Várkonyi István

Várkonyi 100 - Hűség a gyökerekhez

távlat kiadó  | 2023  | MAGYAR nyelvű  | PUHATÁBLÁS  |  168 oldal

Várkonyi István költőt, újságírót az olvasók három eddig megjelent kötetéből ismerhetik. Az első 1999-ben megjelent műve a Madárlátta kenyér címet viseli. Versei a népi életet, az egyszerű, hétköznapi emberek mindennapjait tükrözik. Természetábrázolása is a legnagyobbakéhoz hasonlítható. Az Alföld, a puszta, a paraszti világ mindennapjait bemutató versei méltán emelik a népi írók közé. Költői hitvallása a nagy elődök Kádár Lajos, Sinka István és Veres Péter szellemi munkáin formálódott, és követi azokat.
Második kötete a Harangvirág címet viseli, mely főleg gyermekeknek szól, (Gyermekversek-gyermekhangra, kicsiknek és nagyoknak) alcíme kifejezi, hogy versei játékossága nem csak gyerekeknek íródott, hanem az idősebbek is forgathatják.
Az életében megjelent kötetei közül a harmadik a Szívvel írott vallomások lírai alkotásokat és tárcanovellákat tartalmaz.
Születésének 100. évfordulójára a közelmúltban jelent meg a Hűség a gyökerekhez című versválogatás, mely a költő, eddig még kiadatlan ifjúkori verseiből került összeállításra. A kötet kézirata több mint 80 évig egy katonaládában pihent. A család a költő halálát követően talált rá a szépen rendbe szedett, füzetekbe írt versekre. A költemények zöme 1942-43 között íródott. Ekkor Várkonyi István még csak 19-20 éves volt, mégis a versek olvasása során rájöhet az olvasó, hogy ezek már nem csak szárnypróbálgató költemények, hanem érett gondolkodású, mély érzelmeket megmozgató művek. Szavai a XXI. század emberének is komoly üzenetet hordoznak. A kötet 12 cikluson keresztül dolgozza fel a költő fiatalkori verseit. A költészet szerepét kutató művektől indulva, találunk szerepverseket, családi verseket, életértelmező, természeti és istenes verseket, a Tisza-vidék és a puszta bemutatását elénk táró természeti költeményeket. A kötet bővelkedik hazafias versekben és a népi életmódot ábrázoló művek is helyet kaptak benne, de olvashatunk néhány szerelmes verset is.
Várkonyi István alkotásai elkötelezett istenhitről, hazaszeretetről és az ősök tiszteletéről szólnak. A kötetet Fábiánné dr Szenczi Ibolya irodalomtörténész szerkesztette. Illusztrációit Huppauer Anikó készítette.
Ajánlom mindenkinek, aki a múlt emlékeiből erőt szeretne gyűjteni a jövő kihívásaihoz.
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Eredeti ár: 2 590 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 2 460 Ft

A termék megvásárlásával

246 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó távlat kiadó
Kiadás éve2023
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:168
BorítóPUHATÁBLÁS
Súly220 gr
IllusztrációHUPPAUER ANIKÓ RAJZAI
ISBN9786158156769
Árukód2776557 / 1220481

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Eredeti ár: 2 590 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 2 460 Ft

A termék megvásárlásával

246 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kertész Edina: A fotográfuslányKertész Edina: A fotográfuslány