Bujna Ferenc  |  Havasréti Béla  |  Nagykutasi Viktor  |  Zsigó György

Kiskerti kalauz

tánckönyv kft  | 2022  | MAGYAR nyelvű  | CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS  |  223 oldal

Ön már a tizedik szakmai kiadványunkat (könyvünket) olvassa. A Képes növényvédelemből ez már a hatodik, átdolgozott, kibővített kiadás. Kibővített, hiszen most nem csak szőlő-, gyümölcs- és dísznövénybetegségekről tájékozódhat Zsigó György növényorvostól, hanem a zöldségnövényeink károsítóiról is Havasréti Béla agrozoológus tollából.
De, hogy még ezt is felülmúljuk, jómagam egy kertészet bevezetőt készítettem hozzá, ahol a gyümölcs- és zöldségeskert fontos teendői mellett a díszkert kialakításától a kerti tó ápolásán át a gyeptelepítésig összeszedtem hónapró hónapra egy-egy csokorba a kerti munkákat.
Azt hiszem, nyugodtan mondhatom, hogy nehéz és emlékezetes éveken (2020-2021) vagyunk túl. A kertbarátoknál, a gyümölcsöt termelőknél már a tavasz rányomta bélyegét az éves termésre, hiszen nagyon nagy volt a virágzás alatti és virágzás utáni fagykár. Hiába is próbáltunk ellene védekezni bármelyik módszerrel, a fagy sajnos aratott. A pandémia elején otthon kellett maradni, jöttek a házikenyérsütések, a boltban hiánycikk lett a liszt, 2020. március végére már nemcsak a 10 millió pék országa lettünk, de szerintem az 5 millió kertészé is.
Sokan "csak" most jöttek rá, milyen jó, hogy van kertjük vagy egy nagyobb teraszuk, ahol egy kis magaságyás vagy akár néhány virágláda beültetésével minizöldségkertek ezreit hozhatják létre. Nagyon sokaknál láttam, hogy a gyepet felásták és zöldségeskertet vagy gyümölcsös telepítettek a helyére. Tették ezt azért, mert volt rá idő és jó kis testmozgás is volt egyben kint, a szabad levegőn. Persze titkon remélték, hogy nemcsak vetnek, de aratnak is, és így is volt. Sok kertbaráttól hallottam, hogy a friss kertészek jártak át szaktanácsért, fortélyokért, hogy ősszel bőséges termés jusson a család asztalára. S mint a mesében is lenni szokott: a szorgos kertbarát elnyerte méltó jutalmát/sikerét.
Bízom benne, hogy ez a fellángolás - nem egy röpke szerelem, hanem a kertészkedés, a kert művelése szeretetté alakul át - nemcsak egy évre szólt, hanem mind többen folytatják a jövőben is a kert művelését, és így egész évben gondoskodnak a kikapcsolódásról, és persze a sikeres szüretről is. Ennek köszönhetően tudni fogják, mi kerül a család asztalára, sőt, elnézve a gyümölcsárakat, még a családi kasszának is hasznára lesznek.
A termelői piacokat látogatva egyre több fiatallal találkozom, akik gyermekeiket is viszik magukkal, és engedik nekik, hogy a termelők portékáját nyugodt szívvel kóstolgassák. Az így felnövekvő nemzedéket elnézve úgy érzem, újból lesz értéke a házi zöldség- és gyümölcstermesztésnek, ők tudni fogják, hogy az egészséges életmód a táplálkozásnál kezdődik, és érdeklődnek aziránt, hogy hol és milyen körülmények között termett, amit elfogyasztanak.
Az előző években a kertépítési trend is sokat változott. Ha valaki "csak" díszkertet rendelt, azt is kérte, hogy egy-két gyümölcsfát vagy ehető termésű dísznövényt is tervezzünk a kertjébe. De nagyon sokan kérik, hogy kerti elemként építsünk be egy-egy előregyártott magaságyást, amit aztán a háziak beültetnek akár fűszernövényekkel vagy zöldségekkel, akár folyton termő szamócával.
Az elkészített ágyások amellett, hogy nagyon dekoratívak, igazi csemegézőhelyek lehetnek a család apraja-nagyja számára. Mint tudjuk, 2021. január 1-jétől tilos a kerti hulladék égetése Magyarországon, így erre is keresni kell valami jó megoldást, hogy mit tudunk tenni a keletkező zöldhulladékkal. Csak két gyors ötlet: talajtakaró mulcs készítése és ágdaráló segítségével, vagy komposztkészítés, -előállítás a növényi "hulladékokból".
Az utóbbi időben felgyorsult klímaváltozás új növények megjelenését, de vele együtt még számunkra nem ismert növénybetegségek, kártevők felbukkanását is tartogatja, kihívás elé állítva a kertészkedőket.
De, hogy ezen akadályokat legyőzzük és felvértezzük magunkat tudással, a legnagyobb szeretettel adom át Önöknek olvasásra, használatra ezen könyvünket.
Isten segedelmével sikeres kertészkedést kívánok még a nehéz időkben is!
Gondoljunk rá, milyen jó, hogy van lehetőségünk, erőnk és egészségünk a kerti munkák elvégzéséhez.
Nagykutasi Viktor elnök
Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesülete

SZERZŐ - Zsigó György
SZERZŐ - Havasréti Béla
SZERZŐ - Bujna Ferenc
SZERZŐ - Nagykutasi Viktor
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Eredeti ár: 8 900 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 8 455 Ft

A termék megvásárlásával

845 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó tánckönyv kft
Kiadás éve2022
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:223
BorítóCÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
Súly998 gr
IllusztrációSZÍNES KÉPEK
ISBN9786155904516
Árukód2766129 / 1213315

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Eredeti ár: 8 900 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 8 455 Ft

A termék megvásárlásával

845 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

A bél-agy kapcsolatA bél-agy kapcsolat