Ribiszke, áfonya, bodza, fekete berkenye

mezőgazdasági kiadó  | 1987  | papír / puha kötés  |  339 oldal

Libri Antikvárium
Könyvtárból kivont. Műanyag borítóban. Néhány helyen a könyv megtört a gerincnél, ám ép és egyben van. Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. TARTALOM Bevezetés (Dr. Molnár Béla) 5 A ribiszketermesztés jelene, a fejlesztés irányai (dr. Porpáczy Aladár) 7 Történeti visszapillantás 8 Főbb ribiszketermesztő országok 10 A hazai termesztés 11 Távlati célok 13 Biológiai alapok 15 A fajták eredete 15 A ribiszke alaktana, életmódja 15 Gyökérrendszer 15 Hajtásrendszer 16 Táplálkozás 17 Növekedés 18 Nyugalmi állapot 19 Termésképzés 20 Virágzási időcsoportok 30 A háziméh szerepe a megporzásban 31 A gyümölcs fejlődése 32 A gyümölcs biotikai és tápértéke 34 Termőhelyi igény, termőkörzet 37 A piros ribiszke termőhelyi igénye 37 A legjobb hazai termőkörzetek 40 A fekete ribiszke termőhelyi igénye 44 A legjobb hazai termőkörzetek 47 A fajtakutatás célja és feladatai 48 Ribiszkefajták 56 A gyümölcs áru- és használati értéke 57 Termesztési értékmérők 59 Pirosribiszke-fajták 60 Fő árufajták 62 A választék bővítése 67 A termesztésből kiszorulók 68 Csak konzervnek 70 Honosításra érdemes fajták 71 Fehérribiszke-fajták 72 Általánosan elterjedt régiek 73 Új üzemi és házikerti fajták 74 Feketeribiszke-fajták 75 Fő árufajták 76 Különleges igényeknek 84 A termesztésből kiszorulók 85 Kísérletre ajánlottak 88 Honosításra érdemes fajták 89 Ribiszke-köszéte fajhibrid (riszméte) 90 Telepítési és művelési rendszer 91 Fajták 92 Alany 96 Ribiszke a házikertben 101 A ribiszke szaporítása 101 A járulékos gyökerek képződése 106 A víarusmentes szaporítóanyag előállítása (Dr. Porpáczy Aladárné) 106 A vírusfertőzés gazdasági következményei 106 A bogyósok vírusos megbetegedése elleni védekezés 107 A mentesítés 113 Szaporítási módok (Dr. Porpáczy Aladár) 113 Dugványozás 113 Fás dugványozás 114 Egyszerű vagy sima dugvány 115 Szakított vagy talpas dugvány 115 Kalapácsos dugvány 115 Az elkészített fás dugványok kezelése a kirakásig 116 A dugványiskola előkészítése, a dugványozás 119 A dugványok ápolása 119 A felszedés 121 Félfás és zölddugványozás 121 Bujtás 122 Közönséges vesszőbujtás 122 Kínai vagy sugaras bujtás 123 Feltöltéses bujtás 124 Oltás 125 Vesszős szemzés 127 Zöldoltás 128 A ribiszkefélék mikroszaporítása (Zatykó József) 131 Magvetés 131 A gyökers szaporítóanyag tárolása, csomagolása 132 A szaporítóanyag minősége 132 A ribiszke telepítése (Dr. Porpáczy Aladár) 134 Talaj-előkészítése, alaptrágyázás 135 Telepítési és művelési rendszer 136 Bokoművelés 138 Sövényművelés 139 Törzses fácskák 141 Ribiszkekordon 144 Az ültetés ideje és módja 145 Az ültetvény ápolása 148 A metszés módja és ideje 148 A fekete ribiszke metszése 149 Alakítás 151 A termő bokor és sövény metszése 153 A termő fácskák metszése 154 A piros és a fehér ribiszke metszése 155 A termő bokor és sövény metszése 155 A fácskák metszése 156 Tápanyag-utánpótlás 157 Talajművelés 158 Öntözés 160 A ribiszke kártevői (Bakcsa Flórián) 161 Fontosabb károsítók 162 Üvegszárnyú ribiszkelepke 162 Köszmétearaszoló 162 Ribiszke-gubacsatka 163 Amerikai bivalykabóca 163 Ribiszke-levélszúnyog 165 Ribiszke-gyökértetű 166 Ribiszkemoly 166 Ribiszke-levéldarázs 166 Kaliforniai pajzstetű 167 Levélpirosító ribiszke-levéltetű 169 Feketeribiszke levéltetű 169 A ribiszke kórokozói 169 Fontosabb károsítók 169 Ribiszke amerikai lisztharmata 169 Ribiszke európai lisztharmata 171 Ribiszke drapanepeziszás levélfoltosság 171 Ribiszke mikoszferellás levélfoltossága 171 Ribiszkerozsda 171 Köszméterozsda 172 Ólomfényűség 172 Fehérpelyhes gyökérpenész 173 Szürkepenészes rothadás 174 A ribiszke vírusos betegségei 174 A köszméte vírusos érszalagosodása 174 A fekete ribiszke vírusos atavizmusa 175 A ribiszke gyűrűsfoltosság vírusa 176 Arabis-mozaik vírus ribiszkén 178 Védekezési módok (Bakcsa Flórián) 179 A ribiszke vegyszeres gyomírtása (László István) 188 A ribiszkések gyomnövényzete 189 Telepítés előtti gyomirtás 191 Fiatal ültetvények vegyszeres gyomirtása 192 Termő ribiszkések gyomirtása 193 Házikerti ültetvények vegyszers gyomirtása 200 A ribiszke betakarítása (Dr. Horváth Ernő) 202 Kézi szedés 202 A szedést könnyítő eszközök 203 Gépi betakarítás 206 A gépi szüret feltételei 207 Térállás 207 A fajtaválasztás szempontjai 208 Művelésmód 208 A betakarítógépek felépítése és működése 209 Terelők 210 Gyümölcsleválasztók 210 Szállítószalagok 211 Ventillátor 212 Hidraulikus hajtás 212 Betakarítógép-típusok 212 Pattenden-féle betakarítógépek 212 Jonas ribiszkebetakarító 215 RKB jelű betakarítógépek 217 Danpluk szüretelő 217 A betakarítógépek munkaminőségi mutatói 219 Munkasebesség 222 A betakarítógépek gazdaságossági mutatói 223 A ribiszkeszüret megkönnyítése Ethrellel (Zatykó József) 224 Oldatkészítés 227 Kezelés 227 A gépi szüret ideje 228 A ribiszketermesztés gépei, géprendszerei (Dr. Andor Domokos) 229 A nagyüzem gépei 229 A kisüzemi termesztés eszközei 247 A ribiszke feldolgozása (Dr. Porpánczy Aladár) 253 Levek készítése 253 Lékészítés melegen 254 Lékészítés hidegen 255 Natúr levek tartósítása hőkezeléssel 255 Natúr levek tartósítása konzerválószerekkel 256 Frissen fogyasztható lé 256 Szörp 257 Ribiszkekocsonya 257 Ribiszkedzsem 257 Frissen fogyasztható ribiszkekompót 258 Steril ribiszkekompót 258 Ribiszkebor 258 Feketeribizli-likőr 258 A ribiszke táplálkozás-élettani jelentősége 259 A fekete ribiszke mint gyógyszer 261 Emésztőszervi megbetegedésekre 262 Epe- és májbetegségekre 263 Vesebetegségekre 264 Szív- és véredénybetegségekre 265 Elhízás ellen 267 Vérszegénységre 267 Migrénre 267 Kimerültségre 268 Farkasvakságra 268 A különleges bogyósgyümölcsűek termesztése 269 A feketegyümölcsű berkenye (Aronia) 270 Felhasználása 270 Leírása 271 A gyümölcs beltartalma 274 A termszetés környezeti feltételei 274 Fajták 275 Szaporítás 276 A terület kiválasztása 277 Telepítés 277 Tápanyag-utánpótlás, öntözés, talajművelés 277 Metszés 278 Növényvédelem 278 A termés betakarítása 279 A festőbodza 279 Leírása 280 A gyümölcs beltartalma 283 A termesztés környezeti feltételei 284 Fajták 284 Szaporítás 286 A terület kiválasztása 286 Telepítés és művelési rendszer 286 Telepítése 287 Tápanyag-utánpótlás, öntözés, talajművelés 287 Metszés 287 Növényvédelem 289 A termés betakarítása 289 A magasbokrú áfonya 289 Leírása 290 A gyümölcs beltartalma 293 A termesztés környezeti feltételei 294 Fajták 295 Szaporítás 296 A terület kiválasztása 297 Telepítés 298 Mulcsozás 299 Tápanyag-utánpótlás, öntözés, talajművelés 300 Metszés 301 Növényvédelem 301 A termés betakarítása 301 A piros áfonya (Cranberry) 302 A homoktövis 304 Leírása 305 A gyümölcs beltartalma 307 A termesztés környezeti feltételei 307 Fajták 307 Szaporítás 310 A terület kiválasztása 310 Telepítés 310 Tápanyag-utánpótlás, öntözés, talajművelés 312 Metszés 312 A termés betakarítása 313 A gyümölcs feldolgozása 313 A rózsa 314 A húsos som 316 Az Actinida (kínai köszméte, kivi) 319 Leírása 320 A termőhely megválasztása 320 Szaporítás 321 Fajták 322 Telepítés 324 Metszés 324 Felhasznált irodalom 325
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 1 390 Ft

A termék megvásárlásával

139 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 4-6 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 4-6 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv
Kiadó mezőgazdasági kiadó
Kiadás éve1987
Oldalak száma:339
Súly400 gr
ISBN2310004703530
ÁrukódSL#2110095448
Kötéspapír / puha kötés

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 1 390 Ft

A termék megvásárlásával

139 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 4-6 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 4-6 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Náray Tamás: Barbara - Az esélyNáray Tamás: Barbara - Az esély