Kilián István

A magyarországi piarista színjátszás forrásai és irodalma 1799-ig - Fontes ludorum scenicorum in gymnasiis collegiisque Piarum Hungariae

argumentum kiadó és nyomda kft  | 1994  | MAGYAR nyelvű  | PUHATÁBLÁS  |  767 oldal

Libri Antikvárium
A XVII-XVIII. századi Magyarországon nem volt hivatásos színtársulat* A városok és községek lakóinak színi igényeit az iskolai ifjúság elégítette ki. S minthogy ekkor csak felekezeti oktatás volt, ezért e kor drámáit és látványosságait felekezetek, illetőleg a katolikus iskolákon belül szerzetesrendek szerint különböztetjük meg. Sorozatunk korábban megjelent kötetei a jezsuita, a pálos, a ferences, a minorita, majd a protestáns színjátékokat vették számba, a mostani pedig a legnagyobb tanítórendek egyikének, a piaristák színházának az adatait gyűjti egybe. Huszonnégy magyarországi és erdélyi város iskolájának színházáról kap az olvasó információkat. S minthogy több szöveget csak a szerzők neve szerint lehetett rendezni, másoknak viszont sem íróját, sem előadási helyét, illetve idejét nem ismerjük, ezért két külön fejezet foglalkozik az ide tartozó előadásokkal.
A kötetben minden olyan adatot igyekeztünk publikálni, amely a piarista iskolai színházra vonatkozik. Egyebek mellett beszámolunk arról, hogy milyen méretű, berendezésű volt a színházterem, milyen díszleteket vásároltak, hogyan rendezték be a nézőteret, hol foglalt helyet a zenekar, mennyi néző lehetett egy-egy előadáson, ki vállalta az előadás költségeit, és hogyan vélekedett a közönség a látott darabról vagy színjátékról. Belekerültek a kötetbe az iskolaszínházak létesítésével kapcsolatos szabályok és rendi előírások is. Közülük néhány azt igazolja, hogy a rend alapítója, Kalazanci Szent József nem nézte jó szemmel a piaristák színházalapító szándékait. Levelei azonban azt is igazolják, hogy társadalmi igény volt a piaristák által bemutatott színdarabokra. Nem különös, hogy még az alapító életében vittek színre drámákat. Ez a törekvés a legtöbb magyarországi piarista rendházban folyamatosan végigkísérhető. S volt olyan neves piarista szerző, aki diákkorában játszott a színpadon, később pedig a rend tagjaként és tanáraként maga is drámákat írt.
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 1 995 Ft

A termék megvásárlásával

199 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-4 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-4 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Állapot:
Méret:16 x 23 cm
Kiadó argumentum kiadó és nyomda kft
Kiadás éve1994
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:767
BorítóPUHATÁBLÁS
ISBN9637719873
Árukód6256641 / 5255813

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 1 995 Ft

A termék megvásárlásával

199 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-4 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-4 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Dr. Csernus Imre: A magyarDr. Csernus Imre: A magyar