Benkő Anna  |  Herczeg Ágnes  |  Sárospataki Máté

Szenthatározó - Tájak szentjei, szentek tájai a Kárpát-medencében

ars topia alapítvány  | 2023  | MAGYAR nyelvű  | KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ  |  214 oldal

Hiánypótló, a magyar tájkultúrához és az egyes tájhasználatokhoz kapcsolódó szenthatározó könyvet jelentetett meg a Magyar Kertörökség Alapítvány az Ars Topia Alapítvánnyal közösen. A kötet célja, hogy a mára elfeledett szakrális tartalmak ismét olvasható elemei legyenek a tájnak.

A magyar tájban mindig is különös szerepet töltöttek be a szentek, hiszen ahogy az évszázadok alatt folyamatosan formálódott a Kárpát-medence tájművelése, változatos tájain úgy jelentek meg a szenteket ábrázoló műalkotások. Hazánk területén jelenleg csaknem ezer szentekkel kapcsolatos szobor található, amelyek bepillantást nyújtanak az adott táj és a tájat formáló emberek életébe. A tájat érrendszerként behálózó utak mentén vagy a településen belül elhelyezett építmények, leginkább templomok, kápolnák és rendházak vonzásában, valamint a településszövetekben önállóan térszervező elemekként megjelenő szentábrázolások igazodási pontok is. ,,Segítettek a mindennapi tájékozódásban még akkor is, amikor már a hótól borított tájban már nem láthatóak az utak, ösvények. Ugyanakkor utat mutatnak transzcendentális síkon is. Fókuszpontok, amelyek felé tarthatunk, a horizonton vertikális irányt mutatva. A Fent és Lent, az Ég és Föld összekötőjeként, e kapcsolat metszőpontját kijelölve a földi térben" - fogalmaznak a könyv alkotói.

Dr. Herczeg Ágnes, Dr. Sárospataki Máté és Benkő Anna tájépítészek nem csak annak bemutatására vállalkoztak, hogyan válnak a szentek az egyes tájak, tájelemek, tájhasználati módok, illetve az ahhoz kapcsolódó foglalkozások meghatározó védőivé, de kísérletet tesznek az adott tájban élők életfelfogásának, a közösség hierarchikus rendjének feltérképezésére is. A könyv egyebek mellett választ ad arra, miként mesél egy adott táj múltjáról Szent Donát vagy Szent Orbán, ki volt a pásztorélet védőszentje vagy mit keresnek polgári házak oromfalán a szentek és kik azok. A szerzők ugyanakkor nagy gondot fordítottak a magyar szentek bemutatására, ugyanis az Árpád-ház szentjei különleges helyet foglalnak el ebben az örökségben. A művészi igénnyel készült fotókkal illusztrált könyvből ugyanakkor kiderül, a magyar táj arculatához tartozó szentábrázolások nem csak a közösség életét meghatározó, a mindennapi élet számára biztos alapot adó megnyilvánulási eszközök, de az egyes táj karakterének szemléletes jegyei is az arra járó, utazó szemében. A kötet második fele egyben határozóként is szolgál, segít a szentábrázolások, a tájban található szobrok beazonosításában.

A tájak szentjeit, a szentek tájait bemutató szenthatározó a tájépítészet, a kertművészet kutatói és kedvelői mellett a többi között az építészetben, az oktatásban, a turizmusban résztvevő szakemberek és érdeklődők számára is hiánypótló műként szolgál, hiszen ,,ha nem értjük a magyar táj szentjeinek jelentőségét, akkor a magyar tájra vonatkozó tájolvasatunk hiányos és érthetetlen marad. Fontos ismerni a hagyományokat és miérteket, hogy tudatosan és otthonosan járhassunk a magyar vidéken, értő módon olvashassuk a táj jeleit" - hangsúlyozzák a szerzők.

+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Eredeti ár: 7 990 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 7 590 Ft

A termék megvásárlásával

759 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó ars topia alapítvány
Kiadás éve2023
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:214
BorítóKEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly590 gr
IllusztrációKÉPEKKEL
ISBN9789638940230
Árukód2777502 / 1221123

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Eredeti ár: 7 990 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 7 590 Ft

A termék megvásárlásával

759 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Hallgassa csak!Hallgassa csak!