Dr. Barna István  |  Veresné Bálint Márta

Vesebetegek diétáskönyve

springmed kft  | 2023  | MAGYAR nyelvű

Becslések szerint Magyarországon 800 ezer lakosnak van középsúlyos vagy súlyos vesebetegsége. A mindennapi gyakorlatban a vesebetegségek diagnosztizálására és a kezelés eredményességének megítélésére néhány alapvető ismeret szükséges. A könyv orvosszerzője tömören és érthetően összefoglalja, amit a krónikus vesebetegségekről a vesebetegeknek tudniuk kell, sőt külön fejezetben ismerteti, hogy milyen módon lehet elkerülni/lassítani a veseelégtelenség kialakulását. A könyv táplálkozástudományi szakértője szerint a táplálkozásnak központi szerepe van a krónikus veseelégtelenség kezelésében, gondozásában. A diéta személyre szabottan, a veseműködés csökkenésének üteme és kezelési módja szerint változik. A szerző ezért betegségenként mutatja be, és ad példákat (recepteket) a megfelelő diétára. Fontos megérteni, hogy mit és miért kell módosítani az étrendben, és tudni azt, hogy a beteg együttműködése létfontosságú a diéta megvalósításához. Ebben kíván segítséget nyújtani ez a betegtájékoztató könyv. Ajánlás: A vesebetegségek kezelésében a dietoterápiának nélkülözhetetlen szerepe van, melynek legfontosabb célja, hogy lassítsa a vesefunkció romlását és a szövődmények kialakulását. Abban az esetben, ha elhízás áll a háttérben, mindenképpen testtömegcsökkentésre kell törekedni, amely javítja az aktuális állapotot. Alultápláltság esetén pedig a normál testtömeg elérése a cél a betegség jobb kimenetele érdekében. A diéta minden esetben személyre szabott, a kezelés módja szerint változik, igazodva az orvosi diagnózishoz. Ennek gyakorlati megvalósításához dietetikus szakember szükséges, de lényeges a beteg folyamatos együttműködése. A szakember a páciens igényeihez igazodó tápanyagösszetetelű étrendet állít össze az aktuális állapot figyelembevételével, valamint a rendelkezésre álló táplálkozási napló elemzésével, továbbá a testtömegváltozás folyamatos ellenőrzésével. A diétás kezelés legfontosabb célja a megfelelő tápláltsági állapot fenntartása a gyógyulás teljes időszaka alatt. Éppen ezért az étrend legyen kiegyensúlyozott, biztosítsa a szervezet szükségleteit oly módon, hogy a társbetegségekre vonatkozó dietetikai előírásokat is egyaránt figyelembe vegye. Fontos, hogy a páciens ismerje a betegséget és a kezelés lehetőségeit, beleértve az adekvát étrendet is. Az orvos-dietetikus szerzőpár által írt kitűnő könyv ehhez kíván segítséget nyújtani. Kubányi Jolán, MSc elnök Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Online ár: 2 500 Ft

A termék megvásárlásával

250 pontot szerezhet


Azonnal letölthető

Kiadó springmed kft
Kiadás éve2023
NyelvMAGYAR
Belelapozás pdf
Formátum PDF
ISBN9786156337535
Árukód2770151 / 8150058

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Online ár: 2 500 Ft

A termék megvásárlásával

250 pontot szerezhet


Azonnal letölthető

Az ízek varázsaAz ízek varázsa