Popély Árpád

Iratok a csehszlovákiai magyarság 1948-1956 közötti történetéhez II.

fórum kisebbségkutató intézet  | 2014  | MAGYAR nyelvű  | KÖTVE  |  574 oldal

Noha a csehszlovákiai kommunista hatalomátvételtől immár 64, a rendszerváltástól pedig 23 esztendő telt el, a pártállami korszak kisebbségpolitikájának, s azon belül a kisebbségi magyar közösség útkeresésének tudományos igényű monografikus feldolgozása a mai napig várat magára. Hatványozottan érvényes ez a megállapítás a dokumentumgyűjteményünk tárgyát képező 1948 és 1956 közötti időszakra, amely a csehszlovákiai magyarság történetének talán legkevésbé feltárt, torzításokkal és elhallgatásokkal ugyanakkor egyik leginkább terhelt időszaka.
Ezt a hiányt igyekszik legalább részben pótolni, egyúttal a tudományos kutatásokat elősegíteni az Iratok a csehszlovákiai magyarság 19481956 közötti történetéhez című gyűjteménysorozat, amelynek a csehszlovák állami és pártszervek magyar kisebbséggel kapcsolatos dokumentumaiból válogató első kötete négy évvel ezelőtt látott napvilágot. Amint azt annak idején jeleztük, a kiadvány csupán az első kötete kívánt lenni egy több kötetesre tervezett gyűjteménysorozatnak, amelyet újabb kötetek követnek majd.
Többéves újabb kutatómunka eredményeként kerülhet az olvasó kezébe a sorozat második kötete, amely a prágai magyar követség (1954-től nagykövetség) és a pozsonyi magyar főkonzulátus magyar kisebbséggel kapcsolatos jelentéseiből közöl válogatást. A két magyar külképviseleti szerv jelentéseinek önálló kötetben való közreadását az indokolja, hogy a tárgyalt időszak feltáratlansága miatt számos kérdésről a mai napig ezek a jelentések képezik az elsődleges, sokszor az egyetlen információ- forrást, s így hasznos támpontokat nyújthatnak a további kutatómunkához és a korszak feldolgozásához. Amíg a gyűjtemény első kötetében közölt dokumentumok némelyikét korábban már másutt is publikálták, a jelen kötetben szereplő 180 irat nem csak az olvasóközönség, hanem nagyrészt a szakma előtt is ismeretlen, s nyomtatásban kivétel nélkül most jelenik meg először.
A forrásgyűjteményt terjedelmes bevezető tanulmánnyal láttuk el, amellyel a magyar diplomácia által 1948 és 1956 között bejárt utat kívánjuk bemutatni, egyúttal felvázolni azokat a kérdéseket, amelyek a prágai és a pozsonyi magyar külképviseletet ezekben az években foglalkoztatták.
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Utolsó ismert ár:
4 655 Ft

A termék megvásárlásával

465 pontot szerezhetSzemélyes átvétel

Ingyenes


Házhoz szállítás

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó fórum kisebbségkutató intézet
Kiadás éve2014
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:574
BorítóKÖTVE
Súly1070 gr
ISBN9788089249657
Árukód2620581 / 1147992

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Utolsó ismert ár:
4 655 Ft

A termék megvásárlásával

465 pontot szerezhetSzemélyes átvétel

Ingyenes


Házhoz szállítás

14 000 Ft felett ingyenes

Tesz-vesz aloldalTesz-vesz aloldal