Sylvia Nasar

Egy csodálatos elme - A Nobel-díjas matematikus géniusz, John Nash élete

gabo könyvkiadó és keresk.kft.  | 2002  | MAGYAR nyelvű  | CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS  |  442 oldal

"Matematikus létére hogy hihette, hogy földön kívüliek küldenek önnek üzeneteket? - kérdezték a harvardiak a filmsztár kinézetű és végtelenül gőgös zsenit. - Mert a természetfeletti lények gondolata ugyanúgy talált rám, mint a matematikai gondolataim - szólt a válasz. - Úgyhogy komolyan vettem őket." Így kezdődik John Nash története, a zseniális matematikusé, aki harmincévesen már legenda volt, amikor az őrültség hatalmába kerítette, és aki - hála egy gyönyörű nő önfeláldozásának és a matematikustársak lojalitásának - évtizedek kísértetléte után ismét visszatért, hogy Nobel-díjat és világhírt szerezzen. A díjnyertes filmet ihlető könyv, Sylvia Nasar nagy sikerű életrajza az emberi szellem drámája, melyben hihetetlen hányattatások során gyógyít és győzedelmeskedik a szeretet. Huszonegy évese John Nash egy briliáns, vidám és meglehetősen különcként viselkedő diák a Princeton Egyetemen. Az órák látogatása helyett a nagy ötletet keresi és meg is találja: a közgazdaságtan addigi alapelveit megcáfolva megalkotja a racionális emberi viselkedésekre vonatkozó, máig leghatásosabbnak bizonyuló elméletet. Tíz évvel később, kiemelkedő matematikusi karrierjének csúcsán - és nem sokkal azután, hogy feleségül vesz egy gyönyörű fiatal fizikusnőt - drámai fordulat áll be életébe. Idegei felmondják a szolgálatot, és kitör rajta a skizofrénia. A következő három évtizedet állandó értékcsalódásoktól gyötörve, munkára képtelenül, többnyire ideggyógyintézetekben zárva éli le. Csendes, magába zárkózó, szellemszerű figura, aki időnként kísértetként kóborol a Princeton Egyetem folyosóin. Hatvanévesen hirtelen újra kinyílik számára a világ, amikor skizofréniája soha senki másnál nem tapasztalt enyhülést mutat, majd a Nobel-díj Bizottság neki ítéli a legnagyobb tudományos elismerést. John Nasht felesége és kollégái végtelen türelme és szerete, valamint saját küzdeni tudása visszatéríti a szellemvilágból.
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Utolsó ismert ár:
2 375 Ft

A termék megvásárlásával

237 pontot szerezhetSzemélyes átvétel

Ingyenes


Házhoz szállítás

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó gabo könyvkiadó és keresk.kft.
Kiadás éve2002
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:442
BorítóCÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
Súly560 gr
FordítóMihály Árpád
FordítóSomló Ágnes
FordítóSziklai István
FordítóVásárhelyi Maja
ISBN9789639421103
Árukód2103866 / 1015957

Vásárlói értékelések, vélemények

Fehér Péter
2002. 03. 29.

Kicsit súlyos, hogy a borítón NEM Nash, hanem Russel Crowe látható. A film ugyanis NASH-ről szól, és a könyv is. A könyv különben nagyon jó!

Kondrát Viktória
2002. 06. 07.

Én elöbb láttam a filmet, és csak utána olvastam a könyvet, de talán így volt jó. Hallottam róla, hogy a filmben egy-két "apró részletet" megváltoztattak, de a tények ilyen durva elferdítésére azért nem számítottam... Nagyon érdekes, és valamilyen szempontból tanulságos is ez a könyv, valamint a matematikáról és a játékelméletről is sok érdekességet tudhat meg az, aki veszi a fáradságot és elolvassa.


Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Utolsó ismert ár:
2 375 Ft

A termék megvásárlásával

237 pontot szerezhetSzemélyes átvétel

Ingyenes


Házhoz szállítás

14 000 Ft felett ingyenes

Dr. Csernus Imre: A magyarDr. Csernus Imre: A magyar