Az elme szeme

Nem biztos, hogy szem nélkül nem láthatunk, mint ahogyan az ép szem sem garancia a látásra. A híres amerikai ideggyógyász és író, Oliver Sacks legújabb könyvében az elme és a látás kapcsolatát mutatja be számos izgalmas eseten keresztül. Megismerjük a zongoraművészt, aki egy nap nem tudta elolvasni a kottát, holott tökéletes volt a látása; a... bővebben
Utolsó ismert ár:
1 425 Ft

A termék nincs raktáron, azonban Könyvkereső csoportunk igény esetén megkezdi felkutatását, melynek eredményéről értesítést küldünk. Bármely változás esetén Ön a friss információk birtokában dönthet megrendelése véglegesítéséről.

Igénylés leadása
Olvasói értékelések
Nincs értékelés
Írjon saját értékelést, és ossza meg véleményét a többi vásárlóval!
Olvasói értékelések
Németh Zsófia
Oliver Sacks, gyakorló ideggyógyász és nem utolsó sorban örökkön érdeklődő természettel és a világ jelenségeire kutató kíváncsisággal tekintő, leírásaiban festői tehetséggel megáldott író nem mindennapi esettanulmányai révén az észlelés hétköznapi ember számára abszurdnak tűnő, nehezen elképzelhető, de meglepő módon valós, nagyon is létező, rendkívül ritka problémáinak világába kalauzolja az olvasót. Egészséges emberként természetesnek véljük, hogy testünk érzékei megfelelően funkcionálnak. Bitangul nehéz elgondolnunk, hogy a gondoskodó anyatermészet által mérnöki pontossággal megtervezett gépezet működésébe valamilyen váratlan és iszonytató hirtelenséggel bekövetkező testi történés révén az egész világunk észlelése megváltozzon, vagy hogy akad, akinél az észlelés "mássága" veleszületett. Hogyan alkalmazkodhat és élhet az ember, ha elveszíti az arcok felismerésének képességét, ha egyik pillanatról a másikra nem képes térben érzékelni a dolgokat, vagy irodalmi ember lévén valamilyen megmagyarázhatatlan okból kifolyólag egy éjszaka leforgása után nem tudja olvasni az általa kisiskoláskora óta ismert ABC-ből összeállított szavakat és mondatokat. Egyáltalán hogy lehet egy ilyen normál észjárással katasztrofális történést elviselni? Az elme szeme nemcsak hogy választ adhat ezekre a kérdésekre: Sacks megrendítő történetei, neurológiai értekezései filozófiai és kognitív teoretikus keretbe ágyazva szolgálnak tudásszomjunk enyhítésére. A száraz elméletek gyakorlati példákon való szemléltetése egyedülállóan érdekessé teszi Sacks műveit. Ugyanakkor nagyon fontosnak tartom az esetek "hőseinek" küzdelmét és élni akarását, csodálatra méltó optimizmusát és fejlődőképességét, amit az író saját példáján keresztül is szemléltet. Az ideggyógyász nem csupán széles tudásából kifolyólag olykor felsőbbrendűnek tűnő orvosi szerepkörben jelenik meg, önmaga számára maga is egy eset, ami szerethetővé és törékennyé tesz egy "tekintélyfigurát". Melegen ajánlom mindazoknak, akiket érdekel a pszichológia, és/vagy a neurológia területe és többre vágynak, mint amit egy száraz tankönyv megadhat. Szerintem érdemes: olvasásra fel! :)


Események

H K Sz Cs P Sz V
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2