Ott ült a költő egyszerű szivével,
amiben nem volt semmi rafinált,
s a süteményes pultot nézegette,
hol annyi csúcsos krém és muffin állt...
Kávéja mellé álmosan harapta
az önsajnálat sajtos bagelét,
mert úgy érezte, ő már percre tudja,
mit tartogat számára még a lét.”

Szabó T. Anna
Törésteszt

„Minden nő utálja a férjét, csak van, aki titkolja. Nem hiszed? Mért, te nem olvasol regényeket? Tudod, azokat az oroszokat meg valami franciát, hogy is hívták? Persze, te se tudod. Láttam a filmet is, abban is ezt mondták. Örülök, hogy nem mondasz ellent, mert azt utálom. Ezek szerint te is... Jó, jó, nem kérdezek semmit.”

Térey János
Őszi hadjárat

„A lelked alaptáborában,
A néma csúcs alatt
Serpák sátraznak jéghidegben,
Amíg te mászod rendületlen
Kancsendzöngáidat.”

Jászberényi Sándor
A lélek legszebb éjszakája

„Arról, hogy meghaltam, utólag értesítettek. Már egy órája ébren voltam, mikor bejött az orvos. Alacsony, körszakállas fazon, azt mondta, összeestem a hotel recepcióján, meg hogy szerencsém van, hogy időben kiért a mentő, mert a kocsiban élesztettek újra.”

Kepes András
Világkép

„Bámultam a sikátorok hömpölygő forgatagát, a töröksipkás boltosokat, a lefátyolozott asszonyokat, hallgattam a bábeli szimfóniát: a müezzin énekét, a kávéházakból kiszűrődő lágy, édesbús zenét, az arab és francia nyelvű társalgást. Nagyokat szippantottam a fűszerek, a friss lepénykenyér, a pörkölt kávé és a báránysült illatából. Új színekkel, új hangokkal, új szagokkal, új ízekkel ismerkedtem. Ez volt az első találkozásom egy idegen kultúrával.”

A Libri irodalmi díjak


A verseny idén is kiélezett volt. 35 kiadó 132 könyve került fel a Libri irodalmi díj listájára - a könyvek magyar szerző által magyar nyelven írt szép- vagy tényirodalmi alkotások, 2016-ban jelentek meg először, és minden tekintetben megfelelnek a Libri irodalmi díjak szellemiségének. Ebből a hosszú listából 2017 februárjának folyamán 88 neves közéleti személyiség szavazta meg a 10 döntős alkotást, olyan módon, hogy kiválasztottak 5-5 könyvet, melyek mindegyikének jó szívvel ítélnék oda a rangos díjat.
A 10 döntős könyvből mind a szakmai zsűrink, mind a Libri olvasóközönsége megszavazhatta a szerintük legjobbakat, amelyek végül elnyerték a Libri irodalmi díjat és a közönségdíjat, és a velük járó 1-1 millió forintnyi pénzjutalmat, illetve a 25-25 millió forintnyi médiatámogatást.

A zsűri

Tagjai

A tavalyi kiadások közül 35 kiadó 132 könyve került kiválasztásra.
A színes és változatos szép- és tényirodalmi termésből 2017 január-jának folyamán több mint 80, a magyar kulturális életben megkerülhetetlen személyiség voksolt 5-5 olyan könyvre, melynek jó szívvel adná át idén a Libri irodalmi díjat. Az így létrejött tízes listából pedig a tavasz folyamán 5 tagú zsűrink választja ki azt az egy könyvet, mely májusban első alkalommal kapja meg a nívós szakmai elismerést.

A Libri irodalmi díj zsűrijének összeállításakor az olvasás, a könyvek, a kultúra szeretetét és a sokszínűséget egyaránt fontosnak tartottuk, és örömmel vettük, hogy zsűritagjaink vállalták felkérésünket.
  • Károlyi Csaba
  • Szilágyi Zsófia
  • Fullajtár Andrea
  • Bálint András
  • Beck Zoltán
Bálint András Kossuth-, és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja Beck Zoltán dalszerző, a 30Y énekesgitárosa, a pécsi tudományegyetem adjunktusa, a zenélő egyetem szakmai igazgatója Fullajtár Andrea Jászai Mari-díjas színész, a Katona József Színház tagja Károlyi Csaba irodalomkritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese, egyetemi oktató Szilágyi Zsófia Balassa Péter-díjas irodalomtörténész, kritikus, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára, a Móricz Zsigmond Társaság elnöke

2017 összes jelöltje


35 kiadó, 132 könyve