Alan Walker

Liszt Ferenc II. - A weimari évek 1848-1861

editio musica bp. zeneműkiadó kft.  | 1994  | MAGYAR nyelvű  | KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ  |  588 oldal

Alan Walker monumentális, három kötetre tervezett Liszt-életrajzának második kötetét tartja kezében az olvasó (az első kötet 1986-ban jelent meg magyarul). A történet kezdetén Liszt 36 éves. Páratlan sikersorozat áll mögötte: két évtizeden át ő volt Európa első számú zongorista-sztárja. S most, muzsikus-karrierje csúcsán, visszavonul a pódiumtól, hogy életének következő 13 évében a német hercegi székhely, Weimar színházának zeneigazgatója legyen, s ami a legfontosabb, hogy több időt szentelhessen a komponálásnak. Eletének ebben a korszakában veti papírra legkiválóbb műveinek jelentős részét, zenekari koncertek és operaelőadások százait dirigálja, művészeti fesztiválokat szervez, s mindemellett van ideje az őt körülvevő lelkes és tehetséges ifjú zongoristák tanítására is. Önzetlenül támogatja sok pályatársát - köztük Berliozt és Wagnert - műveik bemutatásával, propagálásával, de nemritkán anyagilag is.

Alan Walker könyve amellett, hogy a legújabb kutatási eredményekre épül, közérthető és szinte regény-szerűen izgalmas formában mutatja be Liszt weimari életének minden fontosabb területét: Carolyne Sayn-Wittgenstein hercegnével való együttélését, melynek boldogságát időről időre beárnyékolja a hercegnének házassága felbontásáért folytatott elkeseredett küzdelme, illetve a zeneszerzőnek korábbi élettársától, Marie d'Agoult grófnőtől származó három serdülőkorú gyermekével való, nem mindig felhőtlen kapcsolata. De nyomon követhetjük Liszt szakmai tevékenységeit is, a weimari zeneélet színvonalának emeléséért végzett fáradhatatlan munkálkodásától az Esztergomi mise magyarországi bemutatóján át az Új Német Iskola néven híressé vált zenei irányzat meg- és elismertetéséért vívott nehéz harcáig.

Az életrajzi fejezeteken túl Walker mintegy 100 kottapéldával illusztrálva bemutatja Liszt forradalmian újító zeneszerzői stílusát is, többek között olyan remekművek vizsgálatával, mint a Faust-szimfónia vagy a h-moll szonáta. Korábbi levelek, naplófeljegyzések és (újonnan felfedezett) dokumentumok segítségével újrateremti az egykori eseményeket, a miliőt, s megismertet bennünket Liszt családjával, barátaival és ellenségeivel, csodálóival és vetélytársaival. A könyv lebilincselő stílusával a szélesebb olvasóközönség érdeklődésére is számot tart.
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Utolsó ismert ár:
4 166 Ft

A termék megvásárlásával

416 pontot szerezhet



Személyes átvétel

Ingyenes


Házhoz szállítás

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó editio musica bp. zeneműkiadó kft.
Kiadás éve1994
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:588
BorítóKEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly1060 gr
FordítóRácz Judit
ISBN9789633307175
Árukód2106357 / 1056075

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Utolsó ismert ár:
4 166 Ft

A termék megvásárlásával

416 pontot szerezhet



Személyes átvétel

Ingyenes


Házhoz szállítás

14 000 Ft felett ingyenes

Carley Fortune: Várlak a tónálCarley Fortune: Várlak a tónál