Nádas Pál

Árnyékban született csillagok I-II.kötet - Paralimpiatörténeti tanulmányok

mozgáskorlátozottak egyes. or. szö.  | 2018  | MAGYAR nyelvű  | FLEXI  |  931 oldal

Magyarországon alig van magyar nyelvű szakirodalom, amelyből bárki könnyen tájékozódhatna arról, hogyan fejődött az 1929-ben induló, majd 1945 és 1970 között betiltott, és az azt követő sportmozgalom. A tanulmánykötet részletesen igyekszik feldolgozni az újrakezdést, az 1970-es éveket követő időszakot, a ma paralimpiai játékokként ismert mozgalom - hazai és nemzetközi fejlődéstörténetét.
A kétkötetes, közel ezeroldalas tanulmánykötet 375 dokumentum, fotó és táblázat segítségével mutatja be a hazai paralimpiai mozgalmat, annak társadalompolitikai hatásait, nemzetközi kapcsolatait, a szervezeti fejlődését, a sportolók sikereit és azok kudarcait is. A kötet e-könyves változata, további 146 dokumentumot tesz majd hozzáférhetővé az érdeklődő számára, amelyből 88, több mint 5 óra időtartamban filmrészleteket tartalmaz.

A kutatómunkára alapozott mű létrejöttét, a Magyar Nemzeti Levéltár (Országos Levéltár) 1945 utáni gyűjteményében, a Budapesti Szabó Ervin Könyvtár sajtógyűjteményében, a MEOSZ irattárában, a Humanitás című folyóirat, a Nemzeti Sport napilap archívumában, több civil szervezet irattáraiban, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar könyvtárában, és magángyűjteményekben történt. Az e-book kiadás dokumentumai a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) archívumából és magángyűjteményekből származik. A volt titkosított iratok alapján mutatja be a kötet az igaztalan 1976. évi politikai döntést és annak a mai napig ható következményeit.
A nemzetközi és hazai paralimpiai mozgalom és a paralimpiai játékok történetét bemutató tanulmánykötet, a mozgáskorlátozott emberek sporton keresztül történő érdekérvényesítési fejlődéstörténetét összegezi.
A fejlődését, az ellentmondásokon és sikereken keresztül a társadalmi korszakok, valamint a paralimpiai játékok történetein keresztül foglalja össze az érdeklődő számára. A hazai és nemzetközi olimpiai mozgalomhoz való közeledés, az együttműködés és a kapcsolati rendszerek is feldolgozásra kerültek. A paralimpiai mozgalom sportként, versenysportként történő elismertetéséért folytatott küzdelmet, a mindenkori hatalommal és annak ügyvitelével folytatott csatározásokat is bemutatja a kötet. A társadalmi szerepvállalásért, a hátrányos helyzetű személyek esélyeinek javításáért folytatott küzdelem, a külső és belső hatalmi konfliktusok bemutatása sem maradhatott ki a kötetből. Külön fejezet szól a sportágak fejlődéstörténetéről. A szélesebb olvasói réteg érdeklődésére is számot tarthat az olimpikonok-paralimpikonok és sérültként is extrém sportokat űzők egyéni történeteinek rövid gyűjteménye, vagy a paralimpikonok és a mozgalomban résztvevők egyéni történetei. A tanulmánykötetet színesíti a kötet végén Szalmás Péter 32-oldalas színes fotó albuma.
A tanulmánykötet jelentős forrása lehet a további kutató- és elemzőmunka, valamint sporttörténetírás számára egyaránt.
A tanulmánykötet alkotóit külön köszönet illeti, hiszen mindegyikük, önkéntes munkával járult hozzá e hiánypótló mű létrejöttéhez.
A tanulmánykötetet - amennyiben a paralimpiai mozgalmat az egyetemes magyar sportélet részének tekintjük, márpedig a szerzők, a sportolók és edzőik annak tekintik - a magyar sporttörténetírás szempontjából is hiánypótló alkotásként lehet értékelni.
Izgalmas és tanulságos könyvet tart kezében a témát megismerni akaró és kitartó olvasó.

A tanulmánykötet szerkesztője Nádas Pál 1948. augusztus 24-én született Budapesten.
Pedagógiai és sportvezetői pályafutását 1972-től számítja, amikor dísznövénykertész szakoktatóként kezdett dolgozni a budapesti Mozgásjavító Általános Iskola Kertészképző, Gyöngyvirág utcai tagozatán. Ott került kapcsolatba és egy életre elkötelezte magát a mozgássérült gyerekek, fiatalok és később a felnőttek szolgálatának. Dolgozott az iskola Mexikói úti tagozatán gyermekfelügyelőként majd nevelőtanárként, és 1987-2012 -között huszonöt évig az intézmény igazgatója volt. A mozgáskorlátozottak magyarországi sportéletének vezetésére először 1983-ban kérték fel. Alapítója volt az ülőröplabda, és részese több új sportág hazai bevezetésének. A ma már nem működő Magyar Mozgáskorlátozottak Sportszövetségnek (MMS) alapítója, valamint társalapítója a Magyar Paralimpiai Bizottságnak (MPB). Mindkét szervezet elnökeként is irányította a mozgalmat.  
Izgalmas és tanulságos könyvet tart kezében a témát megismerni akaró és kitartó olvasó.
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Utolsó ismert ár:
4 740 Ft

A termék megvásárlásával

474 pontot szerezhetSzemélyes átvétel

Ingyenes


Házhoz szállítás

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó mozgáskorlátozottak egyes. or. szö.
Kiadás éve2018
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:931
BorítóFLEXI
Súly2328 gr
ISBN9786150016443
Árukód2716314 / 1176082

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Utolsó ismert ár:
4 740 Ft

A termék megvásárlásával

474 pontot szerezhetSzemélyes átvétel

Ingyenes


Házhoz szállítás

14 000 Ft felett ingyenes

Kertész Edina: A fotográfuslányKertész Edina: A fotográfuslány