Május 19-én egy díjátadó gálaműsor keretében hirdettük ki a 2022-es Libri irodalmi díjak nyerteseit.
A Libri irodalmi díj sorsa idén is az ötfős szakmai zsűri, a Libri irodalmi közönségdíjé pedig több mint 21 000 olvasói szavazat alapján dőlt el.

Herscht 07769

Krasznahorkai László

Két mondatból áll Krasznahorkai László Libri irodalmi díjas elbeszélése. Az első a könyv mottója: “A remény hiba.” A második mondat több mint 400 oldalon át kitart, és vezet végig bennünket a hatalmas termetű, jólelkű falmosó, Florian Herscht történetén, az Angela Merkelnek címzett levél feladásától különös és tragikus események sorozatán keresztül az apokaliptikus végkifejletig, miközben Johann Sebastian Bach zenéje kúszik be a sorok közé, és változtatja a könyvet egy megismételhetetlen irodalmi-zenei utazássá.

Mulat a Manézs

Bödőcs Tibor

Bödőcs Tibor politikai szatírája Hettikánia teljhatalmú ura, Luigi King egyetlen napját kíséri végig, és mutat rá az autokratikus hatalomgyakorlás stratégiáira, módszereire és visszásságaira. A szerző egy zsonglőr bravúros ügyességével hozza játékba a magyar nyelvet, szókincse és találékonysága határtalan, éleslátása pedig lenyűgöző. A könyvben tisztán kirajzolódnak a 21. század elején ismét erősödő politikai struktúrák ellentmondásai, és ahhoz is bátorságot meríthetünk belőle, hogy kimondjuk, ha a király meztelen.

Lezárult a közönségszavazás!

Köszönjük azoknak az olvasóknak, akik szavazatukkal segítettek kiválasztani 2022 Libri irodalmi közönségdíjas könyvét. A szavazók között hamarosan kisorsoljuk azt az 50 szerencsést, akit egy-egy ajándék könyvcsomaggal, a tíz idei döntős könyv egy-egy példányával ajándékozunk meg.

A nyeremény

A sorsolás nyerteseinek névsorát ide kattintva érheti el, emellett a nyertesekkel e-mailben is felvesszük a kapcsolatot.
Nyereményjáték-szabályzat

A 10 döntős könyv

„Ezt a könyvet olyan ember írta, aki a holt betűn kívül már másnak is életet adott. Ezernyi gondolatom támadt olvasás közben. Számtalan felismerés lepett meg, szinte minden oldalon, dehogy oldalon, minden bekezdésben, minden mondatban találkoztam valamivel, ami kisebbfajta megrázkódtatást okozott.”

„...ha lenne tengerünk, annak szeszélyei lennének, moraja, kosza, mocska, lucska, fénye s hullámzó kedélye. Mást jelent egy országnak, ha van, mást, ha volt, és mást, ha nincs tengere. Jaj, elkobzott tengereink fantomfájdalma, nem szűnsz, miért?”

„Ilyen volt, így festett, nagyjából ilyen képet mutatott kaszálás után a rózsatáblánk, és ilyen lehetett, ilyennek képzelem, hozzávetőleg ilyen látványt nyújthatott ez a táj a török időkben, csata után, mikor az ütközeteket még öklökkel, szablyákkal és kiegyenesített kaszákkal vívták.”

„Egy tizenkét éves fiú félelme voltam. Ruha és test nélkül, egy erős érzés, az emlék sokkja, a pillanat, amikor a golyó a húsba talál, de még nem érezni a fájdalmat. Megálltam egy kirakatnál, hogy megnézzem magam. Igen. Ez itt Gerlóczy Márton, megismerem őt, de ő nem én vagyok.”

„A kórházban az a jó, hogy ha már az összes vizit, hőmérőzés, kacsáztatás, miegyéb megvolt, még mindig van tíz-tizenkét órácska a napból és az éjszakából, hogy úgy mondjam, szabadprogram, ráérő idő.”

„...az állandóan az agyában zengő zene, Bach-nak ez a folyamatos ottléte az agyában arra utalt, hogy Bach az ő számára már inkább személyes állapot, vagyis hogy ő már nem hallgatja Bach-ot, hanem benne van Bach-ban, amikor már nem tudja elválasztani ebben az agyban önmagát attól, amit folyamatosan hall...”

„Megfeszülhetnek a tanárok, kitalálhatnak az órán és órán kívül bármit, de egy iskolában soha semmi nem lehet érdekesebb egy halottnál.”

„Sorsodon túlra
tenyérhajlatban végig-
járt ösvény visz csak.”

„Keselyűnek hívott, azzal heccelt, hogy fogadásokat kötött a barátnőjével, mikor megyek tovább valami még véresebb országba. Nem mentem volna, de ezt nem tudtam bebizonyítani neki, mert tavasszal kitört a háború, és tényleg annyi munkám lett, hogy gyakorlatilag meneku?lnöm kellett a szerkesztőségből érkező levelek elől.”

„Kötött pályás vihar, a szél felső vezetékei,
mint egy filmforgatáson, mikor belógnak a képbe
az esőgép állványai. A liftaknában pépesre
rágott sötét. Fölmegy bennem a szavak ellensúlya.”

A hosszúlista

49 kiadó – 150 könyv

A díjakról

Idén hetedik alkalommal adjuk át a Libri irodalmi díjakat

A Libri a kultúra elhivatott pártolójaként egyik fő céljának tartja az olvasás népszerűsítését és a kortárs magyar irodalom támogatását.

Azért hívtuk életre a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat 2016-ban, hogy presztízsértékű kitüntetésekkel jutalmazhassuk azokat a hazai szerzőket, akik nagyban hozzájárulnak Magyarország szellemi és kulturális örökségének gyarapításához.

A Libri irodalmi díj korábbi nyertesei:
Bereményi Géza: Magyar Copperfield (2021)
Láng Zsolt: Bolyai (2020)
Szvoren Edina: Verseim (2019)
Tompa Andrea: Omerta (2018)
Jászberényi Sándor: A lélek legszebb éjszakája (2017)
Rakovszky Zsuzsa: Fortepan (2016)
A Libri irodalmi közönségdíj korábbi nyertesei:
Grecsó Krisztián: Magamról többet (2021)
Grecsó Krisztián: Vera (2020)
Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem (2019)
Bödőcs Tibor: Addig se iszik (2018)
Kepes András: Világkép (2017)
Bartis Attila: A vége (2016)

A díjazás menete

Jelölés

A tavalyi év magyar könyveiből összeállítottunk egy 150 kötetből álló listát. Erre a listára csak olyan könyv kerülhetett fel, ami:

  • élő magyar szerző, magyar nyelven írt könyve
  • szépirodalmi igényességgel megírt mű
  • 2021. január 1. és december 31. között jelent meg először
  • hozzájárul a magyar kultúra jelenéhez és jövőjéhez
  • kiemelkedő olvasmányélményt nyújt
  • témájában reflektál aktuális társadalmi kérdésekre
A szakmai bizottság, amelynek ön is tagja, a fenti kritériumoknak megfelelő könyvek hosszúlistájából választja ki a 10 döntős művet.
A bizottság minden tagja 5-5 könyvre adhatja le szavazatát. Így kialakul egy abszolút lista, aminek az első 10 helyezettje kerül a díj döntősei közé, az úgynevezett rövidlistára.
A 10 döntős könyv közül fog kikerülni a Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj nyertese.

A nyertesek kiválasztása

A Libri irodalmi díjat egy szakmai zsűri döntése alapján adjuk át. A zsűri olyan neves személyiségekből áll, akiknek tájékozottsága és jártassága Magyarország kulturális-irodalmi életében vitán felül áll.
A Libri irodalmi közönségdíjat az olvasók választják ki a 10 döntős alkotás közül a libri.hu/irodalmidij oldalon leadott szavazataikkal.

Kérjük, hogy a lent megjelenő listából válassza ki azokat a könyveket (legfeljebb 5-öt), amelyek ön szerint a leginkább megérdemlik, hogy 2022-ben elnyerjék a Libri irodalmi díjakat!

Segítségét ezúton is köszönjük!

A hosszúlista

49 kiadó – 150 könyv