Dr. Kárpáti György

Chaplintől Pókemberig - Filmműfajok társadalomtörténete

vertigo média kft.  | 2022  | MAGYAR nyelvű  | RAGASZTÓKÖTÖTT  |  387 oldal

"A műfajiság fogalma egyidős a film születésével. Már a filmgyártás hajnalán felmerült az elkészült alkotások kategorizálási igénye, egy olyan szempontrendszer, amely révén a nézők könnyebben tájékozódhatnak a filmek sokasága között, és segítséget kaphatnak az ízlésükhöz legközelebb álló alkotás kiválasztásában.

Műfajon (más néven zsáneren) a filmek azon csoportjárt értjük, amelyeket összekötnek az azonos műfaji jegyeik. Az egy zsánerbe tartozó filmeknek ismétlődnek a történeteik, konfliktusaik, visszatérő helyszíneken játszódnak, gyakran formanyelvi hasonlóság is jellemzi őket. A műfaj nem egy kötött fogalom, ha túl sok és sokféle film tartozik egy zsánerbe, az gyakran műfajcsaláddá növi ki magát, s benne szuverén, egymástól független, ámbátor egymással rokonságot mutató műfajok jelennek meg. A műfajokon belül alműfajok is megkülönböztethetők, amelyeken belül tematikák is kialakulhatnak. Ennek megfelelően a műfaji univerzum nem állandó, hanem változó, és a folyamatokban meghatározó szerepet töltenek be a nézői elvárások és a filmet körülvevő társadalmi hatások.

Jelen kötet a filmműfajok társadalomtörténeti áttekintésével foglalkozik. Olyan népszerű zsánerek ismertetésére kerül sor, mint a vígjáték, a sci-fi, a fantasy, az akciófilm, a katasztrófafilm, a kalandfilm, a képregényfilm és a háborús film. Valamennyi műfajnak több évtizedes történetisége van, nagyszámú filmpéldával a múltból és jelenből egyaránt. A kötet átfogó képet kíván nyújtani a tárgyalt műfajok társadalomtörténetéről a kezdetektől napjainkig.


A Chaplintől Pókemberig - Filmműfajok társadalomtörténete a Filmanatómia-sorozat korábbi könyveihez hasonlóan ezúttal is értő közönség és a műkedvelő laikus számára egyaránt olvasmányos és szórakoztató formában, számtalan ismert film segítségével kívánja bemutatni és a nézőhöz/olvasóhoz közelebb hozni a manapság legnépszerűbb, legismertebb filmműfajokat.
"
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Eredeti ár: 3 990 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 3 790 Ft

A termék megvásárlásával

379 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó vertigo média kft.
Kiadás éve2022
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:387
BorítóRAGASZTÓKÖTÖTT
Súly496 gr
ISBN9786158131025
Árukód2762167 / 1210202

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Eredeti ár: 3 990 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 3 790 Ft

A termék megvásárlásával

379 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

A gyerekbirodalomA gyerekbirodalom