Balogh Júlia

Levelek Csoóri Sándorhoz - (1952-2016)

NOMÁD NEMZEDÉK

erdélyi szalon-iat kiadó  | 2023  | MAGYAR nyelvű  | KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ  |  352 oldal

A kötet: több mint tíz tucat levélíró másfél száz levele szűk emberöltőnyi időszak tükrében!
Illyés Gyula, Illyés Mária, Kodolányi Gyula, Panek Zoltán, Görömbei András, Balassa Sándor, Orbán Ottó, Nagy László, Bodor Pál, Cs. Szabó László, Domokos Mátyás, Glatz Ferenc, Für Lajos, Jókai Anna, Koltai Gábor, László Gyula, Lükő Gábor, Rónai András, Sütő András, Vas István. És sorolhatnánk tovább...

Szerkesztő-válogatóként és az életmű gondozójaként írom előzetes tájékoztatásul ezeket a sorokat. Csoóri Sándor hatalmas levelezéséből szinte csak mutatvány ez a könyv. Éveket vesz majd igénybe a teljesség megkísértése. Ami az itthoni hagyatékban van, az is több kötetet tölt majd meg, és azokban szintén a költőnek szóló levelek lesznek többségben. Az általa írt levelek sok-sok kisebb és nagyobb hagyatékban kutathatók fel, amennyiben megőrizték azokat. Eltávozása óta annyi minden történt Csoóri Sándor emlékének méltó megőrzésére, hogy ez a pontos és hosszú időt igénylő munka kényszerűen elmaradt. A mi 20. századi - a "létező szocializmus" éveiből való köznapi leveleink már nem Cicero vagy Plinius stílusában íródtak, de nem is azért születtek, hogy kötetbe rendezve publikálják őket.

Ezek az írások valakihez szólva, lazán szerkesztett formában, az élőbeszéd fordulataihoz igazodóan megírt "közlések". Igen, de mégis mitől válik egy ilyen levél érdekessé, az olvasók számára is? Bizonyára a levélíró és a címzett személye miatt. Igen, hisz ők, a levélíró és a címzett kölcsönöznek külön értéket az ilyen írásoknak. Hiszek abban, hogy a kor mélyebb és igazabb megismeréséhez nélkülözhetetlen minden alkotói igénnyel leírt gondolat. Ez a kötet is csupán töredékes bizonyítéka annak, hogy milyen tág sugarú körben szerették, tisztelték Csoóri Sándort, sőt az arra rászorulók intézményesítették, bajaikban is keresték, mások pedig közéleti harcaiban buzdították a költőt. Szokatlan élet- és szokatlan látlelet. (Dr. Balogh Júlia)
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Eredeti ár: 5 990 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 5 690 Ft

A termék megvásárlásával

569 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó erdélyi szalon-iat kiadó
Kiadás éve2023
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:352
BorítóKEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly566 gr
Sorozat NOMÁD NEMZEDÉK
ISBN9786156502162
Árukód2775413 / 1219780

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Eredeti ár: 5 990 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 5 690 Ft

A termék megvásárlásával

569 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

A bél-agy kapcsolatA bél-agy kapcsolat