Ferencz Éva  |  Lukács Józsefné

Őszi jeles napok - Az óvodai környezeti nevelésben

flaccus kiadó kft  | 2021  | MAGYAR nyelvű  | RAGASZTÓKÖTÖTT  |  223 oldal

Az óvodai környezeti neveléshez köthető zöld- és környezetvédelmi jeles napok évről évre visszatérő "örökzöld" ünnepei az óvodai életnek. Akár hazai, akár nemzetközi, akár "csak" lokális kezdeményezésről legyen szó, egyaránt kiváló alkalmat teremtenek arra, hogy kiemelten foglalkozzunk természeti és társadalmi értékeink védelmével. Az óvodában - a családi neveléssel párhuzamosan - megkezdődik a környezethez való pozitív viszony alapozása, olyan viselkedésmintákkal, amelyek elsősorban az érzelmeiken keresztül hatnak a gyerekekre. Közvetlen tapasztalataikon, érzelmi kötődésükön keresztül jutnak el környezetük megbecsüléséhez, védelméhez. Ez az óvodáskorban kiemelt fontosságú tevékenység alapozza meg a tapasztalataikat, melyek később ismeretté, egész életre szóló tudássá alakulnak. A tapasztalatszerzés legfőbb színtere az óvoda, egyik legfontosabb eszköze pedig a kiemelt ünnepnapok - nemzeti, nemzetiségi, néphagyományokhoz, helyi szokásokhoz, környezetvédelemhez és az óvodai élet egyéb területeihez kapcsolódó ünnepek - hosszú sora. Ezek a napok különböznek a többi naptól, hiszen ilyenkor emlékezünk valamire, közösen ünneplünk valamit vagy valakit, figyelmünk középpontjába kerül egy esemény vagy egy jelenség. A gyerekek az évről évre visszatérő élmények közvetítésével egy életre szóló lelki útravalót kapnak. A zöld és egészségtudatos világ- és jeles napok óvodai szinten történő megünnepléséhez - bár az óvodapedagógusok kreatívak és leleményesek - szükségesnek ítéltük egy, a gyakorlatban is jól használható őszi (és később téli, tavaszi és nyári) ajánlás-gyűjtemény összeállítását, melyről azt gondoljuk, hasznos lesz mindannyiunk számára. A Kerek egy esztendő - komplex tevékenységek az óvodai környezeti nevelésben című évszakalapú módszertani könyvsorozatunkban bemutattuk a legismertebb ünnepnapjainkat, a hagyományos őszi jeles ünnepeket (Mihály-nap, Dömötör-nap, Márton-nap, Katalin-nap, András-nap stb.), világnapokat (A zene világnapja, Az állatok világnapja stb.) és egyházi ünnepeket (pl. Mindenszentek).

Új könyvünkben az óvodáskorú gyerekek számára könnyen érthető, feldolgozható, a mindennapi életünkhöz szervesen kapcsolódó, ám kevéssé ismert világnapokat, zöld jeles napokat mutatjuk be. A könyvben található ötletekkel élményközpontú, az életkori sajátosságokat figyelembe vevő tevékenységeket, játékokat tudunk biztosítani az óvodások számára, ami azért is fontos, mert a játékos tanulás ereje felbecsülhetetlen, és hatékonysága semmilyen más tanulási formához nem hasonlítható. Az ünnepekre való felkészülés, a ráhangolódás, a megelőző gyűjtőmunka sokszor mélyebb nyomot hagy a gyerekekben, mint maga a jeles nap. A zöld ünnepek jellegét a külsőségekben is igyekszünk hangsúlyozni. Kitűzzük szívünk fölé a zöld szívet, és az aktuális témának megfelelően feldíszítjük az óvodát. A gyerekeket körülvevő világ megismerésében a közvetlen megfigyelésekre, vizsgálódásokra, cselekvésekre, tapasztalatszerzésre építünk. A környezet szeretetére és védelmére nevelünk a természetközeli élettel (udvar, séták, kirándulások), közben az óvodásokban tudatosítjuk, hogy bolygónkat mennyi veszély (klímaváltozás, globális felmelegedés, levegőszennyezés, erdőirtás, állat- és növényfajok kipusztulása, a vízkészlet rohamos csökkenése stb.) fenyegeti, és nekünk, embereknek, milyen nagy a felelősségünk a Föld megóvásában. A környezeti témák - a megszokottól eltérő tartalommal, módszerrel, eszközökkel, ünneplési szokásokkal - jól közvetíthető mondanivalója érzelmileg közel hozható számukra, ezáltal szemléletük formálódik, pozitív viszony jön létre köztük és a természet között. Ezek az ünnepek mindig élményt jelentenek, tanulságosak és felejthetetlenek a gyerekek számára. Az egészségtudatos magatartás jeles napjai fontos szerepet kapnak az óvodában, hiszen az egészségnevelés az óvoda megalapozó jellegű, minden nevelési folyamatban jelen lévő feladata. Az egészséges életmódra nevelés, az egészséges életvitel igényének kialakítása, a gyermek testi fejlődésének elősegítése ebben a korban kiemelt jelentőségű. Az óvodai élet megszervezése keretül szolgál az egészségtudatos magatartás, a testi-lelki higiénia és a pozitív gondolkodás megalapozásához, az egészséges életvitel - egészséges étkezés, mozgás/testedzés - szokásainak gyakorlásához.

A zöld jeles napok lehetőséget adnak évente egy-egy napon (vagy akár héten) át arra, hogy foglalkozzunk a jövőnket érintő kérdésekkel és cselekedjünk. Kívánjuk, hogy könyvünket használják gondolatébresztőként, vezérfonalként, új elemként, vagy akár csak egy-egy ötlettel, feladattal a saját óvodai munkájukat színesítő segédanyagként. A leírtakat alakítsák rugalmasan, a saját csoportjuk képességeinek, életkori sajátosságainak megfelelően azért, hogy a gyerekek maradandó és lelkesítő élményekkel gazdagodjanak az óvodai mindennapokban.
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Utolsó ismert ár:
3 610 Ft

A termék megvásárlásával

361 pontot szerezhetSzemélyes átvétel

Ingyenes


Házhoz szállítás

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó flaccus kiadó kft
Kiadás éve2021
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:223
BorítóRAGASZTÓKÖTÖTT
Súly464 gr
IllusztrációSZÍNES FÉNYKÉPEK
ISBN9786155278747
Árukód2752758 / 1203422

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Utolsó ismert ár:
3 610 Ft

A termék megvásárlásával

361 pontot szerezhetSzemélyes átvétel

Ingyenes


Házhoz szállítás

14 000 Ft felett ingyenes

Tesz-vesz aloldalTesz-vesz aloldal